İYİ Partili Kara: Doğaya zarar veren her politika vatana ihanettir

Polietilen atık ithalatına 18 Mayıs'ta getirilen yasak iki ay sonra kaldırıldı. İYİ Parti’li Bengi Su Kara, “Yıllık ortalama 600 bin ton çöp ithal ediyoruz. Doğaya zarar veren her politika vatana ihanettir, topraklarımızın gelecek nesillere miras olarak zehir bırakmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

İYİ Partili Kara: Doğaya zarar veren her politika vatana ihanettir
16 Temmuz 2021 Cuma 14:10

Yakılan çöplerin çevreye zarar vermesi nedeniyle 2 ay önce getirilen polietilen ithalat yasağı tekrar serbest bırakıldı.

Polietilen ithalatı olarak adlandırılan plastik çöp atığı ithalatı, Türkiye’de geri dönüşüm sanayisi yetersizliğinden çok büyük bir çevre sorununa yol açması nedeniyle yasaklanmıştı. Geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakan Yardımcı Mustafa Tuzcu, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar’ın düzenledikleri toplantıya katılım sağlayan plastik atık sanayisi STK’ları ve şirketleri 1350 firmanın lisanslarının yeniden gözden geçirileceğini, merdiven altı firmalara fırsat verilmeyeceğini dile getirerek Plastik Atık İthalatına devam edileceğini bildirdi.

Ülkemiz, dünyanın çöp kutusu değildir

Eskişehir İYİ parti Doğa Ve Çevre Politikaları İl Başkanı Danışmanı Bengi Su Kara konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada “Çin’de polietilen atığın yasaklanmasının ardından ABD, Almanya ve İngiltere gibi ülkeler rotalarını ülkemize çevirmiş ve özellikle İngiltere’nin teşvik paketleri neticesinde ülkemiz tüm dünyanın çöp kutusu haline gelmeye başlamıştır. Yıllık ortalama 600 bin ton çöp ithal ediyoruz bu da her gün 241 kamyon dolusu plastik atığa tekabül ediyor ve yine bu oran Avrupa’nın plastik atıklarının %28’ini ithal ettik anlamına gelmektedir. Petrol ürünlerini geri dönüştürmede yetersiz olan ülkemiz ise bu atıkların yalnızca %1’ini geri dönüştürebilmektedir ve geri kalan atıkların bir kısmı doğaya bırakılarak toprağımız ve suyumuzu zehirlemekte diğer bir kısmı yakılarak havamızı kirletmektedir.

Plastik sanayisi sözcüleri hammadde ihtiyacını dile getirerek ithalatın gerekli olduğunu dile getirse de toprağımızı ve suyumuzu kirleten plastik atıkların önümüzdeki yıllar içerisinde doğamıza vereceği zarar ortadayken önerimiz plastik sanayisinin hammadde ihtiyacını öncelikle yurtiçinden karşılamasıdır, vatandaşlarımız da üzerlerine düşen görevi yapmalı geri dönüşüm konusunda hassas ve bilinçli davranmalı ve geri dönüşüm sanayimiz bu yönde yeterliliğe ulaşmalı; denetimler gerçekçi ve yaptırım gücüne sahip olmalıdır” dedi.

DOĞAYA ZARAR VEREN HER POLİTİKA VATANA İHANETTİR

Doğaya zarar veren her politikanın vatana ihanet anlamını taşıyacağını belirten Kara,

“Tüm dünya iklim krizi ve çevre sorunlarıyla mücadele ederken ve bu sorunlar ülkemizde de çok büyük problemlere yol açarken doğal kaynaklar ve toprak verimliliği açısından zengin, su kaynakları açısından değerli ülkemizin dünyanın çöp kutusu olmasına göz yummamız söz konusu olmayacaktır. Doğaya zarar veren her politika vatana ihanettir, topraklarımızın gelecek nesillere miras olarak zehir bırakmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.