Bahar Bilen: Esnafımızın sırtındaki yükler hafifletilmeli

Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen, esnafın yükünün hafifletilmesi için hükümete çağrıda bulundu.

Bahar Bilen: Esnafımızın sırtındaki yükler hafifletilmeli
31 Ocak 2020 Cuma 15:54

Esnafın rahatlaması ve hamle yapabilmesi için öncelikle sırtındaki ağır vergi ve stopaj yüklerinden kurtarılması gerektiğini belirten Bilen şöyle konuştu:

Esnaf BAĞ-KUR Primleri düşürülmeli ve SSK çalışanları ile eşitlenmeli! Sosyal güvenlikteki sıkıntıların çözümü ile esnafımız rahat bir nefes alacaktır.

Asgari ücrete bağlı olarak esnafımızın ödediği sigorta primleri yükseldi. Yıllık bazda hesaplanınca esnafımız neredeyse sermayesi kadar sigorta primi ödüyor. Esnafımız yalnızca kendi sigorta primini değil yanında çalışan işçinin de sigorta primini ödemekle yükümlü.

Kısa süre içinde esnaf ve sanatkarımız sigorta primlerinin altında ezilmekten kurtarılmalı. Sigorta primlerinin yanı sıra esnaf uzun prim gün sayısı altında da eziliyor. SSK'lı çalışanların emekliliği için 7 bin 200 prim gün sayısı yeterliyken esnaf ve sanatkarımız emeklilik için 9 bin günü doldurmak zorunda.

Arada 1800 prim günü, yani yaklaşık 5 yıllık fark var. Tüm kesimlerin eşit haklara sahip olması ve sosyal güvenlikte norm birliğinin sağlanması için prim gün sayısı eşitlenmeli. Serbest piyasa ekonomisinde piyasalar kemdi koşullarını belirler, bu durumda esnafımıza tavan fiyatı değil,haksız rekabetlerin önüne geçilmesi için bağlı olduğumuz ihtisas federasyonlarımız tarafından mutlaka taban fiyatı(maliyet fiyatı) oluşturulmalı, aynı cinsten işyerleri arasında nüfusa oranlı mesafeler olmalı, aksi takdirde orantısız çoğalmalar esnafımızı zor durumda bırakmaktadır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.