CHP’Lİ ÇAKIRÖZER: ESKİŞEHİRLİ ÇİFTÇİ ÜST ÜSTE MAĞDUR EDİLDİ

Eskişehir’de haziran ayında meydana gelen sel felaketinde mağdur olan, aylarca yardım alamayan, daha sonra çiftçi başına 24 bin 324 lira yardım vaadine rağmen 201 TL yardımla dalga geçilen çiftçilere bir darbe daha vuruldu. Çiftçiler borçlarını ödeyemedikleri için icralık oldu tarlalarını, evlerini, hayvanlarını satmak zorunda kaldı.

CHP’Lİ ÇAKIRÖZER: ESKİŞEHİRLİ ÇİFTÇİ ÜST ÜSTE MAĞDUR EDİLDİ
22 Aralık 2019 Pazar 13:46

Yahnikapan, Kalkanlı ve Aksaklı köylerinde çiftçilerle bir araya gelen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, çiftçinin isyanına ortak oldu. Çakırözer, “Hem aylarca ilgilenen olmadı, yardım beklediler hem de 201 lira yardıma mecbur edildiler. Şimdi bir de borçlarını ödeyemedikleri için icralık oldular, evlerini ipotek ettiriyorlar, tarlaları ellerinden gitti, hayvanlarını satmak zorunda kaldılar. Bu çiftçiye darbe üstüne darbe vuruldu. Ama Ankara hala seslerini duymuyor” dedi.

201 TL’LİK YARDIM BİR ÇUVAL GÜBRE ETMİYOR

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Haziran ayında Eskişehir’de yaşanan sel felaketinden aylar sonra  53 milyon TL hasar için 440 bin liralık yardım etmeye karar verilen çiftçileri ziyaret etti.  Çakırözer; Yahnikapan, Kalkanlı ve Aksaklı köylerindeki devletin 201 TL’lik yardımla alay ettiği çiftçilerin isyanını dinledi. Yardım gelmemesinin ardından borçlarının katlanarak arttığını dile getiren çiftçiler “Gönderdikleri para bir çuval gübre parası bile etmiyor. 2 bankaya olan borcumuz, 4 bankaya çıktı. İcralık oldu. 2 ineği olan birini sattı” dedi.

HACİZ GELEN ÇİFTÇİ, TARLASINI SATIYOR

Sel felaketinin arından çiftçiye verilen sözlerin tutulmadığına dikkat çeken Çakırözer, çiftçinin iktidardan darbe üstüne darbe aldığını söyledi. Çakırözer, “Çiftçimizin ekini tarlada kaldı. 53 milyon TL hasar tespit edildi, 6 ay sonra sadece 3 ilçeye sadece 440 bin TL yardım çıkarıldı. Yani her bir çiftçiye 24 bin 324 TL yerine 201 TL’lik yardıma karar verildi. O da her çiftçiye verilmedi. Çiftçinin borcunu kapatmayan devlet borç ertelemesi de yapmadı, bankalara borçlar katlanarak arttı. Bankaya ağustosta ödenmesi gereken borç ödenemedi. Şimdi bir de haciz geldi, tarlaları ellerinden gitti, evleri ipotek edildi, hayvanlarını satmak zorunda kaldılar” şeklinde konuştu.

ÖTV VE KDV’Yİ KALDIRIN

Çakırözer,  “100 liralık elektriğin 47 lirası, 100 liralık mazotun 57 lirası vergi. Çiftçinin tükettiği elektrikten ve mazottan ÖTV ve KDV derhal kaldırılmalı. Çiftçinin borçları ertelenmeli. Selden etkilenen çiftçilerimiz için hazırlanan hasar tespit raporunda çıkarılan tutar çiftçimize derhal ödenmeli. Çiftçimiz artık daha fazla mağdur edilmemeli” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.