PROF. DR. GÜNAY SİİRT’TE KÜRESEL SİYASET VE EKONOMİYİ ANLATTI

AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, Siirt Üniversitesi’nin 10.Yıl etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Küresel Boyutlarıyla Türkiye Ekonomisi ve Yükseköğretimin Geleceği Konferansı’na Siirt Milletvekili Yasin Aktay ile birlikte katıldı.

PROF. DR. GÜNAY SİİRT’TE KÜRESEL SİYASET VE EKONOMİYİ ANLATTI
11 Mayıs 2018 Cuma 14:27

Prof. Günay  “Küresel Siyaset ve Türkiye Ekonomisi” oturumunun açılışını yaparak küresel siyasi gelişmeleri ve Türkiye ekonomisine yansımasını akademisyenler ve öğrenciler ile paylaştı. Yükseköğretimin geleceği konulu oturuma Bilgi Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi ve Ahi Evran Üniversitesi rektörleri katıldı.


 

TÜRKİYE EKONOMİSİNİN PERFORMANSI TESADÜF DEĞİL

Sunumunda, küresel denge dinamikleri ve Türkiye’nin ekonomisinin gelişiminden bahseden Prof. Günay Türkiye ekonomisinin bugün gelmiş olduğu noktanın tesadüf olmadığı bir jeostratejik plan içinde büyümenin nasıl gerçekleştiğini anlattı. Türkiye’nin ekonomik gelişiminin yanında son 10 yıllık gelişmeler ışığında dünya siyasetinde nasıl küresel bir aktör haline geldiğinden bahseden Günay, ‘’Her ekonomi de olduğu gibi ülkemiz ekonomisinin de güçlü ve zayıf yönleri var. Bizler bunları değerlendirirken objektif ve net olmalıyız. Türkiye’nin ekonomik anlamda güçlü yönlerini doğru kullanmalı, zayıf kaldığımız noktalarda ise gerekli aksiyonları alarak eksiklerimizi tamamlamalıyız. Dış faktörler kaynaklı krizleri biz fırsata dönüştürmeliyiz. İşte son dönemde ekonomik anlamda hükümetimizin attığı adımlar tam olarak bunlardır. G20 Ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomi olmamız bir tesadüf değil, doğru uygulanan stratejilerin ve gerekli adımların atılmasının sonucudur. Ekonomik büyümenin yanında Türkiye’nin son 10 yılda nasıl bir küresel aktör haline geldiği ortadadır. Türkiye artık bir oyuncu değil oyun kurucudur. Tartışmasız bölgesel bir güçtür. Bunda Sn. Cumhurbaşkanımızın siyasi anlamda attığı doğru adımların büyük etkisi vardır. Ben inanıyorum ki Türkiye Ekonomisi büyümeye, Türkiye’nin dünyadaki ağırlığı gelecek dönemde çok daha fazla hissedilmeye devam edecektir.’’ Dedi.


 

ORTA GELİR TUZAĞINDAN ÇIKMANIN YOLU BİLGİ TEMELLİ EKONOMİ VE KAPSAYICI BÜYÜME

Türkiye’nin orta gelir tuzağından çıkması gerektiğini belirten Prof. Dr. Günay, ‘’Hedefimiz sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirmek. Bu da ancak inovasyon, Ar-Ge ve teknoloji ile olabilir. Elde edilen katma değeri toplumun tüm kesimlerine aktarabilmek, düşük gelir gruplarının refah seviyesini artıracak politikalar geliştirmek hedefimiz. Yeni Hükümet Sistemi ile birlikte yapısal reformları, özellikle eğitim, yargı ve kamu yönetimi reformunu gerçekleştirdiğimiz takdirde ekonomimiz çok kısa bir sürede sıçrama yapacak, kırılganlıklar azalacaktır. Ancak bu şekilde Türkiye üst gelir grubuna çıkabilir.’’ Şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.