Son 5.5 yılda toplam 282 yatırımcıya 3 milyon 348 metrekare yer tahsisi yapıldı

Sorunsuz altyapısı ve katılımcılara sağladığı imkanlarla Türkiye’nin gözde sanayi bölgelerinden biri haline gelen Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB), 2 milyon 500 bin metrekare daha büyüyecek. Toplam 31,1 milyon metrekarelik büyüklüğü ile Türkiye’nin en büyük ikinci OSB’si olan Eskişehir OSB’nin, toplam alanının önümüzdeki yıl 33 milyon metrekareye ulaşması hedefleniyor.

Son 5.5 yılda toplam 282 yatırımcıya 3 milyon 348 metrekare yer tahsisi yapıldı
26 Ekim 2022 Çarşamba 10:51

Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, geçtiğimiz ay yapılan genel kurulda 2 milyon 500 bin metrekarelik yeni yatırım alanı için yetki aldıklarını belirterek, gerek şehir dışından gerekse de yerel sanayiciden bölgeye çok büyük bir yatırımcı ilgisi olduğunu söyledi. Eskişehir OSB’de son 5.5 yılda toplam 282 yatırımcıya 3 milyon 348 metrekare yer tahsisi yapıldığını aktaran Küpeli, “Eskişehir havacılık sanayi, beyaz eşya üretimi, makine imalat ve metal eşya imalatı gibi yüksek teknolojili ürün üretiminde ve ihracatında Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden biri haline geldi. Türkiye’nin coğrafi olarak en büyük organize sanayi bölgesinin Eskişehir’de olması için mücadele veriyoruz. Geleceği düşünerek kısa vadeli planlar değil uzun vadeli planlar yaparak uygulamaya geçiriyoruz. Organize Sanayi Bölgesi’nin geleceğe yönelik planları arasında ciddi arsa temini projelerimiz yer alıyor. OSB alanımızı önce 33 milyon metrekareye, ardından 45 milyon metrekareye, 2030’da ise 50 milyon metrekareye çıkarmak için planlamalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı. OSB’deki mevcut alanın 22 milyon metrekaresinin sanayiciye tahsis edildiğini anlatan Küpeli, “Söz konusu alanda 820 sanayi tesisi yer almaktadır. Bu sanayi tesislerinden 596’sı fiilen üretim yapmaktadır. Geriye kalanları ise inşaat ve proje aşamasındadır” dedi. Eskişehir’deki sanayi kuruluşlarındaki toplam çalışan sayısının 68 bin kişi olduğunu, bunun 47 bininin Eskişehir OSB’deki kuruluşlarda istihdam edildiğini belirten Küpeli, EOSB’de çalışan sayısını 55 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. 

“Bürokrasi sanayide işleri yavaşlatıyor”

Bu hedefleri gerçekleştirmek için yoğun çaba gösterdiklerini ancak bu yoğun çabanın yanında yasal ve bürokratik süreçlerin kendilerini zorlandığına işaret eden Nadir Küpeli, şunları söyledi: “Bizim için önem arz eden bazı yeni yatırımlara arsa hazırlayabilmemiz için acil olarak bürokratik süreçlerin hızlandırılması gerekiyor. İzinler konusunda tıkanıyoruz. Bir OSB oluşturmak için yaklaşık 20 kurumdan görüş almanız gerekiyor. İki yıl önce başvurusunu yaptığımız 11 milyon metrekarelik bir alanın OSB ilan edilmesini bekliyoruz, ancak bu konuda Enerji Bakanlığı’nda takıldık. 25 sene önce bir tane firma maden çıkarmak için yetki almış. 25 yıldır da bir tane çivi çakmamış. Kendisi yapmıyor, bize de yapmıyor. Yatırımcılara daha hızlı cevap vermek ve yeni arsalar üretecek süreci hızlandırmak için OSB yönetimlerine yetki verilmelidir. Biz ülkemize yatırım çekmek, insanlara iş ve aş vermek için uğraşırken, ülkemize milyarlarca dolar ihracat geliri sağlamayı planlarken, kullanılmayan ruhsatlar ve verilmeyen izinler nedeniyle binlerce dönüm araziler öylece boş bir şekilde bekliyor. Sanayiciler olarak artık OSB’lerde iki yıla kadar uzayan yer tahsisi sürecinin daha da sadeleştirilerek kısaltılmasını istiyoruz.”

“Teknolojik yatırımlara öncelik veriyoruz”

Yönetim olarak bölgeye yüksek katma değer yaratan, çevreci, ihracata dönük üretim yapan ve istihdam yaratan teknolojik yatırımlara öncelik tanıdıklarına vurgu yapan Küpeli, “Bizden yer isteyen firmaların ve kuruluşların yatırım taleplerini titiz bir elemeden geçiriyoruz. Bu konuda oldukça seçici davranıyoruz. Teknolojik yatırımlara öncelik veriyoruz. Eskişehir sanayisinin gelecekteki üretim profilinin özellikle yüksek teknolojide yoğunlaşmasını ve bu konuda daha da uzmanlaşmasını sağlamayı hedefliyoruz. Ülkemizin geleceği açısından özellikle Eskişehir gibi sanayileşmede belli bir eşiği geçmiş illerde, yüksek katma değer yaratan ileri teknolojili yatırımların daha da teşvik edilmesi büyük önem taşıyor. Verimliliği ülkemiz şartlarında düşen, yeteri kadar katma değer yaratmayan sektörlerden ülke olarak bir an evvel çıkarak, daha üst katma değerli sektörlere ciddi biçimde yoğunlaşmamız gerekiyor. Eskişehir sanayisinin ihracatı içinde yüzde 15’lerde olan ileri teknoloji ürün ihracatımızın payını 2030 yılına kadar yüzde 20’lere çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.