FAİK ALKAN: ASGARİ ÜCRET İLE PATRONLARA KIYAK İŞÇİLERE SEFALET REVA GÖRÜLMÜŞTÜR

KESK Şubeler Platformu adına açıklamalarda bulunan Faik Alkan asgari ücrete gelen zammı eleştirdi. Alkan, “Bu ülkede işçileri açlığa mahkum edenler, kriz ile terbiye etmeye çalışanlar şunu net olarak bilmelidir ki işçi sınıfının bu ülkeden alacağı vardır, hiç kimseye borcu yoktur” dedi.

FAİK ALKAN: ASGARİ ÜCRET İLE PATRONLARA KIYAK İŞÇİLERE SEFALET REVA GÖRÜLMÜŞTÜR
27 Aralık 2019 Cuma 16:11

Açıklanan Asgari ücret zammının beklentilerin çok uzağında olduğunu belirten Alkan, “Bu ülkede işçileri açlığa mahkum edenler, kriz ile terbiye etmeye çalışanlar şunu net olarak bilmelidir ki işçi sınıfının bu ülkeden alacağı vardır, hiç kimseye borcu yoktur.

Asgari Ücret Tespit Komisyonundaki hükümet ve işveren çoğunluğu ile belirlenen asgari ücret, insanca yaşam standardından uzak,   geleceğe umutla bakmaktan uzak kısaca işçilere yaraşır bir ücret olmaktan çok uzaktır, kabul edilemez. Adil ve insanca yaşayacak bir ücret talebimiz ortadadır.

Asgari Ücret hesabında uluslararası standartlara bir kez daha uyulmadı. İşçinin ailesinin hesaba katılması bir yana, işçinin sadece kendisinin asgari yaşam maliyetini bile karşılamayan bir asgari ücret oy çokluğu ile milyonlarca çalışana dayatıldı.

Asgari ücretteki ayda 304 liralık, günde 10 liralık “artış”, işçilerin çarşıda, pazarda, faturalarda karşı karşıya kaldığı zamları telafi etmekten uzaktır. Bu ülkede yaşayan herkes TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarının baskılanmış ve yaşamın gerçeklerinden uzak olduğunun farkındadır. “TÜİK nereden alışveriş ediyor?” sorusuna hala yanıt alınamamıştır.

Milyonların yaşamına dair çok kritik bir kararın işveren ve hükümet ortaklığı ile alınması antidemokratiktir. Asgari ücret siyasi iktidar-işveren işbirliğine sahne olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile değil, ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmeli ve uyuşmazlık durumunda grev hakkını da içermelidir. Aksi takdirde bu orta oyunu devam eder” diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.