Süllü: Kopenhag Siyasi Kriterlerinde somut adımlar atılmasını bekliyoruz

CHP Eskişehir Milletvekili, AB Uyum Komisyonu üyesi ve Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkan Yardımcısı Dr. Jale Nur Süllü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO zirvesi öncesinde, “AB üyelik sürecinde Türkiye’nin önünü açın” çıkışını yayınladığı basın açıklaması ile değerlendirdi.

Süllü: Kopenhag Siyasi Kriterlerinde somut adımlar atılmasını bekliyoruz
13 Temmuz 2023 Perşembe 13:30

Süllü, yazılı basın açıklamasında, “Avrupa Konseyi’nin denetim sürecinden çıkamayan Türkiye’nin AB üyelik sürecini canlandırılması, Gümrük Birliği’nde ilerleme sağlaması ve eksik kalan 6 kriteri tamamlamayan Türkiye’nin vize serbestîsi sürecinde somut kazanım elde etmesi mümkün görünmemektedir. Vatandaşlarımızın yaşadığı vize çilesine son verilmesi ve iş dünyasının ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik somut adımlar atılmalıdır” dedi.

 “AB ÇIKIŞI SONRASI SOMUT ADIMLAR BEKLİYORUZ”

“Cumhurbaşkanı, AB’ye üyelik konusunda samimi ise AİHM kararlarının uygulanması başta olmak üzere hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, demokrasi ve insan hakları önündeki engelleri kaldırmalı” diyen Milletvekili Süllü, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Avrupa Konseyi’nin kararlarını uygulamayan, kısa adı İstanbul Sözleşmesi olan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden bir gece yarısı bir kişinin imzasıyla çıkan, Avrupa Konseyi’nin her yıl açıkladığı Türkiye Ülke Raporları’nda ciddi geriye gidişlerin yaşandığının kaydedildiği ve katılım müzakerelerinin tamamen dondurulduğu bir süreçte Cumhurbaşkanı’nın NATO zirvesi öncesinde ‘Avrupa Birliği üyelik sürecinde Türkiye’nin önünü açın’ çıkışını gerçekçi ve samimi bir politika olarak görememekle birlikte Cumhurbaşkanı’nın yeniden AB sürecini hatırlamasını önemli bir fırsat olarak görüyor ve AB’ye üyeliğin temel kriterleri olan Kopenhag Siyasi Kriterleri alanlarında somut adımlar atılmasını bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“‘AĞZIN BAL YESİN’ DEMEKLE YENİ FASIL AÇILMIYOR”

Süllü, “İnsan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü alanlarında yaşanan geriye gidişler neticesinde, 2004 yılında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından denetim sürecinden çıkarılan ancak 2017 yılında denetim sürecindeki ülkeler listesine tekrar alınan Türkiye, altı yıldır denetim sürecinden çıkamadı. Gümrük Birliği Anlaşması’nın modernize edilmesi ve derinleştirilmesinin önünde de bir engel olan denetim sürecinden çıkılmasına yönelik adımlar atılmalıdır. Cumhurbaşkanının NATO Zirvesi sonrasında düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin kendisine yönelttiği, ‘İsveç’e verdiğiniz destek, Türkiye’nin AB üyeliğinin başlangıcı mı?’ sorusuna ‘Ağzın bal yesin’ demekle yeni fasıl açılmıyor, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde bir ilerleme yaşanmıyor” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.