İYİ PARTİ İL BAŞKANI KABUKÇUOĞLU ŞEHİR HASTANELERİNİ ANLATTI

İyi Parti İl Başkanı Arslan Kabukçuoğlu, Taşbaşı Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte şehir hastanelerini anlattı.

İYİ PARTİ İL BAŞKANI KABUKÇUOĞLU ŞEHİR HASTANELERİNİ ANLATTI
08 Nisan 2018 Pazar 13:26

Sağlıktaki kamu özel ortaklığının Birleşik Krallık ’tan ithal edilen bir sistem olduğuna dikkat çeken Kabukçuoğlu, kamu özel ortaklığı uygulamasının İngiliz sağlık sistemini çökerttiğine vurgu yaptı.

FİNANSAL FELAKET

Manchester İşletme Okulu’ndan Prof. Dr. Jean Shaoul’un Birleşik Krallıktaki kamu özel ortaklıkları için ‘maliyet açısından büyük bir finansal felaket’ değerlendirmesinde bulunduğunu aktaran Kabukçuoğlu, “Açık söylemek gerekirse tam bir vurgunculuktur” dedi.

663 SAYILI KHK

Kabukçuoğlu, 2 Kasım 2011’de Sağlık Bakanlığının yapısını tümüyle değiştiren 663 sayılı KHK’nın yürürlüğe girdiğini, Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı’nın yeni kurulan Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğüne bağlı bir birime dönüştürüldüğünü kaydetti.  Kabukçuoğlu ayrıca, kararnameye 20 milyon liraya kadar olan yatırımlara Sağlık Bakanlığının bizzat karar verebileceğine ilişkin düzenlenmenin de eklendiğini ifade etti.

ŞİRKETLERE KDV MUAFİYETİ

Kabukçuoğlu, 3 Mart 2012’de kabul edilen 6288 sayılı kanun ile kamu özel ortaklığı ihalelerini alan şirketlere tam KDV muafiyeti getirildiğine dikkat çekerek, 19 Nisan 2012’de kabul edilen 6292 sayılı yasa ile bu hastaneler ile 2/B arazileri arasındaki bağın kurulduğunu söyledi.

SAYIŞTAY DENETİMİNDE MUAF

Şehir Hastaneleri’nin hukuki olarak da ele alan Kabukçuoğlu, “Şehir Hastaneleri için Sağlık Bakanlığı ile şirketler arasında imzalanan sözleşme özel hukuka tabidir. Yetkinin devlette olduğu sözleşmeler idare hukukuna tabi olur. Sağlık Bakanlığı kira bedellerini ‘ticari sır’ diyerek açıklamıyor. Sayıştay denetiminden muaftır” dedi.

ŞİRKETLER KAZANACAK

Kalkınma Bakanlığı’nın raporuna göre bugünün fiyatlarıyla 18 adet şehir hastanesine şirketlerin 10 milyar ABD doları yatırım yaptığını, 25 yılda 30 milyar ABD doları gelir elde edeceklerini söyleyen Kabukçuoğlu, “Bizim hesabımıza göre yılda ödenecek kira bedelleri 3 milyar lirayı çoktan geçti” diye konuştu.

DEVLETİN VERDİĞİ PARAYLA SATIN ALACAĞIZ

Fizik tedavi rehabilitasyon, radyoloji, radyasyon onkolojisi, patoloji gibi hizmetlerin şirketler tarafından verileceğine vurgu yapan Kabukçuoğlu, “Şirketler bu hizmetleri Sağlık Bakanlığına satacak ve bedelini alacak. Ayrıca hastane içinde ve çevresinde yapacakları ticari alanlar da kafeterya, yemekhane, kreş, servis, otel, otopark, temizlik, diyetisyenlik, hastane bilgi yönetim sistemi şirketlerce işletilecek. Sözleşmeye göre hastaneyi şirket temsilcisi yönetecek” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.