ESART A.Ş İLE HEM EKONOMİ HEM DE ÇEVRE KAZANIYOR

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Yönetim Kurulu Üyesi ve ESART A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Ayva ile geçtiğimiz gün bir araya geldik. Sanayi, üretim, ekonomi derken söz ESART’a geldi. Toplamda 30 parametrede akreditasyonu bulunan ve bakanlık kapsamında hizmet veren ESART A.Ş., yalnızca Eskişehir’e değil çevre illere de hizmet veriyor.

ESART A.Ş İLE HEM EKONOMİ HEM DE ÇEVRE KAZANIYOR
23 Ağustos 2020 Pazar 02:37

Yavuz bey öncelikle ekonomiyi konuşalım. Bir sanayici olarak zorlu bir süreçten geçtiniz zannediyorum. Pandeminin ekonomiye etkileri ve bundan sonraki süreci biraz değerlendirir misiniz?

Elbette sadece bizim için değil ülke ve dünya için de oldukça zorlu bir süreçti. Bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmak ülke ve şehir ekonomileri açısından büyük önem taşıyor. Ne olacak sorusuna henüz dünya net bir cevap vermiş değil. Bu nedenle geçmiş birikim ve deneyimlerimizi ile yol alıyoruz. Bana kalırsa Türkiye ve özelde Eskişehir sanayicisi oldukça zorlu bir sınavdan geçiyor, ancak şimdiye kadar iyi yürütülen bir süreç söz konusu. Sanayicilerimizin pek çoğu ciddi fedakarlılarda bulundu.  Bunu yakinen izledim. Çok önemli bir görevimiz var. İnsan sağlığını korumak. Çalışma arkadaşlarımızla bu konuya büyük titizlikle yaklaşıyoruz. Ağır bir süreçti umarım tez vakitte atlatılır.

Bu süreçte ekonomi iyi yönetildi mi?

Bir kere sadece bizim ülkemizin değil tüm dünyanın hazırlıksız yakalandığı bir durum söz konusu. Hal böyle olunca ekonomik verileri dar bir zaman aralığında değerlendirmek çok doğru olmaz ve hala aynı sürecin içerisinden geçiyoruz. Önemli olan bu süreçte üretimde yer alan tüm unsurların dayanıklılığını arttırmak. Bunu başarabilirsek süreci başarılı bir şekilde atlatabileceğimizi söyleyebilirim. Aksi durum ülkemizi çok da başarılı bir yere taşımaz. Bir panik havası yaratmaktan daha çok, var olan koşulları iyi değerlendirip buna göre hareket etmemiz gerekiyor. Sanayici arkadaşlarımdan zorlananlar oldu ancak pek çoğunun soğukkanlı bir şekilde yeni duruma adapte olma becerisi gösterdiğine şahit oldum.

Şirketlerinizin yanı sıra ESART Yönetim Kurlu başkanlığı da yapıyorsunuz. Ciddi bir sorumluluğu olan bir şirket söz konusu.

Kesinlikle; Ekolojik dengenin ve su kaynaklarının korunmasının her geçen gün öneminin arttığını görüyoruz. Bir distopyadan öteye geçmez umut ediyorum ama gelecek kuşakların yaşayacağı su savaşlarını zaman zaman okuyoruz. Bu nedenle ESART’ın hizmetleri hem sanayicilerimiz, hem de çevre dengesi açısından bir hayli önem taşıyor.

Bu noktada ESART A. Ş ne tür hizmetler veriyor biraz açar mısınız?

2009 yılında kurulan Eskişehir Su Atıksu Arıtma Tesisleri Katı Atık ve Tehlikeli Atık Bertaraf ve Depolama Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (ESART), bünyesinde Çevre Laboratuvarı ve Atıksu Arıtma Tesisi işletilmesi faaliyetlerini sürdürüyor.  Organize Sanayi Bölgesinde faaliyette bulunan 533 adet sanayi kuruluşunun evsel ve endüstriyel atık sularının arıtılarak alıcı ortam kalitesinde, standartlara uygun deşarjını sağlayan Merkezi Atıksu Arıtma Tesisinin; Fiziksel, Kimyasal, Biyolojik ve İleri Arıtma ve Çamur proseslerini deneyimli personeliyle işletilmesi hizmeti veren ESART A.Ş. doğal kaynakların korunmasına katkı sağlamaktadır. Ülkemizin ve Eskişehir’in öncü laboratuarlarından olan ESART A.Ş. Çevre Laboratuarı olarak, 2019 kalite hedeflerinin gerçekleştirilmesi adına, geçerli kılma çalışmalarının yürütüldüğü parametrelerde, 2019 yılında kapsam genişletme başvurusu yapılmıştır. TÜRKAK tarafından gerçekleştirilen denetim sonucunda, atık su kapsamında sıcaklık, iletkenlik, çökebilir katı madde, çözünmüş oksijen ihtiyacı, biyolojik oksijen ihtiyacı, fosfat fosforu ve renk olmak üzere toplam 7 parametreden kapsam genişletme yapılarak, 30 Aralık 2019 tarihinden itibaren akredite rapor verilmeye başlanmıştır. Akreditasyon kapsamına mevcut akredite 23 parametreye (ağır metallerin analizleri, Kimyasal Oksijen İhtiyacı, Askıda Katı Madde, Yağ-Gres tayini, pH, numune alma, klorür, florür, sülfat, nitrit ve nitrat azotu, renk vb.), bu 7 parametrenin eklenmesi sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Yeterlik Belgesi de yenilendi. 11Haziran 2020 tarihinden itibaren toplamda 30 parametreden hem akreditasyon hem de Bakanlık kapsamında hizmet verilmeye başlandı.

Sadece Eskişehir’e mi hizmet veriyor?

Hayır, Eskişehir’in yanı sıra bölgede öncü ve cihaz/ekipmanlarıyla donanımlı bir laboratuar olarak hizmet verilmektedir. Hizmet verilen iller başlıca; Eskişehir ve ilçeleri, Bozüyük, Bilecik, Kütahya, Konya, Afyon, Uşak ve Bursa’dır. Laboratuarımız sürdürülebilir atık su yönetimine akredite analizler ile katkı sağlamaktadır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.