ESÇEVDER uyardı: Tehlikenin farkında mısınız?

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) ve bazı STK’lar ile Sivrihisar ilçesi Kaymaz Mahallesi’nde yapılması planlanan Siyanürlü Zehirli Atık Barajı’na karşı Kaymaz’dan itiraz etti. ESÇEVDER Başkan Yardımcısı Filiz Fatma Özkoç, Kaymaz Mahallesi’nin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü ve İbrahim Arslan, CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel de eyleme destek verdi.

ESÇEVDER uyardı: Tehlikenin farkında mısınız?
18 Temmuz 2023 Salı 13:35

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) ve çevre duyarlıları Kaymaz için bir araya geldi. Koza Altın İşletmeleri AŞ’nin Sivrihisar Kaymaz Mahallesi’nde Maden Atık Depolama Tesisi projesi için ÇED süreci devam ediyor. ÇED raporu onaylanırsa Kaymaz’a 600 metre mesafede 40 metre derinliğinde, 5 milyon 500 bin metreküp kapasiteli Siyanürlü Atık Barajı inşa edilecek.

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) Başkan Yardımcısı Filiz Fatma Özkoç yapılacak atık barajının tehlikelerine dikkat çeker, Kaymaz’ı ve Eskişehir’i ciddi tehliklere beklediğini ifade etti.

 Şirketin hazırladığı ÇED raporuna dikkat çeken, Özkoç,   “5 milyon 500 bin metreküp kapasiteli 3.zehir atık barajı 10 yılda dolacağını belirterek, Kaymaz’daki meralar, tarım arazilerinin yok olduğunu ve daha da yok olacağını ifade etti. Özkoç,  ayrıca kanserden senede 60-70 kişinin öldüğü bir mahalle zaman içinde yol olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu sözlerine ekledi.

Geçmişte yaşanan çevre felaketlerine de değinen Özkoç “Türkiye’de bilinen atık barajlardan; 18 Ekim 2016 ve 7 Mayıs 2011’de Kütahya Eti Gümüş tesislerindeki Siyanür Atık havuzunun çökmesi. 19 Kasım 2021’de Giresun/Şebinkarahisar/Yeşilkardeş Mahallesi’nde kurşun, çinko, bakır madeni atık havuzu çökmesi, 23 Kasım 2021’de Erzincan’da yaşanan bir Altın madenine ait atık havuzun patlaması sonucunda mal, can ve çok büyük çevre felaketleri yaşanmış olup, Kaymaz’da yaşanmayacağını kim garanti edecektir” dedi.

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) Başkan Yardımcısı Filiz Fatma Özkoç, açıklamasına şu şekilde devam etti:

 “ÇED raporuna göre tesis yılda 1 milyon ton kapasite ile çalışırsa ve ton başına 1,5 kg siyanür kullanıldığına göre yılda 1.500 ton siyanür kullanılacak demektir. Bu bin 500 ton siyanür havamızı, suyumuzu ve toprağımızı ne hale getirecek hiç düşündünüz mü? Eskişehir Çevre Derneği olarak maden çıkartılmasına karşı olmayıp siyanürlü altın madeni ile liçe karşı olduğumuzun bilinmesi isteriz. Şirket 3 kuyudan ayda 85.000 metreküp su çektiğine göre yılda 1 milyon 20 bin metreküp su çekmekte olacaktır. Zaten su fakiri olan bir tarım bölgesinde milyonlarca litre su siyanürlü altın madenciliği için zehirlenecek ve zaten azalmakta olan yeraltı su kaynaklarımız daha da azalacak çocuklarımıza, torunlarımıza ne mirası bıkacağız. Böylece geleceğimiz ipotek altına alınmak istenmektedir. Siyanürlü Zehir Atık Barajı yer altı sularına karışmayacağını kim garanti verecekti? Yer altı sularına karışması ile Sivrihisar, Beylikova ve Eskişehir de bundan nasibini alacaktır. Sivrihisar ve Beylikova buna sessiz mi kalacak? Eskişehir Çevre Derneği (ESÇEVDER) olarak havamızın, toprağımızın ve suyumuzun kirletilmesine karşı olduğumuzu diğer demokratik kitle örgütleri ile birlikte kamuoyuna açıklamayı bir görev saymaktadır.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.