Yüksek hızlı tren setleri yandaşa mı havale ediliyor!

Kısa bir süre önce Eskişehir’i ziyaret eden ve yaptığı açıklamada Yüksek Hızlı Tren ‘in TÜLOMSAŞ’ta üeticeğini elirten Ulaştırma ve ALtypı Bakanı Mehmet Cahşit Turha’ın açıklamalarına İYİ Parti İL başkanı Mehmet Ektaş’ta oldukça sert yanıt geldi: İçi boş, hedef saptırtmaya yönelik, Eskişehir ve Eskişehirlilerin hakkı olan Tren hatları alım ihalesindeki yerlilik oranının TÜLOMSAŞ’tan kaçırılmasını gizlemek amacıyla yapılmış talihsiz bir açıklamadır.

Yüksek hızlı tren setleri yandaşa mı havale ediliyor!
01 Şubat 2020 Cumartesi 13:03

İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş, Yüksek Hızlı Tren’in Eskişehir’de üretileceği vaadini içi boş bir vaat olduğunu belirterek, dikkatleri 2 yıl önce yapılan Yüksek Hızlı Tren Set Üretimi ihalesine çekti. Ektaş, bu ihalenin iptali üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen yenilenerek halan ihaleye çıkmadığını belirterek şöyle konuştu:

Yüksek hızlı tren Tülomsaşta üretilecek sözü karşılıksız, içi boş hedef saptırtmaya Eskişehir ve Eskişehirlilerin hakkı olan Tren hatları alım ihalesindeki yerlilik oranının TÜLOMSAŞ’tan kaçırılmasının gizlemek amacıyla yapılmış talihsiz bir açıklamadır. Bu söz kamuoyunda anlık bir sevince neden olsa da, karşılığının olmadığı yurt dışı alımının gerçekleştirecek ihaleye TÜLOMSAŞ’ın tekrar yerli ortak olarak şart koşulmasını kapsamadığı kısa sürede anlaşılmıştır. Yüksek Hızlı Tren setlerinin Eskişehir’de üretilmesi ve yurt dışı alımlarında da yerli ortak olması şartının koşulduğu Yüksek Hızlı Tren Seti satın alım ihalesi neden iptal edildi? İhale sürecine karanlık eller ulaşmış ihale iptal edilmiştir. İhalenin yerli ortak şartı TÜLOMSAŞ’ın ihaleden çıkartılarak, bir yandaşın ihalenin yerli ortağı yapılmaya çalışıldığı anlaşılmıştır, hatta bu kişiye Sakarya Akyazı’da arazi tesis edildiği ve 500 milyon kredi sağlandığı basına yansımıştır. TCDD’nin ihtiyacı olan ve ihaleye çıkılacak iş 4 buçuk milyar euro maliyetli, 96 adet yüksek hızlı tren setini kapsamaktır. Eskişehirlinin beklediği haber bu işe ait olan ihalenin haberidir.  Eskişehirliler 96 adet yüksek hızlı tren seti alımı ihalesinde TÜLOMSAŞ’ın tekrar yerli ortak olarak tanımlanmasını ve tren setlerinin Eskişehir’de üretilmesini beklemektedir. Eskişehirlilerin yatırıma Eskişehirli’nin işe ihtiyacı vardır. Bu yatırım demiryolu kenti olan Eskişehir’e nefes aldıracağı gibi. TÜLOMSAŞ’ın yerli ve milli yüksek hız tren üretime kapasitesine ulaşmasına da imkan sağlayacaktır. Sayın bakana ve AK parti’nin vekillerine soruyoruz. TCDD kısa ve orta dönem ihtiyaçları için Yüksek Hızlı Tren Setleri ihalesine çıkacak mıdır? Bu ihale şartnamesinde yerlilik şartı olacak mıdır?

İhalde yerli ortak olarak TÜLOMSAŞ tanımlanacak mıdır?

Üretilecek setlerin üretimi Eskişehir mi? olacaktır.

Eskişehir soyut karşılıksız sözler yerine yukarıdaki sorulara somut cevaplar beklemektedir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.