ESKİŞEHİRSPOR OLAĞANÜSTÜ KONGRE KARARI ALDI

Eskişehirspor Kulüp Başkanı Sinan Özeçoğlu, kulübün içinde bulunduğu mali durum hakkında basın açıklaması yaptı. Özeçoğlu, Eskişehirspor'un içinde bulunduğu zorlu durumdan kurtulması için Olağanüstü kongre kararı aldığını açıkladı. Özeçoğlu kongrenin 22 Kasım'da yapılacağını duyurdu.

ESKİŞEHİRSPOR OLAĞANÜSTÜ KONGRE KARARI ALDI
06 Kasım 2017 Pazartesi 13:16

Eskişehirspor Kulüp Başkanı Sinan Özeçoğlu, kulüpte yaşanan gelişmelerle ilgili tesislerde bir basın açıklaması yaptı.

Göreve geldikleri günden bu yana yaptıkları çalışmaları anlatan Özeçoğlu, “ Göreve geldiğimizden bu yana Eskişehirspor’un kasasına giden para 1 milyon TL. Bizim geldiğimiz günden bu yana kulübe yaptığımız destek ise 17 milyon TL’dir. Eskişehirspor’a kaynak arayışı için yaptığımız görüşmelerde gördük ki, kulübümüz güvenilirliğini ve şeffaflığını kaybetmiştir. Gittiğimiz her kapıdan elimiz boş döndük. Siyasetçi ve iş adamları daha önce yaptıkları desteklerin nereye gittiğini bilmediği için artık yardım yapmak istemiyor. Kredibilitemiz o kadar düşmüş ki, deplasmana gittiğimiz oteller bile ancak nakit ödeme karşılığında konaklamaya izin veriyor.” dedi.

Eskişehirspor’un uluslararası bir denetim kuruluşu tarafından denetlendiğini aktaran Özeçoğlu, denetim raporundan bazı notlar paylaştı. Özeçoğlu şunları söyledi: “İş başına geldiğimizde Eskişehirspor’un bir muhasebe ve hukuk altyapısı mevcut değildi. Kayıtların hiçbiri güvenilir değildi. Gerekli olan finansal ve hukuki röntgen çekildi. Eskişehirspor’un hukuki ve finansal altyapısı oluşturuldu. Eskişehirspor’un kurtuluş reçetesi olarak görülen şirketleşme çalışmaları başlatıldı. Geldiğimiz bu noktada çalışmalar tamamlandı ve karar aşamasına gelindi.

Şeffaf bir yönetimin oluşturulması için kulübün son 5 yılının tarafsız bir bakış açısı ile denetlenmesi gerekiyordu. Dünyanın 4 büyük denetim firmasından birisiyle anlaşarak eski yöneticileri yargılamadan son 5 seneyi kapsayan finansal denetim yaptırıldı. Söz konusu denetimde şu dikkat çekici notlar ortaya çıktı:

Denetleme 30.06.2012 ve 30.06. 2017 arasını kapsıyor.

Rapor özel kişileri değil, kulüp tüzel kişilerini kapsamaktadır. İnceleme kulüp içerisinde sunulan belgelerle sınırlıdır.

Yapılan denetleme sonucunca banka kayıtları ile muhasebe kayıtları arasında tutarsızlıklar tespit edildi.

Belgelerde görülemeyen harcamalar olduğu gözlenmiştir.

Düzenli bir muhasebe olmadığı için bazı tespitler hard copy evraklarıyla birebir eşleştirme yapılmaya çalışılmıştır.

2012-2013 sezonuna ait muhasebe verilerinin anlaşılabilir ve güvenilir olmaması nedeniyle o sezona ilişkin bir hesaplama yapılamamıştır.

2013-2017 yılları arası futbolcu, teknik adam, temsilci maliyeti 160 milyon 518 bin TL’dir.

