CHP’li Çakırözer TEOG yerine getirilen yeni sistemi Meclis’te eleştirdi

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında TEOG yerine getirilen yeni eğitim sistemini eleştirerek, Liselere Giriş Sınavı Klavuzu’ndaki nitelikli okullar listesine tepki gösterdi.

CHP’li Çakırözer TEOG yerine getirilen yeni sistemi Meclis’te eleştirdi
12 Nisan 2018 Perşembe 16:16

Hükümetin yeni sistem ile ‘Nitelikli okul dayatması’ adı altında yüzbinlerce öğrenci ve ailelerini mağdur ettiğine dikkat çeken Çakırözer, “Hükümet imam hatip liselerinde istenen başarıyı arttıramayınca bu okulları nitelikli lise sayarak başarılı öğrencileri bu okullara yönlendirme arayışına girmiştir. Bu sistem ile öğrencilere imam hatip ve meslek liseleri dayatması getirilerek, Anadolu liselerine giremeyen ve imam hatipler ile meslek liselerini tercih etmeyen öğrenciler özel okullara mahkum edilmektedir. Bunan adı çifti dayatmadır” dedi.

Çakırözer hükümüte çağrıda bulunarak, “Eğitimde fırsat ve imkan eşitsizliğine neden olan, binlerce öğrenci ve aileyi mağdur edecek bu niteliksiz ve dayatmacı eğitim sisteminden derhal vazgeçilmelidir” dedi.

DAHA FAZLA STRES VE KAOS YARATACAK

Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında Çakırözer, yeni sistemi ve liselere giriş sınavı kılavuzunu eleştirerek,  “Hükümet ‘sınavsız sistem getiriyoruz, öğrencileri sınav stresinden kurtarıyoruz’ diyerek TEOG’u kaldırdı. Sınavsız sistem olarak gündeme gelen yeni sistemde de sınav var. Hani sınav yoktu? Hani öğrencilerin stresi, velilerin kaygısı bitecekti. Bütün eğitimciler bu yeni sistemin eskisine göre daha fazla stres, kaos, kaygıya neden olacağından bahsediyor. Böyle mi stresi ortadan kaldıracaksınız “ dedi.

ÇİFTE DAYATMA

Yeni eğitim sistemi ve kılavuz ile başarılı öğrencilerin altarnetifsiz bırakıldığını belirten Çakırözer, şöyle konuştu:

“Açıklanan liste imam hatip ve meslek lisesi ağırlıklı. Nitelikli olarak adlandırılan 1367 lisenin 767’si imam hatip ve meslek lisesi. 34 ilde Anadolu, 11 ilde sosyal bilimler liselerine giriş yok. Buna karşılık tüm illerde imam hatip lisesi alternatifi birden fazla okul ile sağlanıyor. 61 ilde tercihe sunulan imam hatip lisesi sayısı Anadolu Lisesi sayısının önünde. Bizler imam hatiplere karşı değiliz. Ancak AKP hükümeti bu sistem ile öğrencilerimiz ve ailelerine imam hatiplere ve meslek liselerini dayatmaktadır.

ADİL VE HAKKANİYETLİ DEĞİL

Aynı zamanda, Anadolu liselerine giremeyen ve imam hatip liseleri ile meslek liselerini tercih etmeyen binlerce öğrenciye özel okulları çıkış noktası olarak göstermektedir. Bunun adı çifte dayatmadır. Bu sistem adil, eşit, hakkaniyetli bir sistem değildir Bu sistem niteliksiz ve dayatmacı bir sistemdir. Bu kadar adaletsizliğe,  eşitsizliğe neden olacak bir sistemde ısrar etmek milyonlarca çocuğumuzun geleceği ile ailelerinin huzuru ile oynanmaktadır.”

AKP ‘DEVLET OKULLARININ YÜZDE 90’I NİTELİKSİZ’ DEDİ

Konuşmasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın dünyada ilk kez kendisine bağlı okulları nitelikli ve niteliksiz olarak ayırdığına dikkat çeken Çakırözer, “Bakanlık kendisine bağlı okulların yüzde 90’ınını niteliksiz olarak damgaladı. Bu dünyada bir ilk. Ve sadece AKP iktidarına nasip oldu. Hükümet devlet okullarının yüzde 90 oranında niteliksiz olduğunu peşinen kabul etti” dedi.

KALİTELİ OKULLARI BİR GECEDE NİTELİKSİZ YAPTILAR

Bu sistem ile Türkiye genelinde pek çok şehirde en köklü, en başarılı liselerin liste dışı kaldığını belirten Çakırözer, Eskişehir’den örnekler vererek, “Eskişehirimizde 15 okul nitelikli olarak açıklandı. 4 Fen Lisesi, 2 Sosyal Bilimler Lisesi, 2 Anadolu Lisesi, 5 Meslek Lisesi, 2 İmam Hatip Lisesi. İlimizdeki en başarılı  okullardan Fatih Anadolu Lisesi, Kılıçoğlu Anadolu Lisesi, Muzafer Çil, Ahmet Kanaltı, Salih Zeki, 19 Mayıs ve Orhan Oğuz Anadolu Liseleri bu okullar içerisinde yok. Bu okulların hepsi bir gecede niteliksiz okul oldu” dedi.

EŞİT, BİLİMSEL EĞİTİM İSTİYORUZ

Çocukların geleceği üzerine herkesin özenle titremesi gerektiğinin altını çizen Çakırözer, hükümete çağrıda bulunarak, “Yavrularımız ve onların geleceğini siyasetten uzak tutmalıyız. Ülkemizdeki tüm çocukların hepsinin nitelikli, yüksek kalitede okullarda, donanımlı öğretmenlerle eşit, bilimsel ve Cumhuriyet ilkelerine bağlı kamusal eğiti almaları hepimiz için temel amaç olmalıdır” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.