KIRSALDA GÜNDEM ‘KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRAL’

Tepebaşı Belediyesi kırsal mahallelerde düzenlediği bilgilendirme toplantıları ile ilçeye kurulması planlanan kömürlü termik santralin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu doğrultusunda projenin durumu ve kurulması halinde çevreye vereceği zararları masaya yatırıyor.

KIRSALDA GÜNDEM ‘KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRAL’
04 Nisan 2018 Çarşamba 15:57

Tepebaşı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü’nün organize ettiği toplantılara katılan kırsal mahalle sakinleri, Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ve Başkan Yardımcısı Melih Savaş ile kömürlü termik santrali değerlendiriyor. Toplantılar kapsamında Ataç ve Savaş Gündüzler, Bahçecik, Osmaniye ve Bozan mahallelerinde vatandaşlar ile bir araya geldi. Başkan Ataç ve Başkan Yardımcısı Savaş, toplantılarda mahallelilerle kömürlü termik santral hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı ÇED raporunu değerlendirdi.

Başkan Yardımcısı Savaş, kömürlü termik santralin kurulması halinde Eskişehir’in havasına, suyuna, toprağına, insan sağlığına, hayvan sağlığına ve tarıma vereceği zararları; hazırlanan teknik raporlarla başka illerde kurulan santrallerin çevreye verdiği zararlardan örnekler vererek aktarıyor. Savaş, kömürlü termik santralin yerine güneş enerjisinin kullanılması gerektiğini vurgularken vatandaşların söz konusu tesis ve ÇED raporu hakkındaki sorularını da yanıtlıyor.

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ise buluşmalarda yenilenebilir enerjinin altını çizerek, “Ekip olarak bu konuda iyi çalışmalar yapıyoruz. Eskişehir’deki dernekler, odalar, sendikalar olmak üzere 114 kuruluş bir araya geldik, bu konuda çalışıyoruz. Keşke santralin kurulmasını isteyen vatandaşlarımız da burada olsaydı ve onlarla görüşlerimizi paylaşabilseydik. Hep birlikte şikayetlerimizi BİMER ve CİMER’den dile getirmemiz gerekli. Birlik olmalıyız. Güneş enerjisini kullanmalıyız. Bakın, bizden 3 paralel daha kuzeyde olan Almanya, bunu bir devlet politikası haline getirdi. 2050 yılında, Almanya genelinde yenilenebilir enerji kullanma oranını yüzde 80’e getirecekler. Bugün ısınmada kömür kullanılan mahallelerde bile hava kirliliği mevcut. Santral yapılırsa, çocuklarımızın, torunlarımızın sağlığı sıkıntıya girecek. Onların ne günahı var? Ama yılmayacağız, buradaki konuşmalarınız, görüşleriniz o kadar hoşuma gitti ki… Buradan mutlu bir şekilde ayrılacağım” diye konuştu.

VATANDAŞLAR İSTEMİYOR

Kırsal mahalle toplantılarına katılan vatandaşlar da konu hakkındaki fikirlerini paylaşıyor. Kömürlü termik santralin zararlarını bildiğini ifade eden kadın ve erkekler, tesisi neden istemediklerini ifade ediyor.

Kırsal mahalle toplantılarında konuşan ve daha önce Çan’a gittiğini belirten bir kadın, “Oğlum Çanakkale Çan’da. İlk kez ziyarete gittim, havada sis var sandım. Neredeyse birbirimizi göremiyorduk. Nasıl izin verdiler, nasıl kıydılar bilemedim. Oğlum, ‘Anne sürekli karnımız ağrıyor’ diyor. Meğer suları da kirlenmiş. Sürekli baş ağrıları var. Ertesi sabah uyandığımda evlerin önü kül doluydu. Kanser çoğaldı diyorlar. İnsanlar ölüyor, ölüyor! Sonra ‘Köylere dönün’ diyorlar. O çocukları bu şekilde nasıl döndüreceksin? Vergilerimizi iyi şekilde değerlendirsinler. Eskişehir ile oynamasınlar. Eskişehir çok kıymetli” şeklinde konuştu.

Bir başka çiftçi vatandaş da “Oralara gittik, köylülerle kendimiz konuştuk. ‘Size iş vereceğiz, çalışacaksınız’ demişler. Fakat hiçbiri olmamış. ‘Biz bir olamadık, siz birlik olun yaptırmayın. Hiç memnun değiliz’ dediler. Biz Eskişehir’e kömürlü termik santral istemiyoruz, bu kadar! Güneş enerjisi kullansınlar. Bizim köyümüzün havası her yerden temiz” diyerek düşüncelerini paylaştı.

Toplantıda fikirlerini paylaşan bir diğer üretici ise, “O külü gördük. Bildiğiniz gölet gibiydi. Benim 12 yaşındaki oğlum benden çok haberleri izliyor. Anne termik santral kurulacakmış, diyor. Ben ziraat mühendisi olacağım, tarlamıza bakacağım diyor. Türkiye’nin böyle çocuklara ihtiyacı var”  şeklinde konuştu.   

DOĞRU BİR ŞEY YAPSINLAR, DESTEK OLALIM

Başkan Ataç mahalle sakinlerinin görüşlerini dinledikten sonra kömürlü termik santralin 35 yıllık bir ömrü olduğunu da ifade ederek, “Yıllardır Yatağan’dan gelip geçeriz, oradaki koca koca ormanlar yok oldu. Baktığınızda hiç yararlı bir yanı yok. Şu an zaten Türkiye’nin enerji fazlası var. Santralin 35 yıl ömrü var. Alpu Ovası müthiş bir değer. Sadece lületaşından elde edilen gelir yıllık 16 milyon dolar. Ayrıca gelip size sordular mı, ‘Biz burada termik santral yapacağız’ dediler mi? Doğru bir şey yapsınlar, destek olalım. Bakın Tepebaşı Belediyesi küçücük bütçeleri ile güneş enerjisi konusunda neler yapıyor. Kazandığımız hibe ile belediye binasının çatısına 400 tane güneş paneli koyduk. Şimdi yüzde 20 gibi bir tasarrufumuz oldu” ifadelerini kullandı.

Verilen bilgilerden ötürü memnuniyet duyduğunu ifade eden kırsal mahalle sakinleri, Başkan Ataç ve Başkan Yardımcısı Savaş’a teşekkür ederken kırsal mahalle toplantılarının devam edeceği belirtildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.