GÜNAY KOZABİRLİK’İ ZİYARET ETTİ

AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, Sarıcakaya ziyaretinde Kozabirlik’i ziyaret etti.

GÜNAY KOZABİRLİK’İ ZİYARET ETTİ
30 Eylül 2019 Pazartesi 11:27

Prof. Dr. Günay ziyareti ile ilgili, “Ülkemizde ipekböcekçiliği olarak tanımlanan faaliyet aslında dut fidanı yetiştirilmesinden, ham ipek elde edilinceye kadarki ipekböceği tohumu üretimi, kuluçka, ipekböceği bakım ve beslemesi, koza üretimi ve kozadan ipek çekilmesini kapsamaktadır. 1500 yıllık geçmişi olan bu tarımsal faaliyet, şehrimiz ve ülkemiz için dış pazar kapasitesine sahip stratejik bir faaliyet koludur. Aile içindeki 7’den 77’ye tüm bireylerin işgücünün değerlendirilebildiği, 40-45 gün gibi kısa bir sürede gelir sağlanması mümkün olan bu faaliyet için yapılan yatırımlar bizleri mutlu ediyor. Bugün burada birlikçe şehrimizde oluşturulan 100 bin kapasiteli fidanlıkta, çelikten yaprak dut fidanı üretimi gerçekleştiriliyor. İpekböcekçiliğini en önemli avantajı da tüm üreticilere ürün alım garantisi verilmesidir” şeklinde konuştu. 

BAKANLIĞIMIZ GEREKLİ ADIMLARI ATIYOR
Prof. Dr. Günay, ipekböcekçiliğine verilen destekler ile alakalı  ise, “Türkiye’de İpekböcekçiliğinin gelişimi için Tarım ve Orman Bakanlığımız gerekli adımları atmaya devam ediyor. İpekböcekçiliği 2002 yılından bu yana doğrudan destek kapsamında değerlendiriliyor. 2006 yılından itibaren ise bu faaliyet ‘Hayvancılığı destekleme kararnamesi’ kapsamına alınmış ve bakanlık bütçesi içerisinden fonlanmaya başlanmıştır. Bakanlığımız ayrıca ücretsiz tohum ve fidan dağıtımı da yapmaktadır” ifadelerinde bulundu. 
 
KIRSAL KALKINMA İÇİN ÖNEMLİ
Kırsal kalkınma açısından ipekböcekçiliğinin önemine değinen Günay, “Kırsalda önemli bir alternatif gelir kaynağı olan ipekböcekçiliği sektörü on binlerce vatandaşımıza istihdam sağlıyor. Birliğimizden aldığım rakamlarda yalnızca yaş koza üretiminde ülkemizde 2 bin  ila 2 bin 500 aile işletmesinin yer aldığını gördüm. Bu da ipekböcekçiliğinin kırsal kalkınmadaki rolünü ortaya koyuyor. Ve ne diyoruz, kooperatifleşin, birlik olun. Birlik demek güç demek, heyecan demek, geleceğe yatırım demek. İşte burada Koza Birliğimiz tam olarak bu gücü, heyecanı ve vizyonu ortaya koyuyor. Birliğimiz 5 kooperatifle yaklaşık 59 farklı ilde ipekböceği yumurtası dağıtımı, üretimi, ürün alımı konusunda iyi bir organizasyon yapısına sahip. Sarıcakaya’daki Koza Birliğimizin daha önce olduğu gibi tam kapasite ile çalışması en önemli hedefimiz olmalı. Emeği geçenleri kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” diye konuştu. 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.