CHP’li Süllü: Esnaf isyanda

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Eskişehir Lokantacılar Odasını ziyaret ederek Başkan Bahar Bilen ile sorunlar ve normalleşme sürecinden beklentiler üzerine görüş alışverişinde bulundu.

CHP’li Süllü: Esnaf isyanda
21 Mayıs 2020 Perşembe 14:21

Dr. Jale Nur Süllü, ekonomik krizde son iki yılı zorluklarla geçiren, salgın nedeniyleaniden genelge ile işyerleri kapatılan esnafın, bu sürece hazırlıksız yakalandığını ve salgından en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğini söyledi. Odaya bağlı 930üyenin büyük çoğunluğunun iş yerlerinin, kafe, restoran, lokanta ve düğün salonlarının, iki aydır kapalı olduğuna değinen Süllü, “Yüksek kira bedelleri, stopaj, vergi, elektrik, sigorta primleri ve işçi giderleri ile başbaşa bırakılan esnaf çözüm beklemektedir.Oda Başkanımız, çaresizlik içindekapatma veya devretme kararı alan esnaf sayısının, arttığınıaktardı.” diyerek süreçten çalışanları, aileleri ilebirlikteyaklaşık 50 bin kişinin etkilenmesi vesürekli vermeye alışkın bazı esnaflarımızın, yardıma muhtaç hale gelmesinin, esnafı isyan ettirdiğini, dile getirdi.

NORMALLEŞME SÜRECİNDE ESNAF KAYGILI

Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen’den esnafın talepleri ve normalleşme süreci ile ilgili önerilerini dinlediklerini belirten Süllü, “Esnafımızın yaklaşık % 90’nı devlet dairelerine ve bankalara borçlu. Rahat nefes alabilmeleri için,vergi yüküazaltılmalı, geciken borçların faizleri silinerek anapara üzerinden ödeme kolaylığı sağlanmalıdır. İşletmelerin kapalı oldukları sürede kira, stopaj, elektrik, doğalgaz gibi giderleri devam etmektedir. Bu ödemeler,24 ay süreyle faizsiz eşit olarak taksitlendirilmelidir” dedi.

Sülü, işyeri kapalı olan esnafa, günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için asgari ücret tutarında destek sağlanması gerektiğini söylememize karşın, esnafı rahatlatmak adına önerilenin yeniden borçlandırma olduğuna dikkat çekti.Esnafın kredi almasının,öne sürülen koşullarnedeni ile neredeyse imkânsız olduğunu belirten Süllü, normalleşme sürecinde, 1Haziran’da açılacağı söylentileri dolaşan işletmelerde alınacak önlemlerin belirsizliğini korumasının da zor durumda olan esnafı, iyice kaygılandırdığını söyledi.

Süllü, “Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nunda esnaf odalarımız ve sektör temsilcileri ile görüşmelerinde, esnafımızın sorunlarının ve taleplerinin takipçisi olacağını belirttiği gibi, biz de şehrimizde esnafımızın sesi olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.