CHP’Lİ VEKİLLER: ESKİŞEHİR’İ YOK SAYIYORSUNUZ

İktidar partisi yöneticilerinin Eskişehir ziyaretlerinde sıkça dile getirilen ve övgüyle bahsedilen Hasan Polatkan Havalimanı’nın tarifeli uçak seferlerine başlatılmaması yeniden Meclis gündemine taşındı.

CHP’Lİ VEKİLLER: ESKİŞEHİR’İ YOK SAYIYORSUNUZ
14 Aralık 2018 Cuma 11:35

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ)  Genel Müdürlüğü’nün 2015 ve 2016 yılı hesap görüşmeleri sırasında söz alan CHP’nin Eskişehirli Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Atilla Sertel, havalimanının kontrolünün DHMİ’ye devredilmesi ve işbirliği sağlanarak Esişehir’de tarifeli uçak seferlerinin başlatılması önerisinde bulundu. Çakırözer ve Sertel, “Bizler sadece Eskişehirli olduğumuz için bu seferleri istemiyoruz. Eskişehir’i görmek isteyen yurttaşlarımız için, Eskişehir’e yaşayıp memleketine gitmek isteyen Ağrılı,  Vanlı hemşehrilerimiz için de bu seferleri istiyoruz. Bu seferler başlarsa sadece Eskişehrimiz, Eskişehirli yurttaşlarımız değil tüm Türkiye DHMİ kazanır” dedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda Şili’ye uçak seferlerinin başlatılmasına ilişkin anlaşmanın görüşmeleri sırasında da söz alan Çakırözer, “Yüzlerce, binlerce kilometre Şili’ye Türk uçaklarını gönderiyoruz ama Eskişehir’e gelince seferleri başlatmıyoruz. Eskişehirlilerin Van’a, Ağrı’ya, İstanbul’a giderken ulaşımını sağlamak da Ulaştırma Bakanlığının, Türk Hava Yollarının asli görevi olmalıdır” dedi.

İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

TBMM KİT Komisyonu'nda, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nün 2015-2016 yıllarına ilişkin bilanço ve netice hesapları görüşüldü. Görüşmeler sırasında söz alan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile İzmir Milletvekili Atilla Sertel havalimanının kontrolünün DHMİ’ye devredilerek, işbirliği ile tarifeli uçak seferlerinin başlatılabileceği önerisinde bulundu.

YOLCU SAYISI YÜZDE 25 ARTTI

Tarifeli seferler olmamasına rağmen Havalimanının ‘Charter’ uçuşları ile işlediğine dikkat çeken Çakırözer, “Geçen yıl on bir ay sonunda Zafer Havalimanı'na 95 bin iç ve dış hat yolcusu gelirken, Hasan Polatkan Havalimanı'mıza geçen yıl iç ve dış hat on bir ayın sonunda 73.692 yolcu gelmiş. Bu yılki sayılara bakıldığında iseZafer Havalimanı kullanan yolcu sayısında Kasım ayı itibarıyla yüzde 2 azalma var. Eskişehirimizdeki Hasan Polatkan Havalimanı’nda geçen yıl 73 bin olan yolcu sayısı se bu yıl 92 bine çıkmış. Eskişehir’de on bir ayda yüzde 25'lik artış var. Eskişehir'in tarifeli uçuşu olmayan, destek olmayan, teşvik verilmeyen havalimanına yüzde 25'lik bir artış var” dedi.

EMİRDAĞLI, İSTANBULLU, AĞRILI BU SEFERLERİ BELİYOR

Uçak seferleri sadece turistik bir destinasyon sağlamayacağına dikkat çeken Çakırözer, şöyle konuştu:

“Eskişehir’den Hac, umre ziyaretleri oluyor. Brüksel'e gidenler oluyor., Brüksel'in Schaerbeek semti vardır, o semtin yüzde 99'u Emirdağlıdır. Emirdağ Eskişehir'in bir ilçesi olmamakla birlikte kendilerine sorsanız yatırımları Eskişehir'dedir, ailevi iş birlikleri Eskişehir'dedir, Emirdağ'a da giderlerse Eskişehir'den geçerler. ‘Charter’ uçuşları ile uçuyorlar.  Ülkesini görme aşkıyla yürekleri atan insanlarımız normalde Türk Havayollarından 200-300 euroya alacakları biletleri 500-600 euroya resmen fahiş fiyatlara alarak böyle geliyorlar. Bizim Eskişehir'imizde Ağrılı, Vanlı on binlerce hemşehrimiz var. Bir bayram seyran olduğunda bu insanlar otobüse biniyor, yirmi altı saat sonra varabilirse varıyor şehrine. Yani sadece turizm değil, sadece Ankara'sı, İzmir'i için değil ama aynı zamanda Türkiye'nin dört bir yanı için Eskişehir'e ulaşım bir havalimanı olmasına rağmen sağlanamamakta.”

SADECE ESKİŞEHİR DEĞİL, TÜM TÜRKİYE KAZANIR

Çakırözer konuşmasında Atilla Sertel'in 2 yıl önce uçak seferlerinin başlatılmasına ilişkin DHMİ’ye önerilerini de hatırlatarak, “Bundan tam iki yıl önce Atilla Sertel Havalimanına ilişin  ‘Siz alamaz mısınız? Ortak yapamaz mısınız? Üniversiteyle konuşsanız’ şeklinde DHMİ yönetimine önerilerde bulunmuş. Ama aradan geçen iki yılda hala bir ilerleme görünmüyor. Kastamonu'ya Türk Hava Yolları uçmakta, Kocaeli'ne yazın yurt içi uçuşlar artmakta, Nevşehir'e ilkbahar ve sonbaharda yurt içi, yurt dışı ‘charter’ var, THY uçmakta. Sinop'a THY iç hatta uçmakta. Bu şehirler uçuş kapasitesi açısından Eskişehir'in üzerinde, aşağısında. Şimdi, bunların hepsinde var ama mesele Eskişehir'e geldiğinde takılıyor kalıyor. Eskişehir’e üvey evlat muamelesi yapılıyor. Bunu biz her yerde söylüyoruz, rica ediyoruz, özel görüşmeler yapıyoruz. Bu havalimanını çalıştıralım diye. Bunun çalışmasından Utku, Atilla, bizim kazanacağımız bir şey yok, tam tersine tüm ülke kazanır, DHMİ kazanır” diye konuştu.

ŞİLİ SEMALARINDA BİLE TÜRK UÇAKLARI HAVALANIYOR

Öte yandan TBMM Dışişleri Komisyonu Türkiye ve Şili arasında Hava Ulaştırma Anlaşması’nın görüşmeleri sırasında da söz alarak, Eskişehir’den uçak seferlerinin başlatılmasını isteyen komisyon üyesi Çakırözer, “Devlet yetkilileri Türk Hava Yolları’nın uçmadığı yer kalmadı dediğinde biz mutlu oluyoruz. Ama seçim bölgem olan Eskişehir’de Hasan Polatkan Havalimanında tarifeli uçuşlar hala başlatılmamışken biz burada yüzlerce, binlerce kilometre Şili’yi konuşuyoruz. Seferlerin başlatılmasına ilişkin dört yıldır bu Meclis çatısı altında çırpınıyorum. Tamam Şili’ye uçuşları artıralım.  Artıralım çünkü gerçekten dostluğun, ticaretin gelişmesine katkı sağlar. Ama bu ülkenin yurttaşı olan Eskişehirlilerin de, bu ülkenin yurttaşı olan Emirdağlıların da Brüksel’e giderken, Eskişehirlilerin Van’a, Ağrı’ya giderden ya da tatillerini geçirmek için Trabzon, Karadeniz’e, Akdeniz’e giderken, iş bağlantıları için İstanbul’a giderken ulaşımını sağlamak da Ulaştırma Bakanlığının, Türk Hava Yollarının asli görevi olmalıdır” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.