Kazım Kurt'tan 'Taşeron' eleştirisi: Bu sorun böyle çözülmez

Odunpazarı Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü 2018 yılı sezon açılışı gerçekleştirildi. Odunpazarı Belediyesi Fen İşleri Şantiyesinde gerçekleştirilen programa, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Odunpazarı Belediye Meclis üyeleri, Başkan Yardımcıları, daire müdürleri ile işçiler katıldı.

Kazım Kurt'tan 'Taşeron' eleştirisi: Bu sorun böyle çözülmez
09 Nisan 2018 Pazartesi 15:47

Sezon açılışında konuşma yapan Başkan Kurt, yaptığı konuşmada 686 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişen taşeron yasasına değindi. Kararname ile işçilerin çalıştığı anonim şirketinin değiştiğini belirten Kazım Kurt, “Siz daha önce başka bir anonim şirketinin işçisiydiniz, şimdi Odunpazarı A.Ş’nin işçisi oldunuz” dedi.

“TAŞERON SORUNU BÖYLE ÇÖZÜLMEZ”

İşçilere başarılı bir sezon dileyen Kazım Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “2018 çalışma sezonu, hepimize hayırlı olsun. Zor bir döneme giriyoruz. Geçen yıl Fen İşlerinde bazı işlerimiz aksadı. Bu aksamayı bu sezon tamamlamamız, tedavi etmemiz ve eksiklikleri gidermemiz lazım. Aksamada işçilerin bir kusuru yok, ama sistem maalesef Türkiye’de bizim istediğimiz gibi işlemiyor. Bu 4734 sayılı ihale kanunu ve o kanun çerçevesinde yapılan ihalelerde belediyelerin elinde olmayan sebeplerle pek çok işi aksıyor. Hukuk işlemediği için adamı olan, istediği yerden istediği kararı çıkarttırıyor. O nedenle bizim asfalt ihalemiz sezonun ortasında iptal oldu. Bizim dışımızda kamu ihale kuruluyla vatandaşın ya da müteahhidin davası sonuçlandı. Biz de ihaleyi iptal etmek zorunda kaldık. Umarım, bu sene benzer sorunlar yaşamayız. Şuan sistemin yine yanlışı, hatası var. Birçoğunuz taşeron

çalışırken, şimdi kadrolu olduğunuzu sanıyorsunuz. 686 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Odunpazarı Anonim Şirketi işçisi oldunuz. Bunu biz seçildiğimiz zaman zaten planlamıştık.

“SOSYAL DEMOKRAT, SOLCU, HALKÇI, TOPLUMCU BİR BELEDİYE YARATIYORUZ”

Odunpazarı A.Ş’yi onun için kurmuştuk ve o kurduğumuz şirket üzerinden zamanla ihale yapıp personeli orada çalıştırırız diye düşünmüştük. Bu iktidarın taşeron sorununu çözemeyeceğini bildiğimiz için böyle düşünmüştük. AKP iktidarı işçi, emekçi, köylü, yoksul, gariban meselesine şaşı bakıyor, yanlış bakıyor. İşverenden, patrondan yana bakıyor. O nedenle bu kararname de taşeron sorununu çözemedi. Siz daha önce başka bir anonim şirketinin işçisiydiniz, şimdi Odunpazarı A.Ş’nin işçisi oldunuz. Beklediğimiz bu değildi; işçiye, taşerona kadro dediğimiz şey, belediyenin kendi güvencesiyle çalışmasıdır. Biz ısrarla kamuda taşeron çalıştırılamaz diyoruz, ama taşeron arkadaşımız bize oy vermiyor. Gidiyor patronun partisine oy veriyor. Ondan sonra da ağlıyor. Hiç kimse ağlamayacak, verdiği oyun farklı bir şekilde kendisine dönmesini beklemeyecek. Nasıl oy verdiysen, karşına öyle bir iktidar çıkar. O nedenle biz Odunpazarı Belediyesi olarak; sosyal demokrat, solcu, halkçı, toplumcu bir belediye yaratıyoruz, yaratmak istiyoruz. Bunun yolu da sizin düzgün çalışmanızdan geçer. Eğer, yarın başladığınız işlerde ben yarım saat eksik çalışayım, kaytarayım, öteki arkadaşımdan biraz daha az emek harcayayım derseniz sonuçta Odunpazarı Belediyesi kaybeder.  Sizin kişisel olarak bir kaybınız olmaz, kar da etmiş olabilirsiniz, ama ahlaken, vicdanen bunun böyle olmaması lazım. Emeğimizin karşılığını alabilmemiz lazım.

“ODUNPAZARI’NDA İŞÇİNİN HAKKINI VERMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Biz belediye yönetimi olarak bunu mümkün olduğunca vermeye çalışıyoruz. Şuanda devletin verdiği asgari ücretin üçte bir oranında fazlasını alıyorsunuz. Diğer belediyelerle, kurumlarla kıyasladığımız zaman biraz daha iyice olduğunuzu kabul ediyoruz. Biz bunu iyileştirmeye, sağlıklı hale getirmeye devam edeceğiz. Önemli olan bu sezonda hepinizin daha dikkatli, sağlıklı olması. Bizim için önce iş güvenliği, can güvenliği daha sonra da diğerleri geliyor.

Geçen sezon Park ve Bahçelerde bir işçi kardeşimiz geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybetti.

Ona buradan bir kez daha Allahtan rahmet diliyoruz. Böyle bir şey olmasın, dikkatli olun. Kurallara uyun, amirlerinizin verdiği talimatları yerine getirin. Daha dikkatli olalım. Biz önümüzdeki sezonda sizden daha çok yararlı işler bekliyoruz.  Umarım iyi olur. Kazasız, belasız bir sezon diliyorum. Hepinize başarılar diliyorum.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.