CHP’li Çakırözer: Milleti kandırıyorsunuz, hayal satıyorsunuz!

İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin Türkiye, NATO ve İsveç arasında imzalanan mutabakat metni dün Meclis’te tartışma konusu oldu. Muhalefet AKP iktidarının geçmişte İsveç’in NATO üyeliğine destek verilmeyeceği yönündeki açıklamalarını hatırlatırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘İsveç’e NATO üyeliği AB yolunu açacak’ söylemine de sert tepki gösterdi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “İki yıldır içeriye kahramanlık nutukları atanlar Amerika bastırınca bu sefer ‘U dönüşlerine’ gerekçe arıyor. Neymiş, ‘İsveç bize AB'nin kapısını açacakmış, biz de onlara NATO'yu açacakmışız.’ Ortada büyük bir kandırmaca var! Hem ülkemiz kendi vatandaşını kandırıyor, hem de oradaki müttefiklerimiz bizleri kandırmakta. Orası NATO'dur, AB'nin kilidini açacak yer değildir! Türkiye'nin AB üyesi olmasını istiyor musunuz? O zaman çare NATO' da değil! Çare burada, evimizde demokrasiyi, hukuk devletini yaşatacaksınız” dedi.

CHP’li Çakırözer: Milleti kandırıyorsunuz, hayal satıyorsunuz!
13 Temmuz 2023 Perşembe 14:51

ABD BASTIRDI, U DÖNÜŞÜNE MAZERET ‘AB ÜYELİĞİ’ OLDU..

Muhalefet İsveç’in NATO üyelik sürecine ilişkin dün Meclis’te genel görüşme açılması için önerge verdi. İYİ Parti’nin verdiği önerge üzerine konuşan CHP Eskişehir Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP iktidarının U dönüşlerini eleştirdi. Çakırözer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliğine destek verilmesi karşısında Türkiye’ye AB yolunun açılacağı yönünde destek verileceği açıklamalarına da tepki gösterdi.

 “Aylardır ‘İsveç'ten, Finlandiya'dan hiçbir teröristi iade alamadık, atılan adımlar yetersiz, böyle olursa üye yapmayız’ demiyor muydunuz? Peki, öyleyse kaç kişiyi iade aldınız?” diye soran Çakırözer, şöyle konuştu:

“Dış politika ciddiyet isteyen bir meseledir. İsveç'in NATO üyeliği meselesi, ülkemizin takındığı tavır önemli bir hadisedir. Hem ülkemizin güvenliği açısından, hem de üyesi olduğu NATO ittifakı ve Batı kurumlarıyla ilişkilerimiz açısından önemlidir. Maalesef, böylesine önemli bir hadisede ülkemizi yöneten kadro yine bildiğimiz dostlara, müttefiklerimize güven telkin etmekten uzak zikzak politikaları ve iç politikaya dönük yaklaşımlar sergilemiştir, sergilemektedir. Aylardır ‘İsveç'ten, Finlandiya'dan hiçbir teröristi iade alamadık, atılan adımlar yetersiz, böyle olursa üye yapmayız’ demiyor muydunuz? Peki, öyleyse kaç kişiyi iade aldınız? Madem ABD bastırınca ‘Evet’ diyecektiniz, o zaman iki gün öncesine kadar neden ‘Veto edeceğiz’ dediniz?”

“MİLLETİ KANDIRIYORSUNUZ! AB YOLUNU AÇACAK YER NATO DEĞİL”

Çakırözer, AKP’nin İsveç’in NATO üyeliğine destek verilmesine gerekçe Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusunda destek alacağı yönündeki açıklamalarını da eleştirdi.

