NABİ AVCI: ERMENİSTAN ESKİ EMPERYAL GÜÇLERİN ‘YENİ OYUN’UNA GELMESİN!

AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi Türk Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Azerbaycan APA TV canlı yayınına katılarak Ermenistan'ın yaptığı saldırı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Avcı, “Ermenistan halkı, geçmişte emperyal güçlerin kışkırtmaları ile ne tür maceralara sürüklendiklerini, bölge halkları olarak ne tür acılar yaşadığımızı unutmamalıdır.” dedi.

NABİ AVCI: ERMENİSTAN ESKİ EMPERYAL GÜÇLERİN  ‘YENİ OYUN’UNA GELMESİN!
20 Temmuz 2020 Pazartesi 14:16

Nabi Avcı, katıldığı canlı yayında, "Ermenistan'ın bu saldırısında şehit düşen kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Şehit akrdeşlerimizin ailelerine, yakınlarına, Azerbaycan halkına ve devletine bir kere daha başsağlığı diliyorum. Hep söylüyoruz, bir kere daha söyleyelim: Tek millet, iki devletiz. Azerbaycan'ın şehitleri Türkiye'nin şehitleridir, Türkiye'nin şehitleri Azerbaycan'ın şehitleridir. Türkiye defalarca en yüksek seviyede ifade etmiştir ki, her şart ve durumda, Türkiye Cumhuriyeti ve halkı, Azerbaycan halkının ve devletinin yanındadır. Bütün imkanları ile Türkiye Azerbaycan'ın yanındadır. Ermenistan'ın bu tecavüzü ilk değildir. Ancak bu defa Tovuz bölgesine kaçarak bir şaşırtmaca vermeye çalıştığını ve bu gerilimi farklı bir düzleme taşımak istediğini görüyoruz. Bu Ermenistan'ın bizzat kendi kararı olmaktan çok, onu cesaretlendirenlerin de provakasyonu olma ihtimalini gözden uzak tutmamak gerekir" dedi.

Prof. Dr. Nabi Avcı, "Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi Başkanı George Tsereteli'nin de söylediği gibi, dört yıldan bu yana ilk defa bu ölçekte bir tecavüz gerçekleşiyor. Bunun her halükarda uluslararası camia tarafından, BM tarafından, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından en şiddetli bir şekilde telin edilmesi ve müsebbiplerinin ortaya çıkarılması şarttır. Aksi takdirde, uluslararası camia bu tecavüzlere yumuşak ifadelerle göz yumarsa -ki bugün öyledir- bu tutum, Ermenistan'ı daha küstah tavırlar takınmaya cesaretlendirmek anlamına gelir.

Ermenistan Halkı Yine Oyuna Gelmesin

Buna Ermenistan halkının da dikkat etmesi gerekir. Ermenistan halkı, geçmişte emperyal güçlerin kışkırtmaları ile ne tür maceralara sürüklendiklerini, bölge halkları olarak ne tür acılar yaşadığımızı unutmamalıdır.  Ermenistan hükümeti aklını başına toplamalı ve kendi iç sorunlarını halkın gözünden kaçırmak için böyle maceralara girmemelidir" diye konuştu.

Nabi Avcı ayrıca, "Bu mertçe bir çatışma da değildir. Çünkü Tovuz bölgesinde sivil yerleşimler de var. 76 yaşındaki bir büyüğümüzün şehadeti de gösteriyor ki, hedef gözetmeksizin insanlık dışı yapılmış insanlık dışı bir tecavüzdür. Bu 76 yaşındaki büyüğümüzün şehadeti bana, geçmişte Ermeni terör örgütü Asala'nın işlediği cinayetleri hatırlattı. Türk diplomatlara yönelik yapılan saldırılar ve şehit edilen diplomatlar, diplomat eşleri, diplomat çocukları... Azerbaycan'da Hocalı başta olmak üzere birçok sivil katliamı, soykırımı... Bunların hepsi Ermenistan hükümetinin sabıkaları arasındadır.

Ermenistan halkı ve yöneticileri, bu tür maceralarla bir sonuç alamayacaklarını; komşuları ile, BM kararlarında da öngörüldüğü üzere,  adil bir barış temin edildiğinde,  bundan Ermenistan halkının da istifa edeceğini bilmeleri gerekir.

Ermenistan halkı, bölgeyle hiç alakası olmayan eski emperyal güçlerin kışkırtmalarını, ayartmalarını, cesaretlendirmelerini ciddiye almamalılar. Biz komşuyuz, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, Ermenistan...  Biz burada barışı tesis edebiliriz. Ama böyle tecavüzkar girişimler en başta Ermenistan halkının refahına, huzuruna zarar verir. Bunu da herkesin bilmesi gerekir" dedi.

•Pakistan ve Ukrayna’ya teşekkür

 

Nabi Avcı ayrıca, "Her zaman, her şart altında, bizzat Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiği gibi, Türkiye Cumhuriyeti ve halkı Azerbaycan'ın yanındadır. Çünkü biz bir milletiz. Burada, Pakistan'a ve Ukrayna'ya da ayrıca teşekkür ederiz. Hakkaniyetli tutumlar önemlidir. Ama,  bu konuları adil bir şekilde masa başında çözmek için kurulmuş olan, Minsk Grubunun da,  bu prensip doğrultusunda,  bu tecavüzü değerlendirmesini, ve gereken cevabı en net ifadelerle vermesini bekleriz. Aksi takdirde masada Minsk Grubunun gayretleri boşa gidecektir. Minsk grubunun kendi misyonun yerine getirebilmesi için de bu olayı tüm boyutları ile incelemesi, tespit etmesi, bundan sonra böyle bir olayın tekrar etmemesi içn ne gibi tedbirler alınması  gerektiğini ciddi bir şekilde ele alması gerekir.

"Bütün dünyaya anlatmalıyız"

Nabi Avcı, "Maalesef haklı olmak yetmiyor, güçlü olmak da gerekiyor. Sadece askeri gücü kast etmiyorum, diplomatik kanallarda da sesimizi ve davamızı iyi duyurmamız gerekiyor. Bunun için de biz Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nda Türk grubu, Azerbaycan grubu, aynı zamanda Ukrayna grubu ile birlikte, hakka, hukuka riayet eden herkesle çok iyi ilişkileriiz var, bunları geliştirmemiz lazım. Karabağ meselesinin ne olduğunu, 12 Temmuz'daki tecavüzün nasıl gerçekleştiğini elimizdeki bütün medya imkanlarını kullanarak bütün dünyaya döne döne anlatmamız lazım" dedi.

"Araştırma komitesi kurulmalı"

Nabi Avcı, "Ateşkes sağlanmalıdır. Ama aynı zamanda bu tecavüzün müsebbipleri araştırılmalıdır, bunun için bir araştırma komitesi kurulmalıdır. Nitekim Ukrayna'da bir gözlem ekibi var biliyorsunuz, başında da bir Türk büyükelçi var. Aynı şekilde AGİT burada da devreye girmelidir. Sayın Tserelli'nin dün yaptığı açıklamadan, bu adımların atılması için çalışma yapıldığı izlenimi edindim. İnşallah AGİT zeminlerinde bu konunun takipçisi olacağız.

Haklılığımızı bıkmadan usanmadan anlatmak gerekiyor.

Bir kez daha kardeş Azerbaycan halkına başsağlığı, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum" diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.