İYİ Partili Toptaş: Bütçe açığının sebebi görülen emeklilerimizin büyük bir bölümü açlık sınırının altında

İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş, emekli vatandaşların büyük bir bölümünün açlık sınır altında yaşam mücadelesi verdiğini belirterek, var olan olumsuz tablonun acil bir şekilde düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

İYİ Partili Toptaş: Bütçe açığının sebebi görülen emeklilerimizin büyük bir bölümü açlık sınırının altında
03 Ekim 2023 Salı 15:35

Toptaş ülkede 16 milyonu aşan emeklilerin mali yük altında ezildiğini belirterek, “Emekliler sosyal yaşamın omurgasıdır. Genç kuşakların geleceğini elleriyle yürekleri ile şekillendirerek toplumsal hafızanın temelini oluştururlar. Emeklilerin ömürlerinin geri kalan kısmını; insan onuruna yakışır bir maaş elde ederek, kaygısız mutlu ve refah içinde geçirmesi devletin ve toplumun onlara karşı en temel borcudur” dedi.

Emeklilerin bütçe açığının sebebi olarak görünmesinin haksızlık olduğunu belirten Tptaş, emeklilerin %80’ninin kendisini mutsuz hissettiği ve geleceğinden emin olmadığı belirterek şunları söyledi:

 TÜRK-İŞ in verilerine göre dört kişilik bir ailenin aylık mutfak harcamalarını kapsayan açlık sınırı 13.334.TL yoksulluk sınırı da 43.433 TL olarak açıklanmıştır. Sayıları 16 milyonu bulan emeklilerimiz açlık ve yoksulluk sınırı altında maaş almaktadırlar.5 milyondan fazla emeklimiz 7.500.TL emekli maaşı alırken dul ve yetim maaşları 3.750.TL ile 5.625.TL arasında 65 yaş üstü maaşı da 2.348.TL olarak ödenmektedir. Bu verilere göre ömürlerini açlık sınırının çok altında sefaletle sürdürmeye çalışan ve yaşam mücadelesi veren emeklilerimizin bazılarının son günlerde huzur evlerine müracaat ettikleri gerçeği vicdanları sızlatmaktadır. 

Gün geçtikçe ağırlaşan hayat şartları karşısında hayata tutunmaya çalışan emeklilerimizin başlıca sorunları;

Emekliler arasındaki 2000 öncesi 2000 sonrası oluşan maaş farklarının giderilmesi için hazırlanan intibak yasasının bir an evvel uygulanması.

Emekli maaşlarının, gerçek enflasyon verilerine göre ve milli gelir artışına göre belirlenmesi.

Kök maaş uygulamasının kaldırılarak en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkartılması.

Altı aylık dönem maaş artışlarında temel gıda enflasyonu baz alınması.

Sağlık katkı payı, ilaç katkı payı altında alınan katkı payları kaldırılması.

Banka promosyonu her yıl ve günün şartlarına göre verilmesi.

Bayram ikramiyeleri bir maaş tutarında verilmesi.

Emekliler arasındaki büyük maaş farklılıkları giderilmesi gibi sorunlar ivedilikle çözülmelidir.

Türkiye büyük ve güçlü bir ülkedir, her türlü zorluğu aşacak güce sahiptir. Milli gelirimiz adaletli dağıtıldığında toplumun huzuru ve refahı bir nebze sağlanmış olacaktır. Ülkemizi yönetenler, sayıları 16 milyonu bulan açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşam mücadelesi veren emeklilerimizin sesine kulak vererek sorunları çözülmeli ve emekli maaşları bir an evvel günün şartlara uygun yaşanabilir bir seviyeye çıkartılmalıdır.

.   

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.