Türkiye’nin en büyüğü Eskişehir’de kurulacak

Eskişehir, dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen, gıda dışında tıp, kozmetik, kimya gibi lokomotif sektörlerde de kullanılan, ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada büyük bir pazar açığı bulunan safranın üretim merkezine dönüşüyor.

Türkiye’nin en büyüğü  Eskişehir’de kurulacak
18 Mayıs 2023 Perşembe 13:16

Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre Eskişehir’de bir grup girişimci tarafından hazırlanan ve FonTar tarafından geliştirilen safran üretim girişimi “SAFFON-A” çıktığı paya dayalı kitle fonlama turunda yatırımcıdan büyük ilgi gördü. Tarımsal üretimin finansmanında Türkiye’de bir ilk olarak fonbulucu tarafından geliştirilen fonTAR’ın ikinci projesi olan SAFFON-A, yatırım turunda şirket paylarının yüzde 70’inin yatırımcılara arzı yoluyla 15 milyon TL talep etmişti. Kampanya sonucunda girişim şirketi SAFFON-A Tarım A.Ş., 2.111 yatırımcıdan toplamda 19 milyon 212 bin TL yatırım alarak talebinin yüzde 128.1 üzerine çıktı.

Proje hakkında bilgi veren SAFFON-A Genel Koordinatörü Egemen Temizsoy, Eskişehir’de toplam 1000 dekarlık alanda safran üretimi yaparak yerel ve ihracata dayalı sürdürülebilir bir tarım modeli inşa etmeyi hedeflediklerini söyledi. İlk döngüde 100, ikinci döngüde 500, üçüncü döngüde ise 1000 dekarlık alanda safran yetiştirmeyi planladıklarını aktaran Temizsoy, ilk döngünün ikinci yılından başlamak üzere her yıl düzenli temettü dağıtımı gerçekleştireceklerini belirtti.

Halihazırda Eskişehir’in Yukarısöğütönü Mahallesi’nde 10 dekarlık bir alanda safran üretimi yaptıklarını, ekiplerinin ise safran yetiştiriciliği ve organik gübre konusunda akademik ve teknik tecrübesi bulunduğunu dile getiren Temizsoy, şunları söyledi: “Bu kampanya ile başlayacak şirketin üretimi, üretim hazırlıkların yapılması sonrası üç döngü olarak planlanmıştır. Her bir döngü safranın yaşam döngüsünü nedeniyle dört yıldır. İlk döngüde 100 dekar, ikinci döngüde 500 dekar, üçüncü döngüde ise 1000 dekar alanda safran yetiştirilmesi planlanmaktadır. Maalesef dünyada ve ülkemizde safranın tohumu dediğimiz soğanı bulma konusunda sıkıntı yaşandığı için ilk etapta 100 dekar üzerinde üretime başlamak durumunda kaldık. Tarlaya ekeceğimiz safrandan kendi safran soğanlarımızı elde edeceğiz. İlk döngü ile üç yılda elde edilen soğanların yarısını kullanarak, ikinci döngüde 500 dekarlık üretim kapasitesine çıkacağız. Sekizinci yılda yine elde edilen soğanların yarısı kullanarak 1000 dekarlık üretim alanına ulaşılacaktır.”

Bu yıl ağustos ayında 100 dekarlık alanda safran dikimine başlayacaklarını ve ekim ayında hasadını yapacaklarını duyuran Temizsoy, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük hasat şenliğini gerçekleştirerek, dikkatleri Eskişehir’deki safran üretimine çekeceklerini ifade etti.

Büyük ölçekli üretimle, ihracat hedefliyor

2022 yılında dünyada 372 milyon dolar olan safran ticaretinin 2030 yılında 756 milyon dolara yükseleceğinin öngörüldüğünü belirten Temizsoy, ülkemizde safran üretim alanlarını genişleterek ulusal ve uluslararası safran pazarında güçlü bir oyuncu haline gelmeyi hedeflediklerini söyledi. İran’ın her ne kadar safran üretiminde dünyanın önde gelen ülkesi konumunda olsa da, uygulanan siyasi ambargolar ve uluslararası ticaret normlarına uymaması nedeniyle dezavantajlı konumda olduğuna dikkat çeken Temizsoy, “ SAFFON-A ekibi olarak ülkemizin adına İran’ındaki dezavantajlı durumu bir fırsat olarak değerlendirdik. Sahip olduğu verimli tarım arazileri ve iklim şartları nedeniyle ülkemiz safran yetiştiriciliğinde avantajlı konumda. Biz de hedef olarak ulusal ve uluslararası alanda kaliteli ürünleriyle tanınan bir şirket olmak ve bunu belgelemek istedik. Bunları yaptığımızda rakiplerimiz kadar üretim olmasa da yükte hafif ama pahada ağır bir projeksiyon çizebiliriz. Üretimden satışına kadar izlenebilir bir model oluşturarak, safran pazarında dikkat çekmeyi amaçlıyoruz. Türkiye’nin en büyük safran plantasyonunu kurarak, büyük ölçekli safran ve yan ürünleri üretimi yapmak hedefindeyiz” ifadelerini kullandı.

Temizsoy: Alım garantili safran üretimiyle çiftçiye destek olacağız

Eskişehir’de toplam 1000 dekarlık alanda üretmeyi planladıkları safran ile Türk çiftçisine de rol model olmak istediklerini aktaran Temizsoy, “Ülkemizin en büyük safran tarlasını kurarak sürdürülebilir bir model inşa etmeyi amaçlıyoruz Bölge çiftçimize hem tohum hem de eğitim desteği sunarak, alım garantisi ile safran üretimine teşvik etmeyi istiyoruz” dedi. Temizsoy ayrıca, Türkiye’nin tek tescilli safran soğanı çeşidinin Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Enstitüsü’nde tescillendiğine işaret ederek, Enstitü’nün 2014 yılından itibaren safran araştırmalarına devam ettiğini aktardı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.