Emprime Baskı Boyaları Ve Özellikleri

Emprime Baskı Boyaları Ve Özellikleri
15 Ekim 2019 Salı 12:20

pamuklu baskıda önemli bir boyar madde sınıfında olan, pigment boyar maddeleri, genel olarak su ve organik solventlerde çözülmez. Tekstil liflerine afiniteleri yoktur. Pigment boyar maddelerinin haslık özellikleri binderlere yani reçine esaslı yapıştırıcı maddelere bağlıdır. Binderlerle life bağlanırlar ve yüksek sıcaklıkta kondense işleminden geçerler. çeşitliği ile, her türlü boyayı her türlü yüzeye transfer edilebilir.

 Pigmentler dört çeşittir; Organik, Anorganik, Metalik ve Floresan.

  Pigment pat sistemleri; Gaz içermeyen pigmentler, Gaz içeren pigmentler diye ikiye ayrılır.

            Gaz içermeyen pigmentler, en basit ve en eski baskı yöntemidir. Doğal renkli pigmentler, doğal yapıştırıcı maddeler ile emülsiyon patları sistemine göre kumaşa yapıştırılır. Gaz içeren pigmentler, birbiri ile karışmayan iki sıvıdan birinin diğeri içerisinde homojen olarak dağılmasıdır. Emülsiyonun parçalanmasını önlemek için emülgatör kullanılmalıdır.

 Pigment Baskının Avantajları

            Baskı sonrası yıkama işlemine gerek olmaması, Baskı öncesi ve sonrasında renk değişimine uğramaması, Basınç ve hız faktörlerin de renk farklılığı oluşumunun olmaması, Kumaş üzerindeki absorbsiyon bozukluklarını örter. Eşit şekilde örtüldüğünden dolayı farklı lif kumaşlarda kullanılabilir olması, Renk imkânlarının sınırsız olması, Baskı maliyetlerinin düşük olması ve yıkama gerektirmediği için hassas materyalleri basmanın mümkün olmasıdır.

 Emprime Baskı Boya Seçimi Ve Özellikleri

 Kullanım Alanlarına Göre Değişen Emprime Baskı Boyaları

           

            Su bazlı boyalar; Bünyelerinde su bulundururlar ve kururken buharlaşarak sağlığa zarar vermeden kururlar. Su ile kolayca temizlenirler. Ömürleri daha uzundur. Parlaklıklarını kaybetmezler, çatlamaz ve sararmazlar. Renkleri karıştırarak farklı ton konbinasyonu elde edilebilir.

 Plastisol Boyalarda

            Pigment çözücüsü yoktur ve çok esnek plastikten oluşurlar. Boyanın sabitlenmesi için 160 derece de fırınlanması gerekiyor. Su bazlı boyarın aksine, plastisol boyalar sertleşir ve kumaşın üzerinde tabaka oluştururlar, dokunulduğunda hissedilebilir. Çözücü kimyasallarla eldiven ve maskeyle temizlenirler.

 Kumaş Boyalar

            Su bazlı boyaların alt grubudur. Su bazlı boyaların bütün özelliklerini taşırlar ve her türde kumaşa çok iyi emilim sağlarlar. 5-10 dakika içerisinde oda sıcaklığında kuruyabilirler, orta ısıda 1 dakika kadar ütü ile sabitlenirler. Kumaşın üzerine tabaka oluşturmazlar. İplere transfer olduğu için kumaşla beraber esneyebilirler.

  Akrilik Boya

            Su bazlı boyadır. Kumaş boyasına göre fiyatı daha uygundur. Kâğıt, metal, ahşap gibi yüzeylerde kusursuz sonuç verirler. Kumaş üzeri için uygun değildir kolay yıpranır ve çatlar. Hava ile sabitlenir.

 Özel Boyalar

            Zengin boya alternatiflerine sahiptir. Bakır, altın gibi parlak renkleri vardır. Fosforlu boyalar, sıcaklıkta belirgenleşen boyalar, ile her yüzeye uygulanabilirler.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.