Süllü: Emekçiyi enflasyona ezdirmeyin

İşsizlik Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılması ile ilgili TBMM’ye kanun teklifi veren Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, işsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği ve küresel salgın döneminde uygulanan nakdi ücret desteğinin asgari ücretin yüzde 75’ine endekslenmesiyle yıllardır çalışan emekçilerin koşullarının, bir nebze de olsa iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

Süllü: Emekçiyi enflasyona ezdirmeyin
17 Mart 2021 Çarşamba 11:38

 Asgari ücretin, emekçilerin insanca yaşama koşullarını sağlamaktan uzak olduğunu söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, işsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği ve küresel salgın döneminde verilen nakdi ücret desteğinin ise emekçilerin temel gereksinimlerini bile karşılamaktan uzak olduğunu vurguladı. Süllü, zamlarla yüksek enflasyon altında ezilen emekçilerin koşullarının biraz olsun düzeltilmesi için, kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneği ve nakdi ücret desteği ile ilgili İşsizlik Sigortası Kanunu’nda değişiklik teklifi verdi.

Asgari ücret,%14 TÜFE oranında artmış olmasına karşın, İşsizlik Sigortası Kanun’unun Geçici 24. Maddesinde herhangi bir değişkene endekslemeyen nakdi ücret desteğinin, sabit kaldığını söyleyen Süllü,verdiği Kanun değişikliği teklifinde,aylık 1.170 TL olan nakdi ücret desteğinin asgari ücretin %75'ine yükseltilmesini istedi. Süllü, ayrıca  Kanun değişikliğinde “sigortalının son oniki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %60’ı olan kısa çalışma ödeneğinin oranının,“%75’e çıkarılması” ve “sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olan işsizlik ödeneğinin de asgari ücretin %75’ine endekslenmesi” teklifinde bulundu.

Süllü, “emekçiler,düşük ücretlerle yağan zamlar altında yaşam mücadelesini sürdürürken, diğer yanda,işsizlik riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Kısa çalışma ödeneğinin Mart sonunda kaldırılması, henüz tam anlamıyla canlanmayan sektörlerde işsizliğin artışına yol açacağından, sektörel anlamda uzatılması gerekir. İşçi çıkarma yasağına karşın, kıyım halini alan“Kod29” ile işten çıkarmalar engellenmelidir. İktidar, kaynakları farklı yerlere aktarmak yerine, emekçilere ve durma noktasına gelen piyasalardaki sektörlere aktararak   vatandaşın yüksek enflasyon altında ezilmesini, önlemelidir.”dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.