ESKİŞEHİR BİR MÜZE DAHA KAZANDI

Eskişehir’in ekonomi tarihini ve değerlerini anlatan Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi (ETOMÜZE) düzenlenen toplantı ile basın mensuplarına tanıtıldı.

ESKİŞEHİR BİR MÜZE DAHA KAZANDI
04 Mayıs 2017 Perşembe 15:22



Toplantı Odunpazarı’nda Paşa Mahallesi Işıklar Sokak No 7’de yer alan müzede gerçekleşti. Toplantıda konuşan ETO Başkanı Metin Güler, göreve geldikleri günden bu yana, kalıcı eserler, eğitim ve kalite olmak üzere üç başlık üzerinde proje ürettiklerini söyledi. Kalıcı eserler kapsamında Eskişehir Fuar Kongre Merkezi (EFKM) ve ETO Hizmet Binası’nın yapımının devam ettiğini hatırlatan Metin Güler, Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi’nin ise tamamlandığını kaydetti. Müzenin resmi açılışının 9 Mayıs Salı günü saat 12:00’de Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın katılımı ile yapılacağını belirten ETO Başkanı Metin Güler, müze sayesinde Eskişehir’in iktisadi ve sanayi geçmişine tanıklık edileceğini söyledi.

Müze Eskişehir’in turizmdeki marka değerine katkı sağlayacak

600 eserin sergilendiği müzede Eskişehir’in iktisadi ve sanayi faaliyetlerinin yanı sıra ilçelerin el işi ürünlerinin tanıtıldığını belirten Güler, ETO olarak Eskişehir’e kalıcı bir eser kazandırmaktan gurur duyduklarını ifade etti. Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi’nin Eskişehir’in müzeler şehri imajına güç katacağını da kaydeden Güler, bu sayede şehrin turizmdeki marka değerine de katkı sağlanacağını dile getirdi. Müzenin öğrenciler için eğitim misyonu da üstleneceğini kaydeden ETO Başkanı Metin Güler, müzede unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin de hatırlatılacağını dile getirdi. 


Müzenin gelirleri üniversite öğrencilerine burs olacak
Toplantının ardından ETO Başkanı Metin Güler, basın mensupları ile birlikte Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi’ni gezdi. 3 katlı müze binasında sergilenen eserler hakkında bilgi veren ETO Başkanı Metin Güler, müzeye bağışta bulunanların da isimlerini yaşattıklarını ifade etti. Müzeye katkıda bulunanlara teşekkür eden ETO Başkanı Metin Güler, müzenin gelirlerini Eskişehir Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı’na aktarmayı planladıklarını ve bu sayede üniversite öğrencilerine verilen burs sayısını da artırmayı amaçladıklarını dile getirdi.

 
MÜZEDE NELER GÖRECEKSİNİZ? 
-Müzenin giriş holünde ETO’nın ilk yönetim kuruluna ait belgeler, odanın kuruluşundan bugüne kullandığı logo ve rozetler, yaptığı yayınlardan örnekler yer alıyor.
 
-Oda giriş holüyle birleşik olan Frig Salonu’nda, Balkanlar üzerinden Anadolu’ya gelip bölgemize yerleşerek güçlü bir devlet kuran Friglerin ürettikleri pişmiş topraktan eserler, bir Frig mucizesi ve dönemin önemli ihraç ürünü olan ‘fibuları’, ünlü Frig Kralı Midas’ın heykeli, Yazılıkaya Anıtı yer alıyor.
 
-Zemin katta yer alan diğer sergi salonundaysa Eskişehir mutfağının tarihsel izlerini takip edebilir, şehrin yemek ve kahve kültürüne tanıklık edebilirsiniz.
 
-Müzenin 1 katında, Eskişehir’in meşhur hamamları ve kentin sıcak su kültürüne dair bir bölüm yer alıyor.
 
-Yine aynı katta, Eskişehir’in yer altı zenginliklerinin teşhir edildiği madenler bölümü ile lületaşı bölümü yer alıyor. Bu bölümde lületaşı ustası Ali Osman Denizköpüğünün heykeli bulunuyor.
-Aynı salonda Eskişehir’in önemli geçim kaynaklarından olan toprak sanayinin Friglerden günümüze gelişimini, köklü firmaların belge, ürün ve üretimde kullandığı araç gereçleriyle tuğla- kiremit ve dokuma-tekstil sanayisinin izlerini takip edebilirsiniz. 
 
-Bu kattaki bir diğer sergi salonunda, üründen arttı ürüne, artı üründen üretime geçişin anlatıldığı tarım ve gıda sanayi salonu bulunuyor. Bu salonda şehrin köklü firmalara ait ürün, belge ve üretimde kullandıkları araç gereçleri görebilirsiniz.   Çerçi, sokak satıcısı, değirmenci, çiftçi, saka maketleriyle unutulmaya yüz tutmuş esnaflar yeniden hatırlatılmış. 
 
-Müzenin 2.katına çıkıldığında Eskişehir ve Eskişehir’in ticari ve iktisadi geçmişine dair kitapların bulunduğu kütüphane ve okuma salonuna ulaşacaksınız.
 
-Büyük salona geçtiğinizde ise eskiden ticaret hayatının vazgeçilmez ofis malzemeleri olan daktilolar, mekanik hesap makineleri, fotoğraf makineleri ve telefonların sergilendiği alanı göreceksiniz.
 
-Ticari hayatın vazgeçilmez unsuru olan paraya dair sergilenme alanlarında, Eskişehir’e ait Roma dönemi şehir sikkelerinin ve ilk Osmanlı sikkesinin teşhir edildiği hologramı, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi kağıt ve madeni paraları bulacaksınız.
 
-Eskişehir’in ticari ve sanayi geçmişinde önemli yer tutan Eskişehir Bankası’nın vezne canlandırılmasını da bu alanda görebilirsiniz.
 
-Yine aynı salonda eski dönemlerde kullanılan ölçü tartı aletleri, manifaturacılık ve değbağlık mesleklerine ait eşyalar sergilenmektedir. 
 
-2. Katta yer alan bir diğer salon ise Eskişehir’in ve ilçelerinin kültürel mirasına ışık tutmaktadır.
 
-Sivrihisar ve Sarıcakaya ilçelerinin el dokuması ürünleri, Sivrihisar ve Alpu ilçelerinin gümüş işleme ürünleri ve Nasreddin Hoca’nın heykelini bu alanda görebilirsiniz.
 
- Müzede ayrıca Eskişehir ticaret hayatına yıllarına vermiş isimlerinin röportajlarının yayınlandığı bir bölümde yer almaktadır. 
 
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.