İş dünyası üretim ve yatırım için destek bekliyor

Eskişehir Genç İşadamları Derneği (ESGİAD) Başkan Vekili Kerem Toparlar, seçim öncesi kilitlenen kredi sisteminin yeniden açılmasını istedi.

İş dünyası üretim ve yatırım için destek bekliyor
02 Temmuz 2023 Pazar 14:49

 Son bir yıldır iş dünyasının finansmana erişimde büyük sıkıntılar yaşadığına dikkat çeken Toparlar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bildiğiniz gibi ekonomide önümüzdeki dönemin para politikası önceki gün itibari ile hemen hemen belli oldu.  Ne heterodoks politikalardan vazgeçilmiş ne ortadoks politikalara tam olarak geçilmiş. Oraya doğru bir yönelme var sadece. Parasal sıkılaşmanın başlayacağı yani faizlerin artacağına dair sinyal verilmesi ve makro ihtiyadi tedbirlerin kademeli olarak kalkacağının vurgulanmasını çok olumlu buluyoruz. Ancak Merkez Bankası Başkanı Sayın Hafize Gaye Erkan, ekonomiyi birden soğutmanın,   yatırımların durması ve işsizliğin artması gibi sonuçlarından çekinmiş olacak ki en güçlü silahi olan faizi bütün beklentilerin altında tuttu. Ekonomiyi uzun süredir hareketli tutan enflasyondan tam olarak vazgeçilmeyeceğini en azından şimdilik böyle devam edeceğini gösterdi. Şunu da unutmamak gerekir ki,  Para Politikası Kurulu silahlarını zamanında kullanmazsa bir daha işe yaramıyor.  Arjantin’de politika faizi yüzde 97 ama Arjantin pezosu hız kesmeden değer kaybediyor. Çünkü bir çok eşik aşıldı ve bu sırada faiz silahı kullanılmadı. Siyaset sahnesi ve yeni para politikamız belli olduğuna göre bizlerde artık işimize dönebiliriz. Kredi musluklarının fazla açılması da enflasyonun bir sebebidir. Bu şekilde uzun bir süreç yaşadık. Bu kredilerin ne kadarı katma değere dönüştü tartışılır. Geldiğimiz süreçte acil durum önlemi olarak seçimden önce ticari krediler tamamen durduruldu. Şu an çok kısmi olarak açıldı ancak eskisi gibi taksitli krediler mümkün gözükmüyor. İş dünyasının o kredilere ihtiyacı var. Aksi taktirde yatırımlar ciddi sekteye uğrayacak ve enflasyon problemimizin yanına bir de işsizliği koyacağız. Stagflasyon oluşacak. Bu zorlu süreçte ekonominin yatırıma, üretime, yatırım ve üretim için ise kredi musluklarının açılmasına ihtiyaç olduğu aşikar.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.