ESÇEVDER’den Murat Dağı uyarısı

2020 yılında Danıştay kararı ile Murat Dağın’nda yapılan altın arama çalışmaları durdurulmuştu. Şirket bir kez daha altın arama çalışmaları için için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunu yaptı. Eskişehir Çevre Derneği Uyardı: Murat Dağı Türkiye’nin en önemli su rezerv kaynaklarında arasında geçiyor. Gediz Nehri ve Porsuk Çayının doğduğu; Menderes ve Sakarya nehirlerini beslediği sulak alandır. Bu Murat Dağı yok olursa Eskişehir, Kütahya, Uşak, Bilecik, Adapazarı, Manisa, Denizli, Aydın, İzmir ve Ankara susuzluktan kavrulacak ve yaşanmaz kentler olacaktır.

ESÇEVDER’den Murat Dağı uyarısı
31 Ağustos 2023 Perşembe 14:18

Murat Dağı’nda 2020 yılında Danıştay tarafından durdurulan altın arama çalışmaları yeniden gündemde. Anadolu Export’un Murat Dağı’nda altın arama çalışmaları yapmak için yeniden ÇED başvurusu yaptığını belirten Eskişehir Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Özlem Öngel, Murat Dağı’nın altın aramaları neticesinde zarar görmesi halinde pek çok şehrin susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını söyledi. Öngel, “Murat Dağı yok olursa birçok il yaşanamaz hale gelecek. Murat Dağı Türkiye’nin en önemli su rezerv kaynaklarında arasında geçiyor. Gediz Nehri ve Porsuk Çayının doğduğu; Menderes ve Sakarya nehirlerini beslediği sulak alandır. Bu Murat Dağı yok olursa Eskişehir, Kütahya, Uşak, Bilecik, Adapazarı, Manisa, Denizli, Aydın, İzmir ve Ankara susuzluktan kavrulacak ve yaşanmaz kentler olacaktır.” Cevheri çıkarmak için Gediz Nehrinin ve Porsuk Çayının doğduğu sahada ikisi ana ocak olmak üzere 5 ayrı alanda patlatma yapılacağını dile getiren Öngel, şöyle devam etti: “ ÇED raporunda ilk 5 yıl için bu ocakların derinliğinin 30 ile 98 metre arasında olacağı, 5 yılın ardından işletme sahasının genişletileceği ileri sürülmüştür. Bölgenin ormansızlaştırılması ve binlerce kilo dinamitin yaratacağı tozuma ile yağış yaratan Orman ve unsurların ortadan kalkması ile 10 adet şehir susuz kalacaktır.” Şirket ilk etapta 212 bin ağacı keseceğini açıkladığı ve bu sayının en az üç dört kat artacağının öngörüldüğünü söyleyen Öngel akabinde “Böyle güzel bir yerin Altın uğruna yok edilmesi geleceğimizin yok edilmesi anlamı taşımaktadır. Yerin üstü Altından değerlidir. Porsuk Çayımızın elimizden kayıp gitmesine sessiz kalmayacağız” dedi

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.