BU EĞİTİM İLE OLMAZ!

Dernek ve sendikalar bir araya geldi ve “Bu eğitim politikaları ile çağdaş ve demokratik bir ülke yaratmak mümkün değil” dedi.

BU EĞİTİM İLE OLMAZ!
10 Eylül 2017 Pazar 13:53

Eğitim Sen, Eğitim İş, Eğit Der, Öv Der, Emekli Öğretmenler Derneği, ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği bir araya gelerek açıklamalarda bulundu. Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan’ın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi; Eskişehir Kamuoyuna sesleniyoruz. Bu eğitim politikaları ile çağdaş ve Demokratik bir ülke yaratmak mümkün değil. Türkiye’nin mevcut eğitim politikasının temelinde laik ve bilimsel eğitim anlayışından çok, eğitim sisteminin iktidarın siyasal ve ideolojik hedeflerine uygun biçimlendirilmek istenmesi vardır. Tüm ülkeyi ve gelecek nesilleri yakından ilgilendiren eğitim müfredatı gibi bir konuda, müfredatın siyasi ve ideolojik olarak iktidara yakın çevrelerin müdahalesi ile daha geriye götürülmesi, bilime ve aydınlanma düşüncesine karşı adeta bayrak açılması söz konusudur”
“Cumhuriyet kazanımları görmezden geliniyor”
Alkan, açıklamasını şöyle sürdürdü; Atatürkçülük konuları kısaltılarak Cumhuriyet kazanımları görmezden gelinmiş, cinsiyet ayrımına dayanan ders kitapları hazırlanmıştır. Hazırlanan ders kitaplarından evrim konusu çıkartılmıştır. Bilimden bu kadar uzaklaşmayı bu kitapları denetleyen Talim terbiye Kurulu Başkanı bile savunamaz hale gelmiştir.
"Parasız eğitim kalmamıştır"
Alkan, parasız kamusal eğitimden söz etmenin mümkün olmadığını belirterek, “Devlet okullarının tüm ihtiyaçları sözde bağış adı altında velilerden toplanan paralar üzerinden yürütülüyor. Devlet okullarına ayrılan bütçe yalnızca eğitim emekçilerinin maaşlarını karşılanması ile sınırlandırılmıştır. Eskişehir’de de okullar velilerden toplanan paralar üzerinden nitelikli niteliksiz okullar diye adlandırılmaya başlanmıştır. Bu nedenle Eskişehir’de eğitim de eşitsizlik her geçen yıl daha da derinleşmektedir. İlimizde okullar uzun süredir ödenek sıkıntısı çekmektedir. Okul idareleri de mevcut durumdan yararlanarak yüksek meblağlara varan kayıt paralarını velilerden istemektedir. Elimizdeki veriler net olarak ortaya koymaktadır ki eğitimin paralı hale gelmesi yoksul ailelerin çocuklarının eğitimden uzaklaştırmaktadır.
 
"Tek tipleşmeye son verilmeli"
Demokratik bilimsel olmayan bir eğitim sisteminin özgür bireyler yetiştirmesin mümkün olmadığını belirten Alkan, “Parasız, nitelikli, bilimsel, eğitim için yeterli bütçe ayrılmalı, kamu kaynakları yeni paralel cemaatlere peşkeş çekilmemeli, eğitimdeki tek tipleştirmeye son verilmelidir. Son olarak diyoruz ki, Cumhuriyet döneminin getirdiği laik bilimsel eğitim nüveleri yok edilemez” diye konuştu.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.