Kabukçuoğlu: Türkiye’de 10 kişiden 8’i ekonomik tedbirleri yetersiz buluyor

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, salgında vatandaşların ekonomik ve sosyal hayatlarındaki değişimleri ölçümleyen İMECE Grubu’nun anket sonuçlarını Meclis gündemine taşıdı. Ankette sonuçlarına göre Türkiye’de 10 kişiden 8’i ekonomik tedbirleri yetersiz buluyor.  

Kabukçuoğlu: Türkiye’de 10 kişiden 8’i ekonomik tedbirleri yetersiz buluyor
17 Temmuz 2020 Cuma 15:03

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, salgında vatandaşların ekonomik ve sosyal hayatlarındaki değişimleri ölçümleyen İMECE Grubu’nun anket sonuçlarını Meclis gündemine taşıdı.Salgının ekonomik etkilerinin de ölçüldüğü anketteki verilerden yola çıkan Kabukcuoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 

EKONOMİK TEDBİRLER YETERSİZ BULUNDU

Her 2 kişiden 1’i’nin salgın sürecinde fatura ödemelerinde sorun yaşadığını, salgında geçimini sağlamak için katılımcıların yüzde 58,1’inin birikimlerini harcadığını ve yüzde 26.7’si ise ailesinden veya arkadaşından borç almak zorunda kaldığını belirten Kabukcuoğlu, “Ankette ‘devlet tarafından alınan ekonomik tedbirleri yeterli buluyor musunuz?’ sorusuna; katılımcıların yüzde 20.7’si evet,  yüzde 40.3’ü hayır, pek yeterli bulmuyorum ve yüzde 39’u da hiç yeterli bulmuyorum cevaplarını vermiş. Bu şu demektir; devlet bu süreçte ekonomik olarak sıkıntıya giren vatandaşına destek olamamıştır. Vatandaş ‘faturamı ödeyemiyorum’ dedi, iktidar uçak biletlerinde KDV’yi yüzde 1’e indirdi. Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi 100 milyar Türk Lirası olarak açıklandı. Ancak bu pakette ihtiyaç sahibi ailelere yalnızca 2 milyar lira ayrıldı. Bu pakette öğrencilerimiz, çiftçimiz unutuldu; ücretsiz izne çıkarılan, yevmiye ile çalışan, maaşı yaptığı satışa bağlı olan birçok vatandaşımız unutuldu. Ancak iktidar müteahhitlerini unutmadı. Vatandaşın salgın yüzünden çektiği zorluklara konut kredisi teşvikleriyle çare aradı” dedi. 

BAKAN ALBAYRAK’A SORDU

Ankete katılanların yüzde 58,7’sinin ekonomik durgunluk ve yüzde 45.4’ünün ise gelir kaybı endişesi yaşadığına dikkat çeken Kabukçuoğlu, Bakan Albayrak’a şu soruları yöneltti: “Ankete katılan vatandaşlarımızın %58’i salgın döneminde tasarruflarını harcamak zorunda kalmışken, Bakanlığınızın açıklamış olduğu Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketinin başarılı olduğunu düşünüyor musunuz? Eğer başarılı olduğunu düşünüyorsanız salgın döneminde evde kalan vatandaşlarımız sizce bu tasarruflarını keyfi olarak mı harcamıştır? Eğer yukarıda sözü geçen yardım paketini yeterli buluyorsanız, ankete katılan her 2 vatandaşımızdan 1’inin faturalarını ödeyememiş olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Ankete katılan her 4 vatandaşımızdan 1’i ailesinden veya arkadaşından borç almak zorunda kaldığı bir ortamda 3 kamu bankasının devlet destekli olarak başlattığı ihtiyaç kredilerinin gerçekten ihtiyacı olanlara verildiğini düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız, her 5 kişiden 1’inin devlet tarafından alınan ekonomik tedbirleri yeterli bulduğu sonucu sizce nasıl açıklanır? Sağlıktan sonra endişe duyulan konuların başında ekonomik durgunluk ve gelir kaybı geldiği ortadayken, Bakanlığınızın salgın sürecinde yürüttüğü politikaların vatandaşımıza güven verdiğinden söz edebilir miyiz? Bu durum çelişki oluşturmaz mı?"

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.