CHP’li Süllü, mısır tarlasında üreticiyle buluştu

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, mısır üreticileri ile buluştu. Mısır taban fiyatının ton başına 6 bin lira olarak açıklanmasına üreticiden tepki gelirken, Süllü tarımda girdi maliyetleri artarken mısırda açıklanan alım fiyatının asla kabul edilemez olduğunu söyledi. Üreticiler, ton başına en düşük 9 lira beklerken, açıklanan 6 bin liranın zarar anlamına geldiğini bildirdi.

CHP’li Süllü, mısır tarlasında üreticiyle buluştu
27 Ağustos 2023 Pazar 15:01

TÜİK’in tarım ürünlerindeki maliyet artışlarının yüzde 102 olduğunu açıkladığı bu enflasyon ortamında sadece yüzde 5,5 oranında yapılan zammın üreticide hayal kırıklığı yarattığını aktaran CHP Milletvekili Süllü, “Ziraat Odaları tarafından yapılan açıklamalarda, taban fiyatının mısır üreticisinin ölüm fermanı olduğu değerlendirmesi yapılmaktadır” dedi.

Mısırda ton başına maliyetin 7 bin lirayı geçtiğini ve TMO’da yaşlanan sorunlar nedeniyle üreticinin tüccara mahkum edildiğini aktaran Süllü, ülkedeki yanlış tarım politikaları nedeniyle üreticinin üretimden koparılmaya çalışıldığını savundu. TMO’nun maliyetlerin altında açıkladığı mısır fiyatına en çok uluslararası tekellerin sevindiğini ileri süren Süllü, geçen yılki 5 bin 700 lira, aynı dönemindeki kurla 320 dolar ederken, bu yıl 6 bin liranın 220 dolara karşılık geldiğine dikkat çekti.  Taban fiyatlarının üretici ekime başlanmadan önce açıklanması gerektiğini söyleyen Süllü, “Enflasyon artışı ve dolar bazında mısır üreticisi, enflasyona ezdirilmektedir.  İktidar, mısır üreticisini mağdur etmiştir. Avrupa ülkelerinde ve tüm dünyada olduğu gibi, çiftçinin üretime devam edebilmesi için gerekli destekler verilmeli, taban fiyatları üretici ekime başlamadan önce belirlenmelidir” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.