CHP’li Çakırözer Eskişehir’den depremzedelerle çağrıda bulundu: Süre verin, depremzedeler kendi imkanlarını yaratana kadar yurtlarda kalsın

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından evsiz kalan ve Türkiye’nin dört bir yanında Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlara yerleştirilen depremzedelere çıkış için verilen süre bugün doluyor. Eskişehir’de kalacak yeri olmayan depremzedeler sürenin uzatılması için devletten yardım bekliyor. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in Eskişehir’deki KYK yurtlarında ziyaret ettiği depremzedeler, iktidar yetkililerininin kendilerine verdikleri sözleri hatırlatarak, “Buraya Vali geldi, Bakanlar geldi, milletvekilleri geldi. Bize size kimse bir şey yapamaz bir yıl daha burada kalabilirsiniz dediler. Şimdi bizi çıkartıyorlar. Bugün son gün. Biz gitmek istemiyoruz. Çocuklarımız için bir yıl daha burada kalmak istiyoruz” dedi.

CHP’li Çakırözer Eskişehir’den depremzedelerle çağrıda bulundu:  Süre verin, depremzedeler kendi imkanlarını yaratana kadar yurtlarda kalsın
30 Temmuz 2023 Pazar 14:06

“ TAHLİYE İÇİN SON GÜN!”

Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda kalan depremzedelere yurtları boşaltmaları için 30 Temmuz’a kadar süre verildi. Depremde büyük yıkımın yaşandığı 10 ilden Eskişehir’e gelen ve yurtlarda misafir edilen depremzedeler yurtlardan tahliye kararıyla ikinci kez yıkım yaşarken, verilen süre bugün doluyor. Depremzedeler KYK yurtlarında barınmaya devam etmeleri ve kendilerine bir yıl daha hak tanınması için yardım bekliyor.

“GİDECEK YERİMİZ YOK!”

CHP’li Utku Çakırözer’in Eskişehir’de KYK yurtlarında dinlediği depremzeler Valilikten, AFAD yetkililerine çalmadıkları kapı kalmadıklarını söylerken, seslerini duyuramadıklarını belirtti.

Hatay’dan Eskişehir’e gelen ve KYK yurdunda kalan Elif Bingül yaşadılarını şöyle anlattı:

“Buraya defalarca gelenler oldu. Bakanlar geldi, milletvekilleri geldi. Bir yıl daha kalacaksınız dediler. Sonra Vali geldi, AFAD geldi çıkmamız söylenildi. Bize itiraz edemeyecek şekilde baskı yapılarak, ya konteyner ya da kira yardımı olmak üzere imza atmaya zorlandık. Herkes korkudan imza atmaya başladı. Biz 20 aile kalmadık ve şu anda mağduruz. Çünkü gidecek yerimiz yok! Konteynır deseniz yılan, çiyan. Memleket hala sallanıyor. Verdikleri para para değil. Verdikleri parayla bu ekonomide hiçbir şey yapamaz.”

“BARINMA SÖZÜ VERDİLER, KAPI DIŞARI EDİYORLAR”

Dönemin Dışışileri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun KYK yurtlarında kendilerini ziyaret ederek sözler verdiğini aktaran Bingül, “Buraya Mevlüt Çavuşoğlu geldi. Bize vaatlerden bitiremedi. Bize bir yıl boyunca burada kalacaksınız dedi, eviniz olana kadar biz sizin barınmanızı sağlayacağız, ne istiyorsanız size yapacağız dedi. Tamam anlıyoruz burası devlet yurdu ama buranın bir sürü misafirhanesi var. Bize barınma sözü verildikten sonra bizi kapı dışarı ediyorlar” dedi.

“BAHARA KADAR KALACAKSINIZ DEMİŞLERDİ”

Depremzede Derviş Doğan ise, “ Buraya geldiler bize çıkın dediler. Millete bunu bir ay öncesinde söyleyeceklerdi. Kimi kira, kimi konteyner. Ben Elbistanlı’yım bana Maraş’a git diyor. Benim nüfus Elbistan, Maraş’a nasıl gideyim. Şu anda mağduruz. Orada deprem oluyor. Evi olsa bile gidip kalamaz kimse. Bize söz verdiler. Bahara kadar kalacaksınız diye” dedi.

