Eskişehirli çiftçilerden Meclis’e çıkarma

Hükümetin kömürlü termik santral yapmak istediği Alpu Ovasında tarımla uğraşan Eskişehirli çiftçiler dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giderek, basın açıklaması düzenlediler. Çiftçiler, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile hükümete hem şeker fabrikalarının satılmaması hem de Eskişehir’de kurulması planlanan termik santral projesinden vazgeçilmesi çağrısında bulundular.

Eskişehirli çiftçilerden Meclis’e çıkarma
14 Mart 2018 Çarşamba 13:14

Hükümetin kömürlü termik santral yapmak istediği Alpu Ovasında tarımla uğraşan Eskişehirli çiftçiler dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giderek hükümete çağrıda bulundu.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile Meclis’te basın açıklaması yapan çiftçiler, yanlarında getirdikleri şeker pancarları ile tüm Türkiye’ye çağrıda bulunarak, “ Alpu Ovamıza, toprağımıza, suyumuza, temiz havamıza dokunmayın. Hem Eskişehir’e yapılması planlanan termik santral projesinden hem de şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden vazgeçin” dediler. Çiftçiler CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüşerek taleplerine destek istediler.

Alpu ilçesinde tarım ile uğraşan pancar çiftçileri dün CHP Milletvekili Utku Çakırözer ile Meclis’te basın açıklaması düzenlediler. Eskişehir’den getirdikleri şeker pancarlarıyla birlikte açıklamayı yapan Alpulu çiftçiler Çakırözer ile hükümete, hem şeker fabrikalarının satılmaması hem de Eskişehir’de kurulması planlanan termik santral projesinden vazgeçilmesi çağrısında bulundular.

TOPRAĞIMIZA DOKUNMA

TBMM’de açıklamada bulunan Alpulu şeker pancarı çiftçileri hükümete seslenerek, "Toprağımıza, suyumuza, temiz havamıza dokunma, termik santral yapma. Şekerimize, pancarımıza dokunma" ifadelerini kullandılar.

ŞEKER PANCARI ÜRETİCİLERİNİN SESİNE KULAK VERİN

Alpu Ovası'nın Türkiye’nin en önemli tarım arazilerinden biri olduğunu hatırlatan Çakırözer de kömürlü termik santral fikrinden vazgeçilmesi çağrışanda bulundu. Çakırözer,  “Bakın ellerinde şeker pancarları ile Eskişehirimizden gelen çiftçilerimiz Alpu Ovamızı daha iyi anlatıyor. Anadolumuzun tahıl ambarı Alpu Ovamızı yok etmeyin, havamıza, suyumuza, verimli topraklarımıza kıymayın. Çitçinin, Eskişehir halkının sesine kulak verin” dedi.

ESKİŞEHİRLİLER ENDİŞELİ

Hükümetin şeker fabrikalarını özelleştirme fikrine karşı olduklarını da belirten Çakırözer, şeker fabrikalarının kapatılması veya satılması durumunda orada çalışan işçilerin, pancar çiftçisinin ve onların alışveriş yaptığı nakliyeci esnafı ile diğer esnaf kesiminin zarar göreceğini dile getirdi.

Çakırözer, “ Bugün burada Alpu’dan gelen şeker pancarı çiftçilerimizle birlikte Alpu Ovamıza, işimize, aşımıza sahip çıkmak için hükümete seslenmek istiyoruz. Eskişehir Kazım Taşkent Şeker Fabrikamız ilk etapta satılacak 14 fabrika arasında yer almasa da hem çiftçilerimiz, hem fabrikada çalışan işçiler hem de Eskişehir halkı fabrikanın satışının gündeme gelecek olmasının endişesini yaşıyor.  Eskişehir Şeker Fabrikamızın 2017 yılında Eskişehir ve Türkiye ekonomisine 500 milyon lira kazandırdı. Kampanya döneminde 1000 kişiye iş ve aş sağlıyor. Hükümet şeker pancarı üreticisinin sesine kulak vermeli şeker fabrikalarını özelleştirilme fikrinden bir an önce vazgeçmelidir. Bizler hem şeker fabrikalarının satılmaması için, hem de verimli ovalarımıza kömürlü termik santral kurulmaması için mücadelemizi Eskişehir ve tüm Türkiye ile dayanışma içinde hep birlikte yürüteceğiz” dedi.

CHP’nin Grup Toplantısı’na da katılan çiftçiler Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve salonda bulunan partililere yanlarında getirdikleri şeker pancarlarını verdiler.

ŞEKER FABRİKALARIMIZI SATTIRMAYACAĞIZ

Grup Toplantısında Alpu pancar üreticilerini selamlayan ve ‘hoş geldin’ diyen CHP Genel Başkanı Kemal  Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında özelleştirilen şeker fabrikalarının geri alıp köylülere verileceği sözünü verdi. CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Bugün aramızda Eskişehir’den gelen şeker pancarı çiftçilerimiz de var. Çiftçimiz, pancar üreticimiz; çalışır, çapa yaptırır, ürüne bakar, ürünü söker, alım merkezlerine götürür pancarını satar evine üç beş kuruş parasını götürür. Onun alın teri kutsaldır Şeker fabrikalarını satıyorlar. Şeker pancarı posası çok kıymetli. Şeker pancarının ürettiği oksijen ormanın ürettiği oksijenin 3 katı. Şeker Fabrikalarımızı sattırmayacağız. Alpu ovasına kömürlü termik santral koymak istiyorlar. Çiftçi karşı çıkıyor,  kadınlar, erkekler karşı çıkıyor. Gençler karşı çıkıyor. Ama tutturmuşlar kömürlü termik santral yapacağız diye. Zehirleyecekler bizi, buna izin vermeyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Çiftçiler daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ayrı bir görüşme de gerçekleştirdiler. Bu görüşmeye Çakırözer’in yanı sıra CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer de eşlik etti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.