2013-2017 arasındaki 4 sezonda yönetim kurulu kararı olmadan 20 milyon 840 bin TL prim dağıtılmıştır. Bununla ilgili yazılı bir doküman bulunamamıştır. Bu ödemeler muhasebe kayıtlarında yoktur.

Bazı futbolcular için sözleşmeler düzenlendiği ancak o futbolcuların Eskişehirspor forması giymediği tespit edilmiştir.

Eski futbolculardan Necati Ateş, 2013-2014 sezonunda 1,5 milyon Euro ücret karşılığı oynamaktayken, alacaklarını alamaması sebebiyle kulübü 20 Mayıs 2014 tarihinde ihtarname yollamıştır. O dönemde kulübün kasasında 3 milyon 302 bin TL olmasına rağmen 1 milyon 336 bin 665 TL’lik ödeme yapılmamıştır. Ateş daha sonra başka bir kulübe transfer olarak Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açarak 700 bin Euro tazminat talep etmiştir. Bu davayı Necati Ateş kazanmıştır. Dava şuan yargı aşamasındır. Ateş’e kulüpte para olmasına rağmen ödeme yapılmadığı için kulüp 700 bin Euro zarara uğratılmıştır.

3 yılda 30 milyon TL kulüp faiz ödemiştir.

Usül yönünden 3 teklif alma işlemi devreye konulmamış işlemlerin yüzde 99’unda alternatif teklif alınmamıştır.

Eski yöneticilerden birisi kulüp seçimlerinde kullandığı propaganda filmi için 17 bin 500 TL tutarındaki ödeme kulübün kasasından yapılmıştır.

Katılımcı sayısı belli olmayan yemek faturaları kulübe kesilmiştir.

Mali Genel Kurul’da açıklanan toplam borç 116 milyon TL iken, göreve geldiğimizden bu ya aslında toplam borcun 116 milyon+48 milyon 989 bin TL ile yaklaşık 165 milyon TL olduğu tespit edilmiştir.”

RAPOR BUZDAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ

Eskişehirspor Başkanlığı’nın kendisi için en önemli mertebe olduğunu kaydeden Özeçoğlu, “Bu denetim raporu buzdağının görünen yüzüdür. Bu açıklamayı yapmanın beni ne kadar mutsuz ve huzursuz ettiğini takdir ederseniz. Keşke böyle bir açıklama yapmak zorunda kalmasaydım. Ben kendimi bildim bileli siyah kırmızı renklerle sevindim, üzüldüm. Eskişehirspor başkanlığı benim hayal dünyamda ulaşabileceğim en üst mertebe olmuştur. Bu görevi her biri birbirinden değerli arkadaşlarla birlikte üstlenmiş olmam yaşadığımız bütün sıkıntıları unutturuyor. Amacımız Eskişehirspor’u girdiği sıkıntılardan kurtarmak olmuştur.” ifadelerini kullandı.

GÖREVİ DEVRETMEYE HAZIRIZ

Görevi kongrede devretmeye hazır olduklarını aktaran Özeçoğlu, “Üzelerek söylemeliyim ki taraftar ve camianın belli bir kısmı dışında herkes artık Eskişehirspor’dan vazgeçmiş bir ruh halindedir. Eskişehirlilerin ve Eskişehir’i yönetenlerin bu ruh halinden çıkması için bir şok etkisi gerekmektedir. Eskişehirpor Yönetim Kurulu olarak Olağanüstü Kongre kararını paylaşmak istiyorum. Camia ve şehri yönetenlere Eskişehirspor’u düzlüğe çıkartacak yöntem ve formülleri bulmaları için bir kez daha ricacı oluyoruz. Kongreden sonra Eskişehirspor’u düzlüğe çıkartacak kişilere görevi devredip bizi hiçbir zaman yalnız bırakmayan büyük taraftarımızın arasına katılacağız.” açıklamalarında bulundu.

Öte yandan Özeçoğlu, kongre tarihinin 22 Kasım olduğunu söyledi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.