DİSK Emekli-Sen Eskişehir Şube Başkanı Suat Başaraner: Emeklilerin de kendileri ve ailelerine iyi bir yaşam düzeyi sağlamaya hakkı vardır

DİSK Emekli Sen Şube Başkanı Suat Başaraner bugün emeklilerin büyük çoğunluğunun asgari ücretin altında dolayısıyla açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiğini belirterek en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkartılmasını istedi.

DİSK Emekli-Sen Eskişehir Şube Başkanı Suat Başaraner: Emeklilerin de kendileri ve ailelerine iyi bir yaşam düzeyi sağlamaya hakkı vardır
02 Ocak 2023 Pazartesi 13:37

Ülke genelinde asgari ücretin yarısından daha az maaş alan çok sayıda emekli olduğunu belirten Başaraner, “Bugün, maaşları 3 bin 500 liranın altında olan emeklilerin maaşları Hazine tarafından 3 bin 500 liraya tamamlanmaktadır. Bunun anlamı ülkede 3 bin 500 liranın altında maaşı olan milyonlarca emeklinin maaşlarının, yapılacak zam sonrası da yine 3 bin 500 lira ve dolaylarında belirlenecek olmasıdır.

Şayet asgari ücret insanların kendileri ve ailelerine iyi bir yaşam düzeyi sağlamak için yeterli ve adil bir ücrete işaret ediyorsa; emeklilerin de kendileri ve ailelerine iyi bir yaşam düzeyi sağlamaya hakkı vardır. Emeklileri bir ülkede belirlenen en düşük ücret tutarından daha düşük maaşlara mahkûm etmek, emeklilerin yurttaş olarak görülmediğinin ispatıdır. Bir kez daha söylüyoruz: En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyinde belirlenmelidir!” dedi.

Emeklilik sisteminin en büyük sorunlarından birinin intibak sorunu olduğunu belirten Başaraner “Aynı koşullara sahip çalışanların farklı emeklilik koşullarına ve farklı maaşlara sahip olması, emekliler arasında devasa eşitsizlikler yaratmaktadır. Şu anki sistem bir yandan tüm emeklileri yoksullaştırırken diğer yandan emekliler arasındaki adaletsizliği de derinleştirmektedir. Taban maaşlar ile tavan maaşlar arasındaki makası kapatacak; bu adaletsizliği sona erdirecek bir intibak yasası çıkarılmadığı müddetçe tüm emeklilerin asgari yaşam standartlarına kavuşması mümkün değildir!” diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.