“BAŞVURACAĞIM HİÇBİR YER KALMADI!”

Yaşadıklarını anlatan başka bir depremzede ise, “6 aydır hala 15 bin lirayı alamadım. Şu an buradan çıkacağım ama kira yardımı alamayacağım. Bulabildiğimiz en uygun ev 6 bin lira. Ben şu an kira yardımı alamıyorum. Başvuracağım hiçbir yer kalmadı. Herkes üzerimize düşeni yaptık diyor. AFAD diyor Başkanlığı ara. Başkanlığı arıyorum orası diyor Hatay’ı ara. Cimer’e yaz, şuraya yaz. Aklınıza gelebilecek her yere başvurdum bekleyeceksin diyorlar” dedi.

“GİTMEK İSTEMİYORUZ”

Depremzede Güldane Bingül de, “Biz Valiliğe bile gittik, konuştuk. Ama hiçbir sözlerini dahi tutmadılar. Beniz kızım lise son sınıf, 12. sınıf. Geldiler istediğinizi yapacağız dediler. Ama bize şimdi hiçbir şey yok. Verdikleri bir sözü tutmadılar. Konuşamadık hep susturdular. Biz mağduruz. Benim çocuğum son sınıf yazık günah değil mi. Biz gitmek istemiyoruz. Hiç kimse istemiyor. Hiç kimse, bir Allah’ın kulu kendi isteğiyle gitmek istemiyor. Bu deprem sadece bize değil, bugün bizeyse yarın başkasına. Buraya geldiler hep dediler biz depremzedelerin birinci gün yanındaydık asla birinci gün hiçkimse yoktu” diye konuştu.

“DEVLET DEPREMZEDELERİN YANINDA OLMAK ZORUNDA!”

Eskişehir’deki KYK yurtlarında kalan depremzedeleri ziyaret eden Çakırözer de, depremzedelere yaşatılan mağduriyetin bitirilmesi için çağrıda bulundu.  Depremzedelerin tüm çağrılarına rağmen yurtlardan çıkarılmasının devlet ciddiyetiyle bağdaşmayacağını söyleyen Çakırözer, şunları aktardı:

“Eskişehir’imizde Kredi Yurtlar Kurumu’nun yurtlarındayız. Buraya depremden sonra 2 binin üzerinde depemzede gelmişti. Şu anda bu depremzedelerden yüzlercesinin burayı boşaltmaları isteniyor. Valilikle konuştular, AFAD ve diğer yetkililerle konuştular. Maalesef burayı boşaltacaksınız, boşaltmazsanız burada size hiçbir hizmet yok dendi. Onlarla sohbet ettiğimde aslında hiçbiri gitmek istemiyor. Ama kendilerine zorla kağıtlar imzalatılmış. Ya konteyner vereceğiz, ya da 3 bin lira kira yardımı demişler. Ama ne Eskişehir’e, ne de geldikleri deprem bölgelerinde 3 bin liraya ev bulma şansı hiçbirin yok. Verilen konteynerlerde hiçbir eşya olmadığını söylüyorlar. Sorduğumda da hepsi burada kalmak istiyor. Kendilerine verilmiş sözler var. Seçim döneminde buraya gelen bakanların, yetkililerin verdiği sözler var. ‘Bir yıl kalabilirsiniz, merak etmeyin’ diye. Ama bu sözler şimdi unutulmuş. Ve Burayı zorunlu bir şekilde terk etmeleri isteniyor. Bu yapılan vicdansızlıktır, insafsızlıktır. Depremzedelere verilen sözleri hatırlarsınız, sonuna kadar destek olunacaktı.  Buradan çağrımız: mutlak suretle kendi imkanlarını yaratana kadar depremzedelerimize devletin sahip çıkması gerekir. Buradan çıkarılmaları kabul edilemez. Evet burası öğrenci yurtları ama onlar biz bir yurtta kalarak bu mağduriyetimizi giderebiliriz diyorlar. Bunun mutlak suretle çözülmesi lazım. Onlara buraya terk et demek hiçbir şekilde devlet ciddiyetiyle bağdaşmaş. Bugüne kadar depremzedelerimez söz verenlere çağrımız, mutlaka imkan verilsin, hal çaresi bulunsun burada kalmalarına izin verilisin.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.