EMO açıkladı: “Elektrik maliyetlerindeki artış devam edecek”

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Eskişehir Şubesi, 1 Haziran’dan geçerli olmak üzere EPDK tarafından yapılan tarife güncellemesine tepki gösterdi.

EMO açıkladı: “Elektrik maliyetlerindeki artış devam edecek”
03 Haziran 2022 Cuma 11:17

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Eskişehir Şubesi, 1 Haziran’dan geçerli olmak üzere EPDK tarafından yapılan tarife güncellemesine tepki gösterdi. Açıklamada, elektrik tarifelerinin EPDK tarafından her 3 ayda bir Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarının başından geçerli olacak şekilde 4 kez güncellendiğini ancak EPDK tarafından bu kez 1 Haziran 2022 tarihinden geçerli olmak üzere, normal tarife güncelleme dönemi beklenmeden acil zam yapıldığına dikkat çekildi.

EMO’nun açıklanan tarife üzerinden yaptığı hesaplamaya göre 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standardı için tüketeceği varsayılan 230 kWh’lik faturanın toplam bedelinin bir önceki aya göre yüzde 15 artarak 332.5 TL’ye yükseldiğine dikkat çekildi.  Fatura kalemlerine bakıldığında perakende enerji bedeline yüzde 21.1 zam yapılırken, dağıtım bedeli sabit tutularak, fatura toplamının yüzde 15 artmasının sağlandığının, tüketimlerinin eşit olması durumunda Haziran faturasının, Mayıs ayına göre 43.4 TL daha fazla geleceği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

YILLIK ZAM ORANI YÜZDE 82’YE ULAŞTI

Aralık 2021’de aynı tüketim değeri için 211 TL fatura düzenlendiği düşünülürse 230 kWh’lık tüketimi olan aileler için 6 aylık dönemdeki zam oranının yüzde 58 olduğu hesaplanmaktadır. Haziran 2021’de ise 183.1 TL olarak gelen fatura aradan geçen 1 yıllık dönemde yüzde 82 artarak 332.5 TL’ye yükselmiştir. Günlük 8 kWh olarak belirlenen ve 30 günlük 240 kWh’ a denk gelen ilk kademe sınırı geçen aileler için tüketimlerine paralel olarak zam oranı da büyümektedir.

SANAYİYE YÜZDE 25 ORANINDA ZAM YAPILDI

Açıklanan tarifeyle Son Kaynak Tedarik Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında düşük tüketimli olarak tanımlanan sanayi ve ticarethane gruplarına ise yüzde 25 oranında zam yapıldı. Yıllık tüketimi 1 milyon kWh’ı aşan sanayi ve ticarethane aboneleri ise 1 Temmuz’dan itibaren tebliğ kapsamında yüksek tüketimli abone sayılmaya başlayacaklar. Bu abonelerin faturaları spot piyasada oluşan maliyetlerin doğrudan yansıtılmasına dayalı bir formül ile hesaplanmaktadır. Geçtiğimiz ay enerji üretim şirketlerinin spot enerji borsasına verdikleri tekliflerin üst sınırı 1 kWh enerji için 2.5 TL iken, önce 2.75 TL’ye sonra 3.2 TL’ ye yükseltildi.

ELEKTRİK MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ DEVAM EDECEK

Aynı ay içinde borsada oluşan piyasa takas fiyatlarının yükselmesine neden olacak üst sınırın 2 kez yükseltilmesi ve tarife düzenlenme dönemi olmamasına rağmen Haziran ayında tüm tüketici gruplarına doğrudan zam yapılması, piyasanın maliyet artışlarını dengeleyemediğini göstermektedir. Haziran ayında yapılması beklenmeyen bu zam, elektrik enerjinin temel girdisi olması nedeniyle; yalnızca faturalara yansımayacaktır, aynı zamanda iğneden ipliğe tüm mal ve hizmetlerin bir kez daha zamlanmasına neden olacaktır. Aynı gün elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yüzde 16 daha zam yapılması önümüzdeki aylarda elektrik maliyetlerindeki artışın devam edeceğini göstermektedir.

ENERJİ KRİZİ GIDA BAŞTA OLMAK ÜZERE TÜM ALANLARA YAYILMAK ÜZERE

Enerjideki yönetim krizi, kalıcı bir hiperenflasyon dönemini tetikleme seviyesinde bir riske dönüşmek üzeredir. Gelinen noktada tablo çok açıktır. Yıllar içinde kamu tekeli parçalanıp özel tekeller yaratılırken, alan birkaç özel sermaye grubunun kısa vadeli kar realizasyonu hırsına teslim edilmiştir. Toplum yararını dikkate almayan, kamusal planlamayı, denetimi ve kamusal üretimi reddeden, kamu kaynaklarını özel şirketlere aktarmaya ve belirli sermaye gruplarının çıkarlarını azamileştirmeye yönelen enerji politika ve uygulamalarının sonucu ortadadır. Enerji fiyatları tüm toplum için sürdürülemez oranda artmış, enerji yoksulluğu ve yoksunluğu hızla öncelikli bir gündem haline gelmiştir. Yoksul halk en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz haldedir ve daha da vahimi yaşanan enerji krizi yakın vadede gıda başta olmak üzere tüm alanlara yayılmak üzeredir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.