Tehlike büyük: Yüksek enflasyonlu dönemlere dönüş tehlikesi var

Türkiye Büro Sen Eskişehir Şube Başkanı Alp ARSLAN yeni yayınlanan enflasyon rakamları ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Tehlike büyük: Yüksek enflasyonlu dönemlere dönüş tehlikesi var
03 Ekim 2018 Çarşamba 14:07

Memur ve emekli maaşlarına acilen iyileştirme yapılması gerek

Arslan memur ve emekli maaşlarına acilen iyileştirme yapılması gerektiğini belirterek, “Yıllık enflasyonun %24,5’e yükselmesiyle memur maaşlarının son üç ayda %6,4 oranında eridi vatandaşların alım gücünde yaşanan düşüş durdurulmadığı müddetçe bu durumdan çıkmanın mümkün değil. Yerli üretimden alınan vergilerin düşürülmesi yoluyla ülkemizde üretilen ürünlerin desteklenmesi ve paramızın ülke içinde kalması gerekiyor.” dedi.

Yüksek enflasyonlu dönemlere yeniden dönüş tehlikesi ortaya çıktı

Eylül ayı enflasyon rakamlarının, ülkemizin nasıl bir pahalılıkla karşı karşıya kaldığının göstergesi olduğun dikkat çeken Aslan, “ TÜFE yalnızca eylül ayında %6,3 oranında artarken yıllık enflasyon da %24,5’e yükseldi. Eski adı toptan eşya fiyatları olan ÜFE’nin de yıllık %46,1’e çıkması, toptan eşya fiyatlarının önümüzdeki dönemde perakende fiyatlarına yansıyacak olması nedeniyle yüksek enflasyonlu dönemlere yeniden dönüş tehlikesini ortaya çıkardı. “ sözleri ile önümüzdeki günlerde Türkiye’yi bekleyen tehlikelere işaret etti.

Asıl tehlike piyasa çarklarının durması ve şirketlerin kapanmasıdır

Arslan memur maaşının giderek eridiğini vurgulayarak, “Hatırlanacağı gibi 2018 yılı için kamu görevlilerinin maaşlarına ocak ayında %4, temmuz ayında da %3,5 zam yapılmış, temmuz ayında ayrıca %5,15 oranında enflasyon farkı ödemesi yapılmıştı. Böylelikle 2018 yılının tamamı için memur maaşları %13 oranında yükselmişti. Şu anda yılın ilk dokuz ayı itibarı ile enflasyon %19,37 oldu. Dolayısıyla memurların kayıpları şimdiden %6,4’e yükseldi. Bütün ürünlere fahiş oranda zam gelmesi vatandaşlarımızı alışveriş yapamaz, çarşıya pazara çıkamaz hale getirdi. Ekonomiyi asıl tehlikeye sokacak gelişme, yüksek enflasyondan ziyade alım gücündeki kayıplar nedeniyle piyasa çarklarının durması ve şirketlerin kapanmasıdır.” dedi.

 Durgunluğun sürekli bir krize dönüşmemesi için  gereken yapılmalıdır

Gereken tedbirlerin  alınması ve vatandaşların alım gücü mutlak surette yükseltilmesi gerektiğini dile getiren Arslan, “Enflasyon ve durgunluk daha fazla kronik bir hal almadan çarşı pazarın yeniden hareketlendirilmesi, şirket kapanmalarının önüne geçilmesi için kamu görevlileri ve emeklilere iyileştirme adı altında ek bir ödeme yapılmalıdır. Bununla birlikte ülkemizde üretilen ürünlerin tercih edilmesi için yerli ürünlerden alınan vergilerin düşürülmesi önerimiz de mutlaka hayat bulmalıdır. Yapılacak maaş iyileştirmesi ile kamu çalışanlarının ve emeklilerin alım gücü yükseltilirken vergi indirimi, piyasalardaki paranın yurt içinde üretilen ürünlere yönelmesini sağlayacak ve böylelikle çift yönlü bir kazanım oluşturacaktır.” diyerek yaşanan durgunluğun sürekli bir krize dönüşmemesi için  gerekenin yapılması gerektiği çağrısında bulundu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.