AB’nin kilidini açacak yerin NATO olmadığını söyleyen Çakırözer, “İki yıldır içeriye kahramanlık nutukları atanlar Amerika bastırınca bu sefer U dönüşlerine gerekçe aradı, buldular da. Neymiş? İsveç bize AB'nin kapısını açacakmış, biz de onlara NATO'yu açacakmışız. Evet, bu ülkede milyonlarca yurttaşımız geleceğini Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyette görmektedir. Bunun simgeleşmiş hâli Avrupa Birliğidir, Batı kurumlarıyla ilişkilerdir. Ancak orası NATO'dur, AB'nin kilidini açacak yer değildir, o kilidi açacak ülke de İsveç değildir. Ortada büyük bir kandırmaca var! Hem ülkemiz kendi vatandaşını kandırıyor, hem de oradaki müttefiklerimiz bizleri kandırmakta. ABD Başkanı bastırınca haydi çevir kazı, yanmasın oluyor. Dış politika böyle yönetilmez!” açıklamalarını yaptı.

“ÇARE TÜRKİYE’DE DEMOKRASİYİ YAŞATMAKTA”

TBMM’de, “Sayın Erdoğan, Sayın Ak Partili arkadaşlarımız gerçekten Türkiye'nin AB üyesi olmasını istiyor musunuz?” diye soran Çakırözer, “O zaman çare NATO'da değil! Çare burada, evimizde demokrasiyi, hukuk devletini burada yaşatacaksınız. Milletvekili, gazeteci, belediye başkanı, hak savunucusunu zindanlarda tutarak Avrupa Birliği yolu açılmaz, açamazsınız! Gümrük Birliği dahi güncellenemez! Avrupa Konseyi üyesiyiz ama AİHM'in kararlarına uymadığımız için yaptırım uygulanacak. Böyle bir şey olabilir mi?” dedi.

“BOŞ HAYAL SATIYORLAR”

“NATO'daki u dönüşünün ikinci kandırmacası ne?” diyen Çakırözer, “Efendim, İsveç bize serbest dolaşımının önünü açacakmış. Doğru değil, içeriye boş hayal satmaca. Ya doğrusu ne? Yurttaşlarımızın çektiği vize çilesinin çözüm yeri NATO değil, İsveç de değil. Ya, neresi? Yine burası, çünkü siz AB ile kendiniz anlaşma yaptınız. Şu kriterler yerine gelince vizesiz dolaşım başlayacaktı. Ne zaman? 1 Temmuz 2016'da. Neden başlamıyor? Çünkü bu iktidar; ‘terörist’ diye gazeteciyi, siyasetçiyi cezaevine atıyor, televizyon kanallarını karartıyor, kapatıyor! 13-14 yaşındaki çocukları ifadesi nedeniyle hapse atıyor. Başka? Bu iktidar kişisel verilerimizi korumuyor. İşte, hepimizin e-devlet bilgileri para karşılığı alınıyor, satılıyor” dedi.

“KEŞKE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDE DE PARLAMENTOYU HATIRLASAYDI”

Çakırözer şunları söyledi:

“Tabii ki biz hem Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, hem vize serbestisi, hem de ülkemizin hakkı olan AB üyeliği için destek vermeye hazırız. Ama bu meseleler iktidarın ikiyüzlü politikalarını, zikzak politikalarını gizlemek için, ilkesiz u  dönüşlerini örtmek için kullanılmasını da doğru bulmuyoruz. Türkiye-AB ilişkilerinin gidişatından bağımsız olarak Türkiye'de çoğulculuğa ve kuvvetler ayrılığına dayalı demokrasinin, temel hak ve özgürlükleri, hukukun üstünlüğünü esas alan siyaset anlayışının ülkemizde kökleşmesi, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün bize bıraktığı mirasın olmazsa olmaz koşuludur. Biz bu yönde mücadeleye devam edeceğiz.Bir ayrıntıya da dikkat çekmek istiyoruz ki Cumhurbaşkanı Erdoğan havaalanında yaptığı açıklamada ‘İsveç''in NATO üyeliği için son sözü Parlamento söyler’ dedi. Evet, doğru ama nasıl olduysa Meclis’in önemini, kritik rolünü anımsayan Erdoğan bu gerçeği keşke İstanbul Sözleşmesi'nden tek yanlı ve Anayasa'ya aykırı kararıyla çekilmeden önce de hatırlayabilseydi.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.