Nefes darlığına rehabilitasyon tedavisi

Eskişehir Halk Sağlığı Müdür Vekili Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin, kronik akciğer hastalığı nedeniyle uzun süreli nefes darlığı, çabuk yorulma, güçsüzlük nedeniyle günlük aktiviteleri yapmakta güçlük çekenlerin Pulmoner Rehabilitasyon programlarından yararlanması önerisinde bulundu.

Nefes darlığına rehabilitasyon  tedavisi
13 Mart 2017 Pazartesi 12:14

Pulmoner Rehabilitasyon Haftası dolayısı ile bir açıklama yapan  Zeytin, Pulmoner Rehabilitasyonun uzun süreli solunum hastalığı olan kişilere yönelik bir uygulama olduğunu anlattı. Uygulamanın amacının, hastanın nefes darlığını ve fonksiyonel yetersizliğini ortadan kaldırmak, hastalığın ilerlemesini önlemek, hastanın egzersiz toleransını, sağlık durumunu ve yaşam kalitesini arttırmak ve tedaviye yardımcı olmak şeklinde açıklayan Zeytin, "Program, en az 8 hafta ve toplam 24 seans süre ile uygulanmalıdır. Programda yer alan bireye yönelik hazırlanan egzersiz eğitimi ve uygulamaları ile kişinin kas kuvveti artar, kas dayanıklılığı ve direnci arttırarak daha uzun mesafeler yürünebilir, kas ve eklemler daha iyi hareket eder, gevşemeyi sağlar, daha güçlü ve enerjik hissedilir, kalbin çalışması iyileşir, nefes darlığı azalır. Tüm bu nedenlerden dolayı egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz eğitimi bırakıldığında kazanımlar kaybedildiği için egzersiz alışkanlığının devam ettirilmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir yaşam için, sigara içmeyiniz. İlaçlarınızı doğru ve düzenli kullanınız. Hastalığınıza uygun egzersiz programını düzenli yapınız. Düz bir zemin üzerinde yürüyünüz, kısa süreli nefes açıcı ilacınız varsa yanınızda bulundurunuz. Yürüme zamanını yavaş ve kademeli olarak artırınız. Yemek yedikten sonra yürümeyiniz. Sağlık kontrollerinizi uygun aralıklarla yaptırınız. Sağlıklı bireyler için günde en az 20 dakika yürüyüş önerilmektedir" diye belirtti.
Hafta nedeniyle Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak uzun süreli solunum yolu hastalıklarının ortaya çıkardığı sorunların iyileştirilmesine ve korunmaya yönelik farkındalığın artması, bilgi, danışmanlık ve güncel gelişmelerin paylaşılması amaçlı çeşitli etkinlikler düzenleneceğini belirten Zeytin, "Kronik akciğer hastalığınız nedeniyle uzun süreli nefes darlığı, çabuk yorulma, güçsüzlük nedeniyle günlük aktivitelerinizi yapmakta güçlük çekiyorsanız pulmoner rehabilitasyon programlarından yararlanmalısınız, değerlendirme için lütfen göğüs hastalıkları uzmanınıza danışınız” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.