BİR ZAMANLAR BURSA İLE YARIŞIYORDUK, ŞİMDİ 3ÜNCÜ LİGDE YER ALAN İLLER ARASINDAYIZ

Eskişehir Ticaret Odası Başkan Adayı Ayhan Sezer, Kanal 26’da Muharrem Esen’in sorularını yanıtladı.

BİR ZAMANLAR BURSA İLE YARIŞIYORDUK, ŞİMDİ 3ÜNCÜ LİGDE YER ALAN İLLER ARASINDAYIZ
30 Ağustos 2017 Çarşamba 12:00

Eskişehir ticaretini değerlendiren Sezer, “Eskişehir’in, ticarette kendisine yer bulduğu sıralama içler acısı. Bir zaman Bursa ile yarışan Eskişehir, şimdi 3’üncü ligde yer alan iller arasında yarışıyor” dedi.

Sezer, konuşmalarından satır başları:

Eskişehir Ticaret Odası, Türkiye’nin en eski ve en büyük odalarından bir tanesi. Eskişehir’e ve Türkiye’ye ciddi ekonomik değer kazandırabilir. Ama şuanda Oda’da ciddi bir durağanlık var. Oda asli görevinden çok pul koleksiyonları, kokteyller ile gündemde. Amacımız Ticaret Odasını asli görevine döndürmek.

“Biz üyeleri zenginleştirmeyi başarırsak, Oda zaten zenginleşecek”

Ticaret Odası’nın ana görevi, ticaret hayatını zenginleştirmek. Sektör temsilcileri ile yaptığımız görüşmelerde bir sıkıntı ve bunalım söz konusu. Mevcut yönetim ‘şu kadar yatırım yapıyoruz’ diyor. ‘Üyeye ne yapıyorsunuz’ dediğimizde de yanıt yok. Biz üyeleri zenginleştirmeyi başarırsak, Oda zaten zenginleşecek. Eskişehir ticareti, şuan ki durağan halinden daha aktif hale gelebilir. 

“Sorunlar çözülebilir ama mevcut yönetim sorunlarla ilgilenmiyor”

Şuana kadar binlerce ziyaret gerçekleştirdik. Üyelerimizin sorun ve taleplerini dinliyoruz.  Şuan için Oda’nın yapamayacağı talepler yok. Sorunlar, Oda’nın rahatlıkla çözebileceği konular. Ama Oda şuan ilgilenmiyor. Oda resim sergileri ve kokteyllerle vakit geçiriyor. Genel ve tabana yayılan çalışmalar yok. Bu da ticaret erbabını zora sokuyor. Çarşı mağazacılığı için Ticaret Odası’nın bir uygulaması yok. Şuana kadar Ticaret Odası’nın yerel mağazalarımızı güçlendirme, onlara daha iyi gelir sağlamak konusunda bir çabası yok.

“Bir zaman Bursa ile yarışan Eskişehir, şimdi 3’üncü ligde yer alan iller arasında yarışıyor”

Eskişehir’in, ticarette kendisine yer bulduğu sıralama içler acısı. Mevcut yönetimdeki arkadaşlar bunu görmezden geliyor. Bir zaman Bursa ile yarışan Eskişehir, şimdi 3’üncü ligde yer alan iller arasında yarışıyor. İhracatta yine aynı durum söz konusu. Geçmişte bizi takip eden şehirler şimdi bizim önümüze geçmiş durumda.  Şuanda Oda da bir kırılma var. Sektörlerde kırılmalar söz konusu. Üyeler tamamen ayrışmış durumda. Ortaklık kültürünü sahada hiçbir zaman göremedik.

“Ticaret Odası, Kızılinler Projesine öncülük edebilir”

Kızılinler Projesi. Ticaret Odası’nın burada öncülük etmesi gerekir. Eskişehirli firmalar ile ortak bir girişimde bulunabilir. Ticaret Odası zaten projelere öncülük etmek için var. Eskişehir’de çok sayıda girişimci ve çok iyi projeler var. Bu projelerin yüzde 10’nunu hayata geçirsek kısa süre içinde ülkede ilk 10 içinde yer alırız. Eskişehir’de bir zamanlar bir numara olan mobilya sektörü şimdi Yunusemre Caddesi’ne sıkışmış vaziyette.  Ülkenin her şehrine mal satan Eskişehir, bu görüntüsünü İnegöl kaptırdı.

“İnşaat sektörü tıkanmış durumda, Ticaret Odası ne yapıyor?”

İnşaat sektörü kan ağlıyor. Eskişehir’de inşaat sektörüne mutlaka el atılması gerekiyor. Belediyeler ile ortak paydada buluşulması gerekiyor. Ticaret Odası’nın bu konular ile ilgili bir girişimi yok. İnşaat sektörü tıkanmış vaziyete. Burada Ticaret Odası, belediyelerden, gerekirse üniversitelerden destek alabilir. 

“Şuan 100 Ticaret Odası üyesinden 80 tanesi memnuniyetsiz”

Ticaret Odası, üyenin sorunlarıyla ilgilenmiyor. İlgilenmediği gibi bir önerisi de yok. Şuan 100 Ticaret Odası üyesinden 80 tanesi memnuniyetsiz. Şuan seçim olsa biz galibiyetimizi ilan ederdik. Kazanacağımız konusunda iddialıyız. En ufak tereddüt görüyoruz. Metin Bey’in, şuan ki durağanlığı bütün Ticaret Odası’na yansıyor. Çok çalışmayı sevmeyen ve projelere de herhangi bir desteği olmayan bir durum söz konusu.

“Sadece nezaket ziyaretleri ile Eskişehir ticareti büyümez”

Biz Eskişehir Ticaret Odası’nı daha enerjik bir yapıya kavuşturacağız. Sonuç odaklı olacağız. Sadece nezaket ziyaretleri ile Eskişehir ticareti büyümez. Kurumsal anlamda Ticaret Odası’nın sektörlere destek olması gerekiyor. Bunun için trilyonluk bütçelere gerek yok. Girişim, birlik ve beraberlik yeter.  Eskişehir şuan baktığımızda bir Bilecik, bir Kütahya kadar teşvik alamıyor.

“Bu iş yatarak, koltukta oturarak olmaz…”

Eskişehir şuan geç kalmış, geride kalmış bir şehir değil. Bu iş yatarak, koltukta oturarak olmaz.  Günümüzde zaman çok değerli. Bizim yeniden Amerika’yı keşfetmemize gerek yok.  Üyeleri güçlendirmemiz gerekiyor. Kampanyalar, festivaller ve panayırlar düzenleyerek, çevre illerden ticaret hacmi geliştiren bir nüfus getirmeyi amaçlıyoruz. Biz şuna hizmet sektörü ile yol alıyoruz. Ama biz ticaretimiz ile yol almalıyız. Bizim çevre illerde pozitif bir algımız var. Biz ticarette de bu algımız doğru kullanmak zorundayız.


 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.