EĞİTİM-SEN’DEN ‘PERFORMANS UYGULAMASINA’ TEPKİ

Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Eskişehir’inde arasında olduğu 12 ilde uygulamaya koyduğu performans değerlendirmesi kabul etmediklerini söyledi. Alkan, performans sisteminin öğretmenler arasında çalışma barışını bozacağına dikkat çekti.

EĞİTİM-SEN’DEN ‘PERFORMANS UYGULAMASINA’ TEPKİ
26 Ekim 2017 Perşembe 12:07


Milli Eğitim Bakanlığı aldığı bir kararla Eskişehir'in de içinde bulunduğu 12 ilde performans değerlendirmesini uygulamaya koydu. Uygulamaya ilk itiraz Türk Eğitim-Sen’den gelirken bugün de Eğitim-Sen, performans değerlendirmesine tepki gösterdi. Eğitim-Sen Şube Başkanı Alkan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulları ticari şirket gibi yönetmek ve eğitim emekçilerini daha fazla çalıştırılmasını sağlamak amacıyla performans değerlendirme formları hazırladığı ve Eskişehir’de dahil 12 ilde performans değerlendirmesini uygulamaya koyduğunu hatırlattı.    
 

FORMLARI DOLDURMAMA KARARI

MEB’de kadroların siyasallaştığına vurgu yapan Alkan, bu şekilde hayata geçirilecek performans sisteminin objektif olamayacağı belirtti. Alkan, Eğitim-Sen Merkez Yürütme Kurulu’nun performans değerlendirme formalarını, iş barışını bozacağı, öğretmenlerin performans ölçülmesinin objektif kriterlerinin olmaması ve öğretmenlerin güvencesiz çalışmasının önünü açacağı için doldurulmaması yönünde karar aldığını açıkladı. 

YENİ ÇATIŞMALARA NEDEN OLUR

Öğretmenlere performans değerlendirmesi adı altında puan verilmesinin ve bu puanların değerlendirme ölçütü olarak kullanılacak olmasının, eğitimde yeni çatışmaların ortaya çıkmasına neden olacağını ifade eden Alkan, “MEB’in asıl hedefi, öğretmenlerin performansını ölçmek bahanesiyle, eğitimde güvencesiz istihdam uygulamalarını yaygınlaştırmak, uzun vadede eğitim emekçilerinin sınırlı iş güvencesini tamamen ortadan kaldırmaktır” dedi.

ÇALIŞMA BARIŞI BOZULUR

Alkan, performans değerlendirmesi uygulamasında öğretmenlerin yaptıkları işin niteliğinden çok, yüksek performans üzerinden bireysel değerlendirmeye tabi tutulmasının okullarda herkesin birbirinin rakibi olduğu düşüncesinin gelişmesine ve iş barışının bozulmasına neden olacağını dile getirdi.

ZAMANLAMA ÇOK MANİDAR

Alkan, eğitimde başarının artırılması için uygulandığı iddia edilen performans değerlendirme uygulamalarının yüz bine yakın ücretli öğretmenin güvencesiz olarak çalıştırıldığı, OHAL sonrasında mülakata dayalı sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının hızla yaygınlaştığı koşullarda yapılıyor olmasının ise dikkat çekici olduğunu kaydetti.

DAYATMAYI KABUL ETMİYORUZ

Alkan, Eğitim-Sen olarak performans değerlendirme bahanesiyle öğretmenleri, öğrencileri ve velileri karşı karşıya getirecek, öğrenciyi memnun edilecek müşteri, öğretmeni satış görevlisi, öğrencileri ve velileri birer müşteri olarak gören piyasacı mantığı eğitim sürecinin her aşamasında meşrulaştırarak böylesi bir uygulamayı kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade etti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ukab UKABE - 7 yıl önce
Çok doğru bir karar,acaba başka hangi kurumda çalışanlar birbirlerine performans değerlendirmesi yapıyor.İyice iflas eden eğitim sisteminin günah keçisi öğretmenler mi?Birileri ya kendi başarısızlıklarını öğretmenlere yıkma telaşına düştü,yada bakanlıkta birileri öğretmenlerle uğraşma masası kurdu.Durun artık yeter düşündü eğitim çalışanlarının sırtından.