Madımak katliamının 30. yılı

30 yıl önce yazar, şair, düşünür ve sanatçılardan oluşan insanlar Sivas'ta yakılarak öldürüldü. 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’ta bulunan çoğunluğu Alevi ve sol görüşlü grupta Aziz Nesin, Metin Altıok, Hasret Gültekin, Asım Bezirci ve Nesimi Çimen de bulunuyordu

Madımak katliamının 30. yılı
02 Temmuz 2023 Pazar 15:51

Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan olayın üzerinden 30 yıl geçti. Yazar ve sanatçılardan oluşan 33 kişi Sivas’ta kaldığı otelde yakılarak öldürüldü. Olaylar sonucunda 2 otel görevlisi ile 2 gösterici de ölmüş ve toplamda 37 kişi yaşamını yitirmişti. 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’ta bulunan çoğunluğu Alevi ve sol görüşlü 51 kişilik grupta Aziz Nesin, Metin Altıok, Hasret Gültekin, Asım Bezirci ve Nesimi Çimen gibi tanınmış isimler de bulunuyordu.

Olay otelin adıyla anılıyor: Madımak Katliamı.

Katliamda yaşamını yitirenler

Muhlis Akarsu – 45 yaşında, sanatçı

Muhibe Akarsu – 45 yaşında, Muhlis Akarsu’nun eşi

Gülender Akça – 25 yaşında

Metin Altıok – 53 yaşında, şair, yazar, felsefeci

Mehmet Atay – 25 yaşında, gazeteci, fotoğraf sanatçısı

Sehergül Ateş – 30 yaşında

Behçet Sefa Aysan – 44 yaşında, şair

Erdal Ayrancı – 35 yaşında

Asım Bezirci – 66 yaşında, araştırmacı, yazar

Belkıs Çakır – 18 yaşında

Serpil Canik – 19 yaşında

Muammer Çiçek – 26 yaşında, aktör

Nesimi Çimen – 62 yaşında, şair, sanatçı

Carina Cuanna Thuijs – 23 yaşında, Hollandalı akademisyen

Serkan Doğan – 19 yaşında

Hasret Gültekin – 22 yaşında şair, sanatçı

Murat Gündüz – 22 yaşında

Gülsüm Karababa – 22 yaşında

Uğur Kaynar – 37 yaşında, şair

Asaf Koçak – 35 yaşında, karikatürist

Koray Kaya – 12 yaşında

Menekşe Kaya – 15 yaşında

Handan Metin – 20 yaşında

Sait Metin – 23 yaşında

Huriye Özkan – 22 yaşında

Yeşim Özkan – 20 yaşında

Ahmet Özyurt – 21 yaşında

Nurcan Şahin – 18 yaşında

Özlem Şahin – 17 yaşında

Asuman Sivri – 16 yaşında

Yasemin Sivri – 19 yaşında

Edibe Sulari – 40 yaşında, sanatçı

İnci Türk – 22 yaşında

KİM NE DEDİ?

Yılmaz Büyükerşen: Üzerinden tam 30 yıl geçti ve biz ne bu acıyı ne de bu vahşeti hiç unutmadık! Cehaletin Sivas’ta yaktığı ateş yüreğimizi yakmaya devam ediyor. Fikirleri, inançları, hayat tarzları uğruna, Madımak’ta canice yakılarak öldürülen tüm aydınlarımızı saygı ve rahmetle anıyor, bugün de kişilerin hayat tarzları, ideolojileri, inançları üzerinden yapılan her türlü ayrılıkçı söylemi reddediyorum.

Ahmet Ataç: 30 yıl önce yaşanan Sivas Katliamı hala canımızı, yüreğimizi yakıyor. Fikirleri ve inançları yüzünden öldürülen aydınlarımızı saygıyla anıyorum. Aynı acıların yeniden yaşanmaması için nefrete karşı barışın, karanlığa karşı aydınlığın sesi olacağız.

Kazım Kurt: 30 yıl önce bugün, toplumdaki ayrıştırmanın nelere yol açtığının en acı örneğini yüreğimizin en derinlerinde yaşadık. Sivas Katliamı’nda yitirdiğimiz 35 canı saygı ve rahmetle anıyorum. Sivas katliamını unutma, unutturma!

Cem Evi önünde toplanılacak

Bugün saat 17.30’da Eskişehir Cem Evi önünde bazı STK’lar basın açıklaması yaparak Hasan Polatkan Kültür Merkezi’ne yürüyecek. Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde ise 30. Yılında Sivas konferansı verilecek. Konferansa sanatçı Mazlum Çimen ile Doçent Yalçın Çakmak katılacak.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.