Çakırözer: Bu kaçıncı ceza indirimi? Kadın cinayetleriyle mücadele böyle olmaz!

Eskişehir’de boşanma aşamasında olduğu Öznur Gülbaş’ı 15 yerinden bıçakla ağır yaralayan Harun Sazlar’a 'kasten öldürmeye teşebbüs' ve 'tehdit'ten verilen 17 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası için Ankara Bölge Adliye Mahkemesi savcısı indirim istedi. Savcının indirim talebine tepki gösteren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, yarın Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nde görülecek karar duruşması öncesinde, “Öznur Sazlar’ı 15 yerinden bıçaklayan saldırgan önce tahliye edilmiş, kamuoyunun tepkisi sorasında tutuklanabilmişti! Aynı faile şimdi de istinaf savcısı ceza indirimi istiyor. Bu kaçıncı ceza indirimi! Kadın cinayetleriyle, kadına yönelik şiddetle mücadele böyle olmaz. Gerçek adalet saldırganı değil, kadınları koruyan adalettir” çağrısında bulundu.

Çakırözer: Bu kaçıncı ceza indirimi? Kadın cinayetleriyle mücadele böyle olmaz!
30 Eylül 2021 Perşembe 15:25

CEZA İNDİRİMİ TALEBİ

Eskişehir’de 2019 yılında boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından 15 yerinden bıçaklanan Öznur Gülbaş davasında 'kasten öldürmeye teşebbüs' ve 'tehdit'ten 17 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası alan Harun Sazlar hakkında Ankara Bölge Adliye Mahkemesi savcısı, ceza indirimi istedi. Öznur Sazlar'ı ağır yaralayan Harun Sazlar’ın bıçaklı saldırıdan ‘gönüllü vazgeçtiğini’ belirten Savcı mütealasında, yerel mahkemenin verdiği 'kasten öldürmeye teşebbüs' cezasının kaldırılarak, 'eşe karşı neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış kasten yaralama' suçundan ceza verilmesi gerektiğini savundu.

 “KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE BÖYLE MÜCADELE EDİLMEZ”

Karara tepki gösteren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Öznur Gülbaş’ın yarın Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nde görülecek karar duruşması öncesinde açıklamalarda bulundu. Çakırözer, “Öznur Gülbaş’ı 15 yerinden bıçaklayan saldırgan ilk duruşmada tahliye olmuş, tepkiler sonrasında yeniden tutuklanmıştı. Bizler bu ve bunun gibi kadına yönelik şiddet davalarındaa yapılan adaletsizlikleri unutmamışken, şimdi aynı davada yeni bir skandala imza attılar. Ocak ayında görülen duruşmada sanığa hiçbir indirim uygulanmadan en ağır ceza verilmişti. Biz bu kararın kadına yönelik şiddet davalarında emsal olmasını istemiştik. Ama görüyoruz ki şimdi bu karar bozularak saldırganın cezasının düşürülmesi talep ediliyor. Savcı mütalaasında adam öldürmeye teşebbüs yerine yaralamadan ceza almasını talep ederek tarihi bir skandala daha imza atıldı. Kadına yönelik şiddetle, kadın cinayetleriyle böyle mücadele edilmez” dedi.

“FAİLLERİ DEĞİL, KADINLARI KORUYUN”

Çakırözer, Eskişehir’de boşandığı eşi tarafından katledilen Ayşe Tuba Arslan davasında katile verilen haksız tahrik ihdirimini hatırlatarak, şu açıklamalarda bulundu:

“23 kez suç duyurusuna rağmen korunamayan ve eski eşinin satırla katlettiği Ayşe Tuba Arslan davasında yaşananlar ortada. Daha geçtiğimiz aylarda katil için ‘haksız tahrik indirimi’ uygulandı. Şimdi de Öznur Gülbaş’ı 15 yerinden bıçaklayan saldırgan için indirim talep ediliyor. Bu kaçıncı? Şiddeti azaltmaya yönelik adımlar atılması yerine bunu özendiren tutum içerisine giriliyor. Bunun en büyük göstergesi İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi olmuştu. Ondan sonra da kadına yönelik şiddet ve cinayet davalarında failler için indirim talepleri art arda geldi. Kadına yönelik şiddetle, kadın cinayetleriyle böyle mi mücadele edilecek? Kadınlar ‘Erkek değil gerçek adalet istiyoruz’ diyor. ‘Saldırganları değil, kadınları koruyun’ diyor. Artık bunun önüne geçilmeli. Failleri cesaretlendiren bu kararlara dur denilmeli ve kanunlar uygulanmalı.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.