CHP’li Süllü’den çiftçileri rahatlatacak kanun teklifi

CHP Eskişehir Milletvekili Süllü, tarımsal sulamada kullanılan elektrik fatura bedellerinin hasattan sonra ve yılda bir defada ödenmesi amacıyla hazırladığı yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Süllü, “Çiftçinin üretim ve hasat sürecinin dikkate alınmasıyla hazırladığım kanun teklifinin yasalaşmasıyla tarımsal sulamada kullanılan elektrik faturalarının aylık değil, yıllık tahsil edilmesiyle çiftçi rahat bir nefes alacaktır” dedi.

CHP’li Süllü’den çiftçileri rahatlatacak kanun teklifi
28 Kasım 2023 Salı 09:59

CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, çiftçinin tarımsal sulamada kullandığı elektrik fatura bedellerinin hasattan sonra ve yılda bir defada ödenmesi için, kanun teklifi hazırladı. Türkiye’de tarım sektörünün özellikle son yıllarda ekonomik kriz ve plansız tarım politikaları ile küçüldüğünü kaydeden Süllü, “Türkiye İstatistik Kurumu’na göre, tarımsal girdi fiyatları 2022 yılında yüzde 138 artışla rekor kırdı. Mazot, gübre, ilaç, işçilik ve tarım makinaları gibi girdilerdeki yüksek fiyat artışları ile çiftçi borç yükü altında ezilirken yüksek elektrik faturaları üreticiyi canından bezdirdi” dedi.

KÜRESEL İKLİM KRİZİYLE ELEKTRİK TÜKETİMİ ARTIYOR

Kanun teklifinin gerekçesinde, çiftçinin tarımsal sulamada kullandığı elektrik maliyetinin kuraklığa bağlı olarak, her geçen yıl açılan yeni kuyular ve daha derinlerden su çıkartılmasıyla yükseldiğini ifade eden Süllü, “Küresel iklim krizinin etkileriyle özelikle İç Anadolu Bölgesi’nde kuyulardan çekilen suyla yapılan tarımsal sulamada enerji maliyeti, elektrik zamları ile altından kalkılamaz boyuta ulaştı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 6 ilde elektrik satış hizmeti veren Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş verilerine göre, tarımsal sulamada 24 bin 513 abone borçlu durumda. Toplam borç miktarı 12,2 milyara tekabül etmekte” ifadelerini kullandı.

ELEKTRİK BORÇLARI ARTIYOR ÜRETİCİ SAYISI DÜŞÜYOR

Süllü, Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre kayıtlı çiftçi sayısı, son 10 yılda yüzde 53 azalırken, tarım alanlarının son 20 yılda yüzde 15 küçüldüğüne dikkat çekerek, “Tarımın milli gelir içinde payı ise 2001’de yüzde 12’den 2021’de yüzde 6,1’e kadar düştü. GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2023 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak tarım sektörünün payı yüzde 3,8 oranında azaldı” dedi. Tarımsal üretimin hızla terk edilmesinin, fiyatların yükselmesine, gıda krizine ve Türkiye’nin tarımda dışa bağımlığının artmasına sebep olacağını belirten Süllü, “Bu gerçekler doğrultusunda, tarımsal üretim yapan çiftçilere ödemelerde kolaylık sağlanması gerekmektedir. Tarımsal üretimde özellikle hasat dönemlerinde tohum, gübre ve sulamada yüksek maliyetler düşünüldüğünde, henüz hiçbir gelir elde etmemişken aylık yüksek elektrik faturaları konusunda üretici rahatlatılmalıdır” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.