EOSB Başkanı Küpeli: Yatırım için finansmana ihtiyaç var

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli, Bloomberg HT’de yayınlanan İş Dünyası programında Didem Arslanoğlu’nun sorularını yanıtladı. Küpeli, enflasyon ve kurun sektöre, ihracata ve üretime etkileri ile finansmana erişim konusunda sanayicinin yaşadığı sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

EOSB Başkanı Küpeli: Yatırım için finansmana ihtiyaç var
10 Ağustos 2022 Çarşamba 14:40

TÜİK verilerine göre enflasyonda son 24 yılın zirvesini gördüğümüzü söyleyen Küpeli, “Enflasyonda son 24 yılın zirvesini gördük.  Sanayide hayati kalemlerin başında gelen enerji, akaryakıt ve doğalgaz gibi fiyat artışları, altından kalkamaz hale geliyor.  Enflasyondan dolayı bütün dengelerin bozulduğunu görüyoruz.  Ürettiğimiz mala fiyat koymada sorun yaşıyoruz.  Önünü göremeyen bir sanayici var. Bu son derece sıkıntı yaratıyor. Krediye erişim imkanları geçtiğimiz günlerde çok konuşuldu. Bankaların kredi vermekte isteksiz hale gelmesi, Merkez Bankamızın 14 ila 14,5 tuttuğu faiz oranlarına, sanayicilerin 30 ila 50 rakamlarla ulaşmaya çalışmaları gibi birçok sorunlar var…” dedi.

YATIRIM İÇİN FİNANSMANA İHTİYAÇ VAR”

Sanayicinin yatırım yapabilmesi için finansmana ihtiyacı olduğunu vurgulayan Küpeli, “Türkiye, ihracattaki 250 milyar dolarlık hedefi yakalayacak gibi görünüyor. Bu oldukça olumlu bir gelişme. Geçtiğimiz günlerde kapasite kullanım oranları açıklandı. Yüzde 77’lerde bir kapasite kullanım oranımız var. Reelde bu kapasiteler yüzde 78,79’lardan, 85’lere 90’lara çıkacağını düşünmüyorum. Makinelerimizin üzerinde “günde şu kadar ton üretir” diyor ama bir tane üreten var mı o tonajda? Yok. Dolayısıyla bizim ihracat rakamlarımızı artırmamız için yatırım yapma zorunluluğumuz var. Bu kapasiteler, artık bu rakamlardan daha fazla ihracatı kaldıramaz gibi gözüküyor.  Yatırım yapmak için sanayicinin mutlaka ve mutlaka kolay bir şekilde finansmana ulaşması gerekiyor. Piyasada pozitif bir üretim yakalayamazsak yani arzı talepten daha yüksek rakamlara getiremediğimiz zaman malum enflasyon rakamları daha da yukarı çıkacak, rekabet azalacak… Mutlaka üretim ve üretim miktarını artırmak zorundayız” ifadeleri kullandı. 

“FAİZ ORANLARI YÜKSEK, VADE SÜRELERİ KISA”

Küpeli, konuşmasında şunları kaydetti: “Bankalar, yaklaşık sekiz, dokuz ay önce kısa vadede hiç sorun olmadan 36 aya kadar vade yapabiliyordu, şimdi ise 12 aydan daha fazla vade yapan yok. Bu vadelerle yatırım yapılabilmesi mümkün değil. Yatırımcıların orta ve uzun vadeye ihtiyacı var.  Bizdeki faiz oranları çok yüksek. Yıllık yüzde 30’u, 50’yi konuştuğumuz bir dönemde rakiplerimizle rekabet edebilmemiz hiç kolay değil.  Uygun faiz oranları ve uygun vadelerle bizim finansmana erişme zorunluluğumuz var. “

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.