SÜLLÜ: MERA ALANLARININ GELECEĞİ TEHLİKEDE

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, mera alanlarının kullanımı ve meraların kiralanması süreçlerinde yaşanan sorunların tespiti, ülkede hayvancılığın sürdürülebilmesi ve verimin arttırılması için, mera alanlarının geleceğinin planlamasında yapılması gerekenlerin tespit edilmesi amacıyla Meclis Araştırma Önergesi verdi.

SÜLLÜ: MERA ALANLARININ GELECEĞİ TEHLİKEDE
11 Ağustos 2020 Salı 12:22

Tarım ve hayvancılığın gelişmiş olduğu ülkelerde meraların sosyal ve ekonomik koşulların bir göstergesi olarak önem taşıdığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Eskişehir’de çiftçilerin ve hayvan üreticilerinin mera alanlarının büyük firmalara kiralanması ile ilgili yaşadığı soruna dikkat çekti.

“Endüstrileşme ve kentleşmenin bir sonucu olarak ülkemizde özellikle son 50 yılda mera alanlarının oranları hızla azalmaktadır. TÜİK verilerin göre ülkemizde 14,6 milyon hektar, Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre ise 10,9 milyon hektar mera alanı bulunmaktadır. Türkiye’nin 1990’dan bu yana kaybettiği tarım alanının toplamı ise 4 milyon 481 bin hektara ulaşmaktadır. Bu rakamlar, tarım ve hayvancılıkta kendinden söz ettiren yüzölçümü, 4 milyon 128 bin 500 hektar olan İsviçre ve 4 milyon 154 bin 300 hektar olan Hollanda’dan daha büyüktür.” Diyerek mera alanlarının ilgili kanunlarda yapılan değişikliklerle kullanım amacı dışına çıkarıldığını belirten Süllü, bu düzenlemeler ve uygulamalar sonucunda meralar ile ilgili, ucuz ve kolay ulaşılabilir arsa algısı yaratılarak rant uğruna büyük firmaların kullanımına sunulduğunu söyledi.

 “Verilere bakıldığında, mera alanları yerli çiftçiler için bile yetersizken mera kiralama önceliğinin, yöre halkı yerine, büyük şirketlere verildiği görülmektedir. Köy halkının ortak kullanım alanı olan meraların, ihtiyaç göz önünde bulundurulmadan tekelleşmeye sebep olacak şekilde ihaleye çıkılarak özel şirketlere kiralanması ise çiftçiyi mağdur etmektedir.Mera alanlarının, öncelikli kullanım hakkının, yerel üretici yerine özel şirketlere verilmesi sonucu oluşan sorunların araştırılması ve ülkemizde meraların durumunun tespiti içinMeclis Araştırma Önergesi verdik.” diyen CHP Eskişehir Milletvekili Süllü, başta Eskişehir’de olmak üzere yaşanan mağduriyetleri ve mera kiralanma süreçlerini yakından takip etmeye devam edeceklerini belirtti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.