Öğretmenlerimizi birbirine hasım yapacak bu oyununu oynamayacağız

Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Haydar Urfalı, öğretmenlere yönelik yapılacak performans değerlendirmesi konusunda açıklamalarda bulundu.

Öğretmenlerimizi birbirine hasım yapacak bu oyununu oynamayacağız
27 Ekim 2017 Cuma 11:59

Öğretmenlerin moral ve motivasyonu ile çalışma barışını yok edecek bir şekilde, Eskişehir’in de aralarında bulunduğu 12 ilde pilot olarak seçilen okullarda performans değerlendirmesini uygulamaya konulduğunu söyleyen Urfalı, olayın vahameti bu uygulamanın yapıldığı okullarda yaşanan kaos ortamıyla daha iyi anlaşıldığını ifade etti.

Söz konusu değerlendirme yöntemiyle yönetici ve öğretmenler birbirini, veli ve öğrenciler ise öğretmen ve yöneticileri değerlendirecek ve buna göre öğretmenlerin performansı hesap edilmesini planladıklarını belirten Urfalı, “MEB bunu, şu an pilot uygulama olarak başlatsa da, 2018 yılında yaygınlaştırılması planlanan sistem MEB bünyesinde ciddi sıkıntılar yaratacaktır. Bir öğretmenin eğitim öğretimdeki performansını ölçmek için öncelikle değerlendiricilerin yeterli donanıma sahip olması gerekir. Bu donanım kimde var? Ayrıca öğretmenlerin başarısı ya da başarısızlığı bir tek parametreye bağlanmaksızın çevresel etkenlerle birlikte düşünülmelidir. Öğretmen performansı sadece öğretmenlik alan ve pedagojik bilgisi ya da sadece öğrenci başarısı ile ölçülebilecek bir şey değildir. Bu iddia dahi edilemez. Kaldı ki, adam gibi bir yönetici atama sistemi kurgulayamayan, yurt sathında belli düzeyde bir eğitimi dahi başaramayanlar ne yapmaya çaalışmaktadır? MEB öğretmenler arasında torpili dahi önlemekten uzak bir anlayışla öğretmenin hangi performansını ölçme iddiasında bulunabilir? Öncelikle öğretmeni nasıl daha huzurlu kılarım, moral ve motivasyonunu nasıl artırırım diye düşünmesi gerekirken, MEB kendi performansını sorgulamalıdır.” dedi.

Türk Eğitim Sen üyeleri başta olmak üzere tüm yönetici ve öğretmenleri performans değerlendirmesi yapmamaya davet ettiklerini kaydeden Urfalı şöyle devam etti: “ Öğretmenlerimizi birbirine hasım yapacak bu performans oyununu biz oynamayacağız. Türk Eğitim-Sen Merkez Yönetim Kurulumuzun 25/10/2017 tarihli kararıyla, ilimizin de aralarında bulunduğu 12 il ve seçilen okullarda pilot olarak başlatılan ve daha sonrasında Türkiye geneline yaygınlaştırılacak olan performans değerlendirmesi çerçevesinde; okul müdürünün, meslektaşının, velinin ve öğrencinin öğretmeni değerlendireceği uygulamanın öğretmenler arasında çalışma barışını bozacağı, ayrıca böyle bir değerlendirmenin Türk Milli Eğitimine yarardan çok zarar vereceği kanaatiyle, üyelerimizin 2017-2018 eğitim-öğretim yılı süresince, öğretmenler için değerlendirme yapmamalarına, karar verilmiştir. Pilot uygulamanın genişlemesi halinde, “meslektaşıma performans notu vermiyorum” ya da “meslektaşımın performansı 100'dür” eylemi de yapacağımızı ilan ediyoruz. Bu anlamsız, Türk Milli Eğitimine hiç bir yararı olmayan, öğrencinin öğretmeni değerlendirdiği eğitim sistemimizi tamamen çökertecek bu ucube performans sistemini kökünden reddediyoruz.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.