CHP İl Başkanı Yalaz: Sarıcakaya vadisi bu siyanürlü Altın çıkarma çılgınlığı yüzünden yok olacak

CHP Pazar Toplantısında partililere seslenen CHP İl Başkanı Talat Yalaz, Asgari ücretten, Cengiz Holding’in kuracağı altın - gümüş tesisi ve yerel seçimlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Yalaz, Asgari ücretin insan onuruna yakışmayan bir ücret olduğunu belirtirken, kurulacak olan tesis ile ilgili olarak tüm Eskişehir’lilerin ortak sorunu olduğu yorumunda bulundu. Yalaz, yerel seçimlerde özellikle kırsal ilçelerde CHP’nin önemli bir başarıya imza atacağını söylerken, “Genel seçimde iktidara oy veren seçmenler pişman” diye konuştu.

CHP İl Başkanı Yalaz: Sarıcakaya vadisi bu siyanürlü Altın çıkarma çılgınlığı yüzünden yok olacak
31 Aralık 2023 Pazar 18:05

Geçtiğimiz hafta 17.002 TL olarak belirlenen asgari ücret ile ilgili konuşan yalaz, “Bu ücret çalışan işçilerimizin insan onuruna uygun yaşayabilecekleri bir ücret değildir. Bugün asgari ücretli, aldığı maaşla barınma sorununu bile çözemiyor ama hala işçi için, emekçi için oyun peşinde olan iktidar, hedeflenen enflasyon oranına göre bir kez zam yapacağız diyor. Bugün hepimiz biliyoruz ki bu ülkede enflasyon üç hanelerde. Ekmekten, peynirden, süte kadar kat kat her şeye her ay zam geliyor. Türkiye’de her iki kişiden biri asgari ücretle çalışıyor. Asgari ücret istisnai ücret olmaktan çıktı, artık asgari ücret olağan ücret haline gelmiş durumda. Yoksulluk sınırı şu anda 44 bin lira” dedi.

Sarıcakaya vadisi bu siyanürlü Altın çıkarma çılgınlığı yüzünden yok olacak

Cengiz Holding 941 futbol sahası büyüklüğünde bir alanda kazı yaparak altın-gümüş çıkartmak üzere harekete geçttiğini belirten Yalaz, “ÇED alanının 713 hektarlık kısmının 542 hektarı Ormanlık alanı kapsamaktadır. Bu da ormanlarımızın yok olması sonucunu doğuracaktır. Yine ÇED Raporu na göre yıl da 12.5 milyon ton su harcanacak olup, bu suyun yağmur ve Avlanmış deresinin üzerine kurulacak Su temin göleti ile karşılanması mümkün değildir. Bu suyu temin edebilmek için Sakarya nehrine ve çevre dere ve göletlerden su temin etmek zorundalar. Tarımda kullanılandan daha fazla suya ihitiyaçları var ve bu bölgede ki sebze ve meyve yetiştiriciliğine de ciddi zarar verecek. Türkiye’nin narenciye ve sebzelerinin yüzde 20’sini sağlayan Sarıcakaya vadisi bu siyanürlü Altın çıkarma çılgınlığı yüzünden yok olacak. Sadece bu da değil; Siyanürle zehirlenen Sakarya nehrinin geçeceği Bilecik ve Adapazarı illerini de zehirleyerek bu atıklar Karadenize dökülecektir. Bu tüm Eskişehir’lilerin ortak sorunudur. Siyaset üstü bir konudur. Güzel topraklarımızın korunması ve gelecek nesillere güvenle emanet edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle hep birlikte kararlılıkla bu faaliyete karşı mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Genel seçimlerde iktidara oy vermiş olan seçmen fazlaca pişmandır

AK Parti’nin tarım politikalarını eleştiren Yalaz, “AKP’nin her yıl olduğu gibi 2023 yılında da tarıma dair hedefleri sadece kâğıt üzerinde kaldı. Türkiye, 2024'e geldiğimizde tarım sektöründe hedeflenen dönüşümlerin gerçekleşmediğini görmektedir. AKP'nin tarım politikaları, kâğıt üzerindeki sözlerin ötesine geçememiş ve gerçek anlamda bir vizyonu yansıtmamıştır. Gözlemlenen, sadece geçmişten bugüne taşınan bazı konuların takibi ve mevcut politikaların yüzeysel sürdürülmesidir. Sadece belirli dönemlerde seçim öncesinde artan destekler ve sözlerle dolu beyanatlar, tarım sektörünün gerçek anlamda ilerlemesini sağlamak için yeterli değildir. Gerçekten dönüştürücü olacak, sektörün ihtiyaçlarına yönelik, uzun vadeli ve sürdürülebilir politikaların eksikliği açıktır. Kırsal ilçelerimizin tamamına yönetim olarak gittik. Hem partililerimizle hem de orada yaşayan halkla buluştuk. Özellikle bizlerin yönetiminde olmayan kırsal ilçelerimiz Sosyal belediyeliği hasretle beklemektedir. Onları bu seçimlerde sosyal demokrat ve halkçı belediyecilikle buluşturacağız. Yine kırsal ilçe ziyaretlerimizde halkın özellikle genel seçimden sonra ki yönetim ile ilgili iktidara olan öfke ve şikayetlerini çokça dinledik. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Genel seçimlerde iktidara oy vermiş olan seçmen fazlaca pişmandır” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.