ESKİŞEHİR EKONOMİSİ MASAYA YATIRILDI

Eskişehir’in mevcut olan ekonomik gelişmelerini bir adım öteye götürmek, yerelde takip edilmesi gereken ekonomik sorunları kısa sürede çözmek amacıyla, Eskişehir Valiliği tarafından “İl Ekonomi Toplantısı” düzenlendi.

ESKİŞEHİR EKONOMİSİ MASAYA YATIRILDI
21 Aralık 2017 Perşembe 10:56

Konutta 5, sosyal yaşamda 8’inci sıradayız

Vali Özdemir Çakacak, toplantıda yaptığı konuşmasında, TÜİK tarafından yayınlanan ‘illerde yaşam endeksi araştırması’ nda yer alan rakamları katılımcılarla paylaştı. Çakacak, genel endeks değerine göre Eskişehir’in 15’inci sırada yer aldığını kaydederek, “Eskişehir konutta 5’inci sırada, altyapı hizmetlerine erişimde 7’inci sırada ve sosyal yaşam açısından da 8’inci sırada olduğunu görmekteyiz” dedi.

Ankara’dan sonra 2’inci sıradayız

Çakacak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eskişehir’in aynı araştırmada fakülte ve yüksekokul mezunlarının nüfusa oranı açısından Ankara’dan sonra 2’inci sırada yer alması, 65 bine yakın örgün eğitim öğrencisi ve 1 milyon 200 bini aşan açıköğretim öğrencisine sahip olması, ilimizin önemli bir eğitim kenti olduğu gerçeğinin yansımasıdır. Yine en son 2011 yılında TÜİK tarafından yayınlanan Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksine göre 7’inci sırada ve 1. grup iller arasında yer almaktayız.

Rekabetçi 8’inci şehiriz

Uluslararası Rekabetçilik Araştırmaları Kurumunun (URAK) hazırlamış olduğu “İller arası Rekabetçilik Endeksi” genel sıralamasında Eskişehir iller arasında 8. sırada yer almakta. Yaşanabilirlilik alt endeksinde ise Ankara ve İstanbul’dan sonra 3. sırada yer almaktadır.

Kamu yatırım bedeli 7 milyar lira

İlimizde kamu yatırımlarına baktığımızda devam etmekte olan projelerin toplam bedelinin 7 milyar 109 milyon 834 bin 207 TL, 2017 yılı ödeneğinin 1 milyar 283 milyon 799 bin 982 TL, Eylül ayı sonu itibariyle harcama tutarının ise 361 milyon 329 bin 192 TL olduğunu görmekteyiz.

722 milyon dolar ihracat, 670 milyon dolar ithalat

Ekonomik verilere göz attığımızda, son yıllarda dış ticaret fazlası veren ilimizin, 2016 yılı sonu itibariyle 862 milyon dolar ihracat ve 741 milyon dolar ithalat rakamlarına ulaştığını göreceğiz. İlimizin bu olumlu durumu 2017 yılında da devam etmekte olup, TÜİK verilerine göre Ekim sonu itibariyle ihracatımız 722 milyon dolar, ithalatımız 607 milyon dolardır. Eskişehir Sanayi Odası’na üye olan fakat farklı ilerin gümrüklerinden çıkış yaparak ihracat yapan firmaların toplam ihracatı ise 2,2 milyar dolar seviyelerine ulaşmaktadır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.