CHP’Lİ SÜLLÜ, ORMAN ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNÜN SORUNLARINI MECLİS’E TAŞIDI

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, orman ürünlerine dayalı üretim yapan sektörle ilgili Meclis’e araştırma önergesi verdi.

CHP’Lİ SÜLLÜ, ORMAN ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNÜN SORUNLARINI MECLİS’E TAŞIDI
15 Haziran 2021 Salı 11:27

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, orman ürünlerine dayalı üretim yapan sektörle ilgili Meclis’e araştırma önergesi verdi.  Süllü, ağaç ve mobilya sektörünün 2020 yılının son çeyreğinde yaşanan maliyet artışları nedeniyle sorun yaşadığına dikkat çekti.  Kereste üreticilerinin sorunlarını dinleyen Süllü, yurtdışı piyasalarda fiyatların yükselmesi ile Türkiye’ye yönelen talebin ve döviz kurlarında yaşanan artışın hammadde tedarikini zorlaştırırken, yenilebilir enerji kapsamına alınan biyokütle santrallerine verilen teşviklerle orman ürünlerinin yakılmasının hammadde kıtlığına neden olduğuna işaret etti.  Orman ürünlerinin yakılmasının sektörü olumsuz etkilerken, diğer yandan iklim krizini de tetiklediğine vurgu yapan Süllü, “Artan kontrolsüz ağaç kesimlerinin önlenmesi, iklim krizine etkilerinin saptanması, kereste teminine bağlı olarak ağaç ve mobilya sektörünün yaşadığı sorunlarının araştırılarak mevzuatta değişiklik yapılması amacıyla konuyu meclis gündemine taşıdık” dedi.  

MALİYETLER YÜZDE 150 ARTTI

Maliyetlerin geçtiğimiz yıl aynı döneme göre yüzde 100 ila yüzde 150 arasında arttığına dikkat çeken Süllü, “ Döviz istikrarsızlığı ve Türk Lirasının değer kaybı ile ana plaka üreticilerinin ihracata yönelmesi, iç pazarın talebinin karşılanamaz hale gelmesine yol açmaktadır. Bakanlığın ihalelerinde yaşanan fiyat artışları ve tahsislerin içeriği ile ilgili sürecin şeffaf olarak paylaşılmaması, tahsis sahalarının ve malzemenin amacı dışında kullanımını getirmektedir” ifadelerini kullandı. 

           

MALZEME, SANTRALLERDE YAKIT OLDU

 Ormanların, karbondioksiti tutan en önemli yutak alanlardan biri olduğunu söyleyen Süllü, “Yasak olmasına karşın, yasal boşluk ve denetimsizlikle biyokütle santrallerinde endüstriyel odun yakılması, ,  sektörün arz ve talep dengesini bozduğu gibi,  fiyatı daha cazip diye, yakılan 1 metreküp ağacın içinde tutulan bir ton karbon dioksit, atmosfere salınmaktadır. Oysaki sunta, MDF ve mobilyalar aynen ormandaki ağaçlar gibi yutak işlevi görmektedir” diye konuştu.   Süllü, biyokütle santrallerine tanınan teşviklerin, orman ürünlerin yakılmasına yol açmasının yarattığı tehditlerin iklim krizini tetiklemesinin yanı sıra, ağaç sektörü tedarikinde de sorunlara yol açtığını belirterek, bakanlık ve ilgili kurumları sektörü zora sokacak maliyet artışı ve sermaye kayıplarını önlemek için mevzuattaki sorunları çözmeye ve denetim görevini yerine getirmeye davet etti. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.