Eskişehir'de seçim süreci

Seçime sayılı günler kala Eskişehir Parti örgütleri seçmenlerini kendi yanlarına çekmek için faaliyetlerini arttırıyor. AK Parti Bakan Dönmez ile birlikte TOGG’u arkasına alıp ilerlerken, CHP bütün vekil adaylarının yer aldığı ziyaretlerden yana. İYİ Parti Nebi Hatipoğlu ardı sıra ilerlerken, MHP, AK Parti listelerinden kaynaklı küskünleri kendi yanına çekmenin peşinde. BBP de ise 1. sıra milletvekili adayı Erkan Sarmaşık bireysel performansı ile dikkat çekiyor.

Eskişehir'de seçim süreci
15 Nisan 2023 Cumartesi 10:29

AK Parti’de TOGGLU bakan

Vekil listelerinin açıklanması ardından en çok hayal kırıklığına uğrayan seçmen AK Partililer oldu. İlk iki sıranın kontenjan aday olması AK Parti’ni tabanını bir hayli rahatsız etse de, AK Parti içerisinden kimse bu eleştirileri yüksek sesle dile getirmedi. Ancak Eskişehir yerel basını adayların açıklanması ardından AK Parti’nin vekil tercihlerini kelimenin tam anlamıyla topa tuttu. Öte yandan AK Parti’nin en önemli koz olarak saha sürdüğü Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez şehre TOGG ile gelmesi bir anda tüm vekil adaylarını ikinci sıraya iterek TOGG’u birinci sıra haline getirdi. Nitekim AK Parti’nin Eskişehir’de yaptığı seçim propagandaların TOGG sıklıkla kullanıldı. Gelinen noktada vekil tercihlerinde yaşanan şok atlatılmış görünse de bu şokun taban da nasıl bir etki bıraktığı seçim günü sandık başında belli olacak.

CHP’de toplu turlar

Vekil listesinin belirlenmesi sürecini en sancılı şekilde atlatan parti her zaman olduğu gibi CHP oldu. Listede kimler yer alırsa alsın Eskişehir CHP’sindeki bölünmüşlükten kaynaklı ciddi şekilde tartışmaların yaşanacağı biliniyordu. Nitekim listelerin açıklanması ardından sosyal medya da bazı vekil aday adayları başta olmak üzere CHP içindeki değişik gruplardan ciddi eleştiriler yükselmeye başladı. CHP’ye yönelik bir diğer itiraz ise seçime ortak listede giren DEVA Gelecek Partisi Saadet Partisi ve Demokrat Parti’den geldi. Her dört parti listede kendi adaylarının yer almamasından ciddi şekilde rahatsız oldu. Yılmaz Büyükerşen’in millet ittifakı temsilcilerini bir araya topladığı iftar programı sonrasında bu rahatsızlık giderildi. Ancak, CHP’ye bakıldığı zaman kendisini mevcut vekil sayısının üstüne çıkarabilecek bir alan hakimiyeti henüz yok. Toplu şekilde yapılan gezilere ve iftar programlarına hapsolmuş CHP, kendisini vatandaşa anlatmanın değişik yollarını bulmak bir yana aramaktan bile imtina eder  halde.

İYİ Parti Hatipoğlu’nun arkasında

Teşkilat içindeki karışıklıktan çıkması da, Parti tabanına teşkilattan olmayan isimleri vekil adayı olarak kabul ettirmesi de İYİ Parti açısından çok zor olmadı. Teşkilat içinde yaşanan karışıkları iki adaylı kongre ile, vekil adaylarını ise temayül ile belirleyen İYİ Parti olası krizin önüne başarılı bir şekilde geçti. Aday listelerinin belirlenmesinden aylar önce İYİ Parti’nin üçüncü sıra adayı Melih Aydın’ın şehirde estirdiği rüzgar, İYİ Parti için seçime en hazır parti algısını oluşturdu. Aydın’ın başlattığı rüzgar İYİ Parti adaylarının belirlenmesi ardından hem yön değiştirdi hem de kuvvet. İYİ Parti Nebi Hatipoğlu ile birlikte hareket ederken, bütün saatler Hatipoğlu’na göre ayarlandı. Bu durum tabanı, İYİ Parti’nin teşkilat ile kurduğu bağları gözden geçirmeye sevk ediyor. Ayrıca bu kez bir rüzgar yaratma durumu da yok, yaratılan rüzgarın yelkenleri doldurması ile idare ediliyor.

MHP küskünlerin peşinde

MHP seçim startını sessiz sedasız bir şekilde verdi. Yine aynı şekilde sessiz sedasız bir şekilde ilerliyor. AK Parti adaylarının yarattığı hayal kırıklıklarının AK Parti tabanında yaratacağı çözülme de ilk adres gibi durun Milliyetçi Hareket Partisi, Sivrihisarlıların bile hatırlamak da güçlü çektiği bir isim olan Bülent Maşaoğlu’nu meclise gönderme peşinde. Ancak, Eskişehir seçim atmosferi göz önüne alındığında henüz böyle bir ihtimal ufuk da görünmüyor. MHP’nin Eskişehir’e ve Eskişehirliye daha fazla temas etmesi şart gibi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.