OHAL BİTTİ ‘KALICI OHAL’ GELDİ

Emek Partisi İl Sekreteri Kaya, OHAL sonrası için TBMM’ye sunulan yasa teklifine göre gözaltı sürelerinin uzatılacağını, valilere kente giriş çıkış yasağı yetkisi getirileceğini, pasaport iptallerinin devam edeceğini, keyfi ihraçların ise süreceğine vurgu yaptı.

OHAL BİTTİ ‘KALICI OHAL’ GELDİ
22 Temmuz 2018 Pazar 15:17

EMEK Partisi Eskişehir İl Sekreteri Yahya Kaya,  15 Temmuz 2016’daki darbe girişimin ardından 21 Temmuz’da ilan ve yedi defa üçer aylığına uzatılan olağanüstü hal (OHAL)’in 17 Temmuz 2018 gecesi itibariyle sona erdiğini anımsattı

Gerek OHAL’in kalıcılaşmasını sağlayacak yasa değişiklikleri gerekse 24 Haziran seçimleri sonrası uygulanmaya başlayan başkanlık rejimi nedeniyle hukuka ve demokrasiye dönük ağır hak ihlallerinin devam edeceğini savunan Kaya, “Yani bir taraftan OHAL kaldırıldı propagandası yapılırken bir taraftan da kalıcı bir OHAL’in altyapısı hazırlanmıştır” dedi.

Kaya, OHAL sonrası için TBMM’ye sunulan yasa teklifine göre gözaltı sürelerinin uzatılacağını, valilere kente giriş çıkış yasağı yetkisi getirileceğini, pasaport iptallerinin devam edeceğini, keyfi ihraçların ise süreceğine vurgu yaptı.

İşte OHAL'in bilançosu

Kaya, iki yıllık OHAL süresi boyunca yaşananların bilançosunu şu sözlerle aktardı: “32 KHK çıktı, 152 kanun KHK ile değiştirildi. 70 bin 689 kişi tutuklandı. Bunların 209’u gazeteci, 12’si milletvekili. 99 belediyeye kayyım atandı, 95 belediye başkanı tutuklandı. 135 bin 856 kişi kamu görevinden ihraç edildi. 3 bin 752 kişi iade edildi. 24 bin 490 öğretmen açığa alındı. İşsiz kalan gazeteci sayısı tahmini olarak 3 bin olarak açıklandı. OHAL ve KHK’lerle bağlantılı intihar ve şüpheli ölüm sayısı ise 57 olarak açıklandı. 158 radyo, TV ve gazete kapatıldı, 879 şirket TMSF’ye devredildi. OHAL döneminde 7 grev yasaklandı. Grevi yasaklanan işçi sayısı ise 154 bin 767 olarak hesaplandı. Patronlara seslenen Cumhurbaşkanı ‘biz OHAL’i iş dünyası rahat çalışsın diye yapıyoruz. Grevlere müdahale ediyoruz’ dedi. İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yapılan patronlara ‘sigorta primi teşviki’,sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanununa eklenen toplu taşıma hizmetleri ve bankacılık hizmetlerinde grevin 60 gün ertelenmesi, şeker kurumunun kapatılması 2 yıllık OHAL’in sonuçlarından bazıları oldu.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.