KABUKCUOĞLU’NDAN SU ÖNERGESİ

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan Kabukcuoğlu, TBMM Başkanlığına sunduğu önerge ile,Türkiye'deki mevcut su politikalarının eksikliklerinin araştırılması, muhtemel risklere karşı yapılması gerekenlerin tespit edilmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

KABUKCUOĞLU’NDAN  SU ÖNERGESİ
20 Aralık 2019 Cuma 13:39

Ülkemizin toplam yenilenebilir su potansiyelinin brüt 189 milyar m³ hesaplandığını, bunlardan kullanılabilir 100 milyar m³  su rezervimizin 43 milyar m³ (%72) sulamada, 8 milyar m³ (%14)içme suyu olarak ve 8 milyar m³ ü(%14) sanayide olmak üzere 59 milyar m³ ünün bir yılda kullanıldığını belirten Kabukcuoğlu, gerekçesini şu sözlerle sürdürdü:

”2023 yılı için nüfusumuzun 100 milyon, su tüketimimizin de 100 milyar m³  olacağı tahmin edilmektedir.Bu durumda 2023 için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 1.000 m³ /yıl ile su fakiri ülke olmaya devam edeceğimiz aşikardır.Küresel iklim değişikliği nedeniyle, bölgemizin de içerisinde olduğu Akdeniz kuşağında 2030 yılına kadar sıcaklıkların 2-3 derece artacağı tahmin edilmektedir. Yağış ve su kaynaklarının dengesiz dağılımı, su havzasına dayalı bütünleştirilmiş su yönetimi uzun vadeli planlamalarının uygulanmaması ülkemizin geleceğinde susuzluk riski oluşturmaktadır.

Su yatırımlarından sorumlu kurum olan DSİ (Devlet Su işleri) nin Sermaye Bütçesi, Devlet sermaye bütçesinin 2005 yılında % 24,4’ü iken yıllar içinde sürekli azalarak, 2018 yılında % 15’i mertebesine gerilemiştir.

İktidar temsilcilerince müteaddit defalar yapılan; "2040, hatta 2071 yılına kadar ülkemizin su sorunu olmadığı" açıklamalarına rağmen, geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanının 2-3 ay daha yağış olmazsa başta İstanbul olmak üzere bazı büyükşehirlerimizin su kesintileri ile karşı karşıya kalınacağı açıklamaları milletimizin kafasını karıştırmıştır.

Milletimizin hak ve menfaatlerini korumak ve kollamakla görevli Yüce Meclisimizin, muhtemel su kıtlığı yaşanmadan önce, su sorununu tüm yönleriyle araştırıp varsa eksiklikleri tespit etmesi ve çözüm önerileri sunması elzemdir